Bu Tatlıyı Sadece Eskiler Biliyor! Şerbeti Kaynatılmıyor…

Bu Tatlıyı Sadece Eskiler Biliyor! Şerbeti Kaynatılmıyor…
 Muhabir
Hafif tadıyla şerbetli tatlı sevmeyenlerin bile tercihi haline gelen baba tatlısını biliyor musunuz? Baba tatlısı nereye ait? İşte detaylar…

İp tatlısı ve dizi tatlısı olarak da bilinen baba tatlısı genellikle Ramazan ayında tüketiliyor. Konya’da çok önceden beri tüketilen ama şimdilerde pek bilinmeyen baba tatlısı eskilerin vazgeçilmezi arasında yer alıyor.

Ramazan ayında hafif tatlı arayışında olan Konyalıların tercihleri arasında yer alan baba tatlısı tarifini bilen kişilerce çok seviliyor. 11 ay boyunca rağbet görmeyen tatlıya Ramazan’da talep artıyor. Bursa, Kütahya ve Afyon illerinde tüketilen baba tatlısı değişik isimlerde biliniyor. Bilecik’te Dizi, Kütahya’da Şambaba, Bursa’da Baba ve Afyon’da Hanımgöbeği olarak satışa sunulan tatlı ipe diziliyor.

th.jpg

Şerbeti kaynatılmadığı için ağır olmayan bir lezzete sahip baba tatlısı çoğunlukla yufkacılarda satılıyor. Peki baba tatlısının şerbeti nasıl yapılıyor?

3 su bardağı ılık suya 3 su bardağı şeker eklendikten sonra şeker eriyinceye kadar karıştırılıyor. Ardından 5-6 damla limon sıkılarak şerbet hazır hale getiriliyor. Baba tatlısı şerbetin içerisinde bekletilerek servis ediliyor.

-Büşra GÜLTAŞ