Konyalılar antibiyotik yerine bunu tüketiyor!
Konya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan küflü peynir kışın gelmesi ile birlikte tezgahlarda yerini aldı. Küflü peynirin Konyalılar tarafından çok fazla tercih edildiğini ifade eden Kadınlar Pazarı esnaflarından Ahmet Arif Bey gazetemize açıklamalarda bulundu. Küflü peynirin tarihini anlatan Ahmet Arif, "Kurtuluş Savaşı dönemi ve daha öncesinde Osmanlı zamanında kışın sefere gitmeden askerlere yedirilirmiş. Aslında bu peynirin yenilmesi ve satılması yasaktı. Bu araştırmayı yapması için Dişçiler, Demirciler ve Çumralı Aileleri Selçuk Üniversitesine bağış yapıyorlar. Yapılan araştırmalar sonucunda küflü peynirin, penisilin ve antibiyotik görevi gördüğü ortaya çıkıyor" dedi.
YOKLUKTAN ORTAYA ÇIKMIŞ BİR PEYNİR
Ortaya çıkış hikayesini de anlatan Arif, "Aslında bu peynir yokluktan çıkmış bir tür. Eskiden derilerde mağaralara konularak yapılan peynirler varmış. Bu peynirler ufak bir yerden hava aldığında nemden kaynaklı olarak küflenir, küflenen yerlerini sıyırırlarmış. Tabi yokluk olduğu zaman sıyırmamaya başlamışlar. Sıyırmadan yedikleri yerler daha tatlı gelmeye başlamış. Bu sefer de deliği daha da büyütüp bilerek küflendirmeye başlamışlar" ifadelerini kullandı.
EN HİJYENİK PEYNİR, KÜFLÜ PEYNİR
Yapılış aşamalarını da anlatan Kadınlar Pazarı Esnafı, "Kelle peynirleri doğudan gelir rendelenir ve çuvallara basılır. Daha sonra çuvalın altına delik açılır, üstüne ağırlık konulur ve peynirin acı suyu akıtılır. Bu şekilde 3 ay bekletilir. Bekletildikten sonra çuval yan yatırılır, başından sonuna çizik atılır. Sonrasında baklava dilimi gibi dilimlenir, üzeri kapatılır ve soğuk odasına konulur. Orada peynirin içinin yanması dışının soğuk olması lazım. Soğuk odasında 45 ila 60 gün arasında dinlendirilir ve satışa hazır hale gelir. Şuan da Türkiye'de ki en sağlıklı ve hijyene önem verilen peynir bu. Niye? Gıdacılar her hafta kontrole gelir insanların kuşkularını gidermek adına. Küflü peynir yapılan yerde başka bir şey yapılmaz, yasaktır. Bir kişi yoğurt yaparken kaşarpeyniri yapabilir ama küflü peynir yapan biri başka bir şey yapamaz. Bu peynir başlı başına bir kategori" şeklinde cümleler kullandı.
PEYNİRDE KÜF OLMASI ZARARLI MI?
"Küflü" peynir olması hakkında ki önyargıları gidermek isteyen Ahmet Arif, "Nasıl ki süt mayalanıp evrim geçiriyor ve yoğurt oluyor, bu da onun gibi bir şey. Peynir bir evreden başka bir evreye geçiyor. Zararlı bir şey değil yani" diyerek konuya açıklık getirdi.
ÇEŞİTLERİ VE TÜKETİMİ
Küflü peynirin çok fazla çeşidinin olmadığını belirten Arif, nasıl yenmesi gerektiği hakkında da tavsiyelerde bulundu: "Bu peynirin iki çeşidi olur. Deri tulumda yapılan ve çuvallarda yapılan. Bir de saf keçi sütünden yapabilirsin. onun dışında çeşit olmaz. Sütleri karışık olur. Daha fazla para kazanmak için çeşit uyduruyorlar ama öyle bir şey yok. Tüketimi hakkında, böreklerin içine konulabilir, kahvaltıda doğrudan tüketilebilir, daha yeni yeni hamburgerin içine koymaya başladılar. İsteyen, istediği şekilde tüketebilir yani." -Hamza Doğan
Kaynak:Konya'nın Sesi