Konyalıların sofrasından eksik olmuyor! İstanbul'daki börekçiler bile sırrın soruyor

Konya'nın meşhur böreklerinden biri olan göbete, son dönemde büyük bir popülerlik kazanmış durumda. Hatta İstanbul'daki börekçiler bile bu lezzetin sırrını öğrenmek için Konya'ya akın ediyorlar. Göbete'nin eşsiz lezzeti ve özel yapım tekniği, onu diğer börek çeşitlerinden ayırıyor.
Her beze açılıp yağla birleştiriliyor, ortasına nefis bir etli harç geliyor. Üzeri kapatılıp fırında usul usul pişiriliyor. Etli bir börek çeşiti olan göbete genelde kıymalı yapılır. Tavuklu çeşidi de oldukça tercih edilir. Bazı tarifler de harcına pirinç ve patates eklense de biz sadece kıymalı olarak hazırladık. Kat kat bu lezzete davetlisiniz. Akşam yemeklerine, çay saatlerine hatta kallavi kahvaltı sofralarına bu tarif çok yakışır. Karşınızda: Göbete!
Göbete'nin hamurunu hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basit.
İşte göbete yapmak için gereken malzemeler:
- 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 3 çay bardağı su
- 5 su bardağı un
Arası için:
- 125 gr tereyağı
- 1 çay bardağından az eksik sıvı yağ
İç malzemesi:
- 1 su bardağı pirinç
- Yarım tavuk
Yufkaları açmak için un ve nişasta kullanabilirsiniz.
İlk olarak tavuğu haşlayarak başlayın ve suyundan pirinç pilavı yapın. Bu malzemeleri soğumaya bırakın.
Daha sonra yoğurma kabına un hariç diğer hamur malzemelerini koyun ve yavaş yavaş unu ekleyerek kontrollü bir şekilde yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin. Hamurun üzerini örtün ve 15 dakika dinlendirin.
Oda sıcaklığında olan tereyağını sıvı yağ ile iyice karıştırın.
Yoğurduğunuz hamuru ikiye bölün ve her bir hamurdan 10'ar tane bezeler yapın. Bezeleri 15 cm çapında küçük yufkalar şeklinde açın ve her yufkanın arasına yağlı karışımdan sürün. Bu işlemi yaparken elinizle yufkanın her yerine yağı eşit bir şekilde yaymaya özen gösterin. Yufkaları açtıktan sonra buzdolabına kaldırın.
İkinci hamur için de aynı işlemi yapın ve yufkaları buzdolabında bekletirken tavuğu didikleyin.
İlk yaptığınız yufkaları alın ve büyük bir tepsiye yerleştirin. Yufkaların tepsiye taşacak kadar açılmasına dikkat edin. Ardından soğumuş pilavı ve didiklenmiş tavuğu tepsiye eşit bir şekilde yerleştirin.
Diğer hamuru da tepsiye göre açın ve iki yufkanın ucunu birleştirerek kıvırın. Ortasından delik açarak aşırı kabarmasını engelleyin. Üzerine kalan tereyağını sürün ve orta delikten de akıtın. Eğer hemen tüketmeyecekseniz, göbeteyi buzdolabında bekletebilir ve yemekten bir saat önce pişirebilirsiniz.
Göbeteyi 200 derecede kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra 15 dakika dinlendirip sıcak servis yapabilirsiniz. Göbetenizin içi tavuklu pilav ile dolu, dışı ise çıtır çıtır olacak. Bu lezzeti denemek için hazır olduğunuzda afiyetle tüketebilirsiniz.
Not: Göbeteyi isterseniz tavuklu pirinçli, kıymalı pirinçli veya tavuklu patatesli olarak da yapabilirsiniz.