Yufka yırtılıyorsa artık yırtılmayacak! Börek yapmanın pek bilinmeyen inceliği

Börek yaparken mutlaka bilmeniz gereken tarif! Bu bilgiler sayesinde pişireceğiniz börek asla dağılmayacak

Habertürk'te yer alan bir içerikte; Börek pişirirken böreğin dağılmasını ve yufkanın yırtılmasını önleyecek püf noktalar paylaşıldı. İşte bilmeniz gereken her şey!

Börek yaparken hamurun fazla sert olmamasına dikkat etmelisiniz. Sonrasında da tepsi fırını yapmak istiyorsanız fırında kaç derece ateşte pişmesi gerektiği de son derece önemli.

Böreğiniz hazır olduğunda mutlaka fırına koymadan önce fırını ısıtmalısınız. Bu sebeple işiniz biter bitmez hemen fırını açarak içine koymayınız.

Diğer önemli noktaları da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • - Pişirme sürecinde ilk 15 dakika fırının kapağını kesinlikle açmamalısınız.
  • - Bu durumda böreğiniz çok iyi bir şekilde kabaracaktır.
  • - Aynı zamanda tepsi böreği hangi ayarda pişirilmeli sorusunun da cevabını verelim: 180- 200 derece fırında pişirmeniz gerekiyor.
  • - Fakat ısı ayarı da yaptığınız böreğe göre farklılık gösterecektir. Bunu unutmayın.

Börek Kaç Dakikada Pişiyor?

Diğer önemli bilgi de böreğinizin kaç dakikada piştiğidir. Eğer fırınınızı doğru bir şekilde ısıttıysanız;

  • - 180 dereceye ayarladıysanız, en az 30 dakika pişirmeye bırakmalısınız.
  • - 200 dereceye ayarladıysanız da en az 20- 25 dakika kadar pişirmeniz gerekiyor.

Böreklerin çeşitleri oldukça fazladır. Bu sebeple de börek kaç dakikada pişer dediğimizde aslında sorunun cevabı, böreğin çeşidine göre farklılık gösterebilir.

Eğer örnek verecek olursak da; su böreği fırında kaç dakikada pişer sorusunun cevabından bahsedelim. Su böreğinin kalınlığına göre bu süreyi 1 saate kadar uzatmanız gerekebilir. Çünkü tepsi böreğine göre daha fazla katmanlıdır ve biraz daha zaman ister.

Ayrıca böreğinizi fırından çıkarmadan önce mutlaka ama mutlaka onu kontrol etmelisiniz. En güzel yöntemi ise bir bıçakla ufak bir dokunuş yapmaktır. Eğer bıçağa hamur gelmiyorsa o zaman börek pişmiş demektir.

BÖREK TARİFİ - PEYNİRLİ BÖREK

Nefisyemektarifleri.com'da peynirli börek tarifiyle ilgili detaylar paylaşıldı. İşte o tarif

  • 7 tane yufka

Sosu için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • 2 tane yumurta
  • Kabartma tozu

Arası için:

  • 300 gram light süzme peynir
  • 100 gram yağlı beyaz peynir
  • 8-9 dal maydanoz

Üzeri için:

  • Kalan sos
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tane maden suyu

TARİF

Dikdörtgen bir borcamı sıvı yağ ile güzelce yağlayın. Ardından, böreğin iç harcını hazırlayın ve bir kenara alın.

Sos malzemelerini derin bir kaba alın ve iyice çırpın. Şimdi sıra geldi böreği şekillendirmeye.

Borcamın içine bir tane bütün yufkayı yayın ve bir tane yufkayı da kenara ayırın, çünkü bunu en üst kat için kullanacağız.

Kalan yufkaları ortadan ikiye bölün. Yaydığınız yufkanın üzerine iki kat yarım yufka yayın ve üzerine sos gezdirin. Ardından yarım yufkaları sırayla yayın ve her katına yaklaşık bir küçük kepçe sos gezdirin.

Sadece peynir koyduğunuz katlara sos sürmeyin. İsterseniz, iki kat peynirli yapabilirsiniz, tercih size kalmış.

En üste ayırdığınız bütün yufkayı güzelce yerleştirin ve kalan sosun içine bir yumurta sarısı kırarak çırpın.

Böreğin en üstüne maden suyu gezdirin ve yumurtalı sosu fırça yardımıyla her tarafına gelecek şekilde sürün. 160 derece fırında kızarana kadar pişirin. Eğer alt tarafının iyi kızarması için endişeniz varsa, en son 5 dakika boyunca fırının alt kısmına alabilirsiniz. Böreği daha yumuşak hale getirmek isterseniz, fırından çıkardıktan sonra nemli bir bezle örtün.

Dinlendikten sonra çayınızı hazırlayın ve bu harika böreği afiyetle tadabilirsiniz. Umarım beğenirsiniz!