10 Bin Yıllık Mirasın Gölgesinde Tarımın Geleceği Konuşuldu!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın başkanlığını yaptığı Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) 3. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, tarımın yaklaşık 10 bin yıl önce doğuşuna tanıklık eden, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Çatalhöyük'te gerçekleştirildi.
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği 3.Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nın açılış konuşmalarını yapan Altay, “İnsanlık tarihinin ilk tarımsal faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Çatalhöyük’ün mirasını taşıyan bu topraklarda, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çatalhöyük'te toprağa ilk tohumu atan ellerin mirasını taşıyan bu şehir, yalnızca Türkiye'nin değil, tüm insanlığın tarımsal hafızasını içinde barındırmaktadır. İnsanlık tarihiyle yaşıt bir mirasın üzerinde yükselen Konya, bugün yalnızca Anadolu'nun değil, tüm insanlığın ortak hafızasında özel bir yere sahiptir. Onu sıradan bir şehir olmaktan çıkaran şey; sahip olduğu coğrafi büyüklük ya da ekonomik potansiyel değil, toprakla kurduğu kadim ve derin ilişkidir. Çünkü Konya, sadece bir coğrafi merkez değil; tarım kültürünün filizlendiği, insanın doğayla ilk barışçıl uzlaşmasını yaptığı toprakların adıdır. Türkiye’nin en geniş topraklarına sahip olan Konya’mız;bugün pek çok üründe en fazla üretim yapan şehirlerin başında gelmektedir. Şehrimiz; tarımsal üretim değeri, tarımsal ticaret ve tarımsal istihdam açısından Türkiye’nin tarım başkenti konumundadır. 42 bin kilometre yüzölçümüne sahip şehrimizde; 1 milyon 890 bin hektar tarım arazisine sahibiz.
GELECEĞİN TARIM TEKNOLOJİLERİNE YATIRIM YAPMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
2019 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Konya merkezli olarak kurulan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği, tam da bu gerçeğin bilinciyle hareket eden bir kuruluştur. Birliğimiz çatısı altında, tarım ve gıdanın son derece stratejik öneme sahip bir sektör olduğu gerçeğiyle tüm ülkelerin ve şehirlerin birbiri ile etkileşim içinde bulunması ve sektöre olumlu katkı yapmak için gayret gösteriyoruz. Tüm dünyadan üye şehirlerimiz arasında tecrübe paylaşımı, etkileşim, dayanışma ve yardımlaşma yaklaşımı ile ekonomik ve teknik alanlarda işbirliğini geliştirmek için çalışıyoruz. Tarımsal gelişmeleri, akıllı tarım uygulamalarını takip ederek üyelerimizi bilgilendiriyor, üyelerden aktarılan somut projeleri değerlendirerek şehirlerimize katkı sağlıyoruz. Şehir yönetimlerinin tarım alanında kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi için her türlü eğitimi ve araştırma imkanını sağlıyor; ulusal ve uluslararası hibe, fon, kredi ve benzeri kaynaklara ulaşmasında rehberlik ediyoruz. Kuraklık, yoksulluk ve açlıkla mücadele gibi alanlarda korunmaya ve yardıma muhtaç insanlara yönelik çalışmalara destek oluyoruz. Küresel iklim değişikliğine karşı çevrenin, su kaynaklarının ve toprak verimliliğinin korunması, geliştirilmesi ve toprağın çoraklaşması riskini önlemeye yönelik Ar-Ge proje çalışmalarına destek veriyoruz, iyi tarım uygulamalarını teşvik ediyoruz.
Atıl arazilerin kullanılması, susuzluğu dayanıklı ürünlerin teşvik edilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Başkanlığım boyunca bu çatı altında ortaya koyduğumuz faaliyetlerle ve tesis ettiğimiz güçlü iş birlikleriyle tarımsal üretimin yarınları adına çok önemli mesafeler kat ettik. Kurduğumuz bu güçlü birliktelikle; ortak akıl, istişare ve dayanışma prensipleriyle hareket ederek, şehirlerimizin tarımsal potansiyelini en verimli şekilde değerlendirmeyi hedefledik. Yürüttüğümüz tüm bu ortak çalışmaların; şehirlerimiz arasındaki iş birliğini artırdığına, karşılıklı tecrübe paylaşımını güçlendirdiğine şahit oluyoruz. Ancak hedeflerimizi gerçekleştirmek için her zamankinden daha çok mücadele etmeli ve dayanışmamızı daha da güçlendirmeliyiz. Günümüz dünyasında iklim değişikliği, su kaynaklarının azalması, tarım arazilerinin yok olması ve artan nüfus baskısı, gıda güvenliğini her zamankinden daha kritik bir hale getirmiştir. Bu noktada bizlere düşen görev, tarımı modern tekniklerle buluşturmak, sürdürülebilir politikalar geliştirmek ve geleceğin tarım teknolojilerine yatırım yapmaktır.
Akıllı tarım uygulamaları, dijital dönüşüm ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenen bir üretim modeli, geleceğimizin teminatı olacaktır. Bu kapsamda, ilkini 2022 yılında Konya’da, ikincisini 2023 yılında Samsun’da yaptığımız Küresel Tarım Forumu’nda küresel iklim değişikliğine karşı tarımın dönüşmesi, gıda arzının güvenliği, sürdürülebilir kentsel tarım, iklim göçü, sıfır atık gibi konuları ele aldık. Kocaeli’de düzenlediğimiz “2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı”nda zengin ve fakir ülkeler arasındaki uçurumun giderek arttığı dünyamızda, güvenli gıdanın tüm ülkeler için erişilebilir kılınması konusuna dikkat çektik. Yine, birlik olarak, başkanlığını önceki dönem Tarım Bakanlarımızdan Mehdi Eker’in yaptığı Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi ile birlikte Ekim ayında Konya’da “Uluslararası Tarım Diplomasisi Forumu” düzenleyeceğiz.Bu toplantı da gıda krizlerinin gölgesinde kalan bir dünyada, Konya’nın ve ülkemizin çözümün ve diplomasinin odak noktası olması açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
ANADOLUNUN BİLGELİĞİ TARIM KÜLTÜRÜNE REHBER
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin sınırları aşan bir anlayışla şehir ve ülkeleri tarım dostu politikalarla bir araya getirdiğini ve ortak bir kalkınma zemini oluşturduğunu belirten Vali İbrahim Akın, “Uluslararası tarım şehirleri Birliği’nin öncülüğünü kurucu şehir olarak Konyamızı üstlenmiş ve toprağa olan kadim bağlılığını küresel bir vizyona dönüştürmüştür. Kuruluş sürecine liderlik eden ve birliğin merkez koordinasyonunu başarıyla yürüten Büyükşehir belediyemizin özellikle de vizyona yön veren başkanımız Uğur İbrahim Altay’a ve onun izniyle emeğiyle katkı sunan tüm başkanlarımıza ülke temsilcilerimize teşekkür ediyorum. Çatalhöyük’te toprağa ilk izi bırakılan insanlık şimdi o izlerin geleceğe dönüştüğü yerde yeniden bir araya geliyor. Anadoluumuzun bilgeliği binlerce yıldır öncesinden bizlere tarım kültürü ile rehber olmaktadır. Bu ihbarla tarım sadece bir sektör değil medeniyetlerinde ruhudur. Çatalhöyük’te bugün tarımı yaşam biçimi olarak benimsiyor bilgeliği ve bilimi birleştiriyoruz. Bu zincirin güçlü halkalarından olan birlik 2019 yılında kadim topraklarımızın birikimini çağın gerekleriyle buluşturmak amacıyla kurulmuştur. Bugün uluslararası tarım şehirleri birliği sınırları aşan bir anlayışla şehir ve ülkeleri tarım dostu politikalarla bir araya getirmekte ve ortak bir kalkınma zemini oluşturmaktadır. Yaşadığımız coğrafya bizlere önemli sorumluluklar yapıyor ve bizlerin iklim krizi gıda güvensizliği ve ekolojik bozulma ile yüzleştiriililiyor. Geleneksel üretimi dijital imkanlarla destekleyerek yeniden üretmek zorundayız. Bu vizyonla hareket eden birlik iklim değişikliği ile mücadele eden yerli tohumun korunmasına üretimde evlilikten tarımsal sürdürülebilirliği kadar pek çok alanda kararlı adımlar atmaktadır. Bu birlik ülkemiz için üretim kültürünün teminatı dünya için ise yaşanabilir bir gelecek adına önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.
Toplantı tarımın kimliğini, tarihsel derinliğini ve günümüzdeki stratejik önemini vurgulayan genel kurulla devam etti.