Parmaklarınızı Yedirtecek Mantı Tarifi

Parmaklarınızı Yedirtecek Mantı Tarifi
 Muhabir
Türk mutfağının geleneksel bir yemeği olarak bilinen mantı dünya genelinde popülerliği artan bir tür hamur işidir. Zahmetli bir yemek olan mantı nasıl yapılır? İşte parmaklarınızı yedirtecek mantı tarifi...

Mantı Türk mutfağının önemli bir parçası olup genellikle özel günlerde ve davet sofralarında tercih edilen bir yemektir. Yapılan bölgelere göre farklılık gösteren iç harcında kullanılan malzemeler, mantı şekli ve sunumu farklılık gösterebilir. Ayrıca, farklı ülkelerde de benzer tariflerle yapılan mantı türleri bulunmaktadır. Peki, mantı nasıl yapılır? Hanımın Mutfağı işletme sahibi Fatma Canlı sizler için Konya'nın Sesi Gazetesi'ne anlattı.

Mantı hamuru için malzemeler:

2 su bardağı un

1 adet yumurta

Yarım su bardağı su

Yarım tatlı kaşığı tuz

İç harcı için malzemeler:

250 gram kıyma (dana veya kuzu tercihe göre seçilebilir)

1 büyük soğan

Tuz ve karabiber

ÖNEMLİ OLAN HAMURUN KIVAMI

Mantı yaparken hamurun kıvamına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Fatma Canlı, "Mantıda hamurun yumuşak ve elastik bir kıvamda olması önemlidir, bu nedenle un miktarı çok önemli, unu bir kaseye aldıktan sonra ortasını açarak yumurtayı, tuzu ve suyu ekliyorum. Hamuru iyice yoğurup ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğuruyorum. Daha sonra hamuru streç filmle örüp ve oda sıcaklığına sahip bir yerde yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirmeye bırakıyorum. Hamur dinlenirken bir yandan iç harcını hazırlıyorum. İç harç için ilk olarak soğanı ince ince doğruyorum ve kıymayla birlikte kavuruyorum. Kıyma ve soğanı kavururken kıyma kahverengileşene kadar pişirmeye devam ediyorum. Ardından harcın içerisini tuz ve karabiberle tatlandırıp ve altını kapatıyorum. Dinlenen hamuru tezgah üzerine alarak yaklaşık 2x2 cm kareler olacak şekilde kesiyorum. Her kare hamurunun ortasına kıymalı iç harçtan koyup hamurları yarım daire şeklinde katlayıp ve uçlarından bastırarak yapıştırıyorum. Mantıları kapattıktan sonra daha önce kaynattığım suda haşlama işlemine başlıyorum. Pişen mantıları bir kaba alıp üzerine yoğurt ve sosunu döküyorum" dedi.