4. SUFİSİNEMA GÜNLERİ BAŞLIYOR

4. SUFİSİNEMA GÜNLERİ BAŞLIYOR
'4. Sufisinema Günleri'nin 16-19 Haziran’da başlayacağını ifade eden Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, tasavvuf ve sinema arasındaki bağın geliştirileceğini belirtti.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar 16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan, '4. Sufisinema Günleri' hakkında basın toplantısı düzenledi. Hz. Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’ya Gelişlerinin (Teşerrüf-i Konya) 795. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 4. Sufisinema Günleri ile ilgili bilgiler veren Yarar, Etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Konya Kültürünü Araştırma Geliştirme Derneği‘nin maddî ve mânevî katkılarıyla gerçekleştirileceğini ifade ederek her bir kuruma katkılarından dolayı teşekkür etti. Yarar, “İslâm tasavvufu, Anadolu Selçuklu Devleti’nin başşehri olan Konya’da; Mevlana, Yunus Emre, İbn Arabi, Sadrettin Konevi, Necmeddin Daye, Hoca Nasrettin, Seyyit Mahmut Hayranî gibi mâna büyükleriyle zirveleşmiştir. Modern çağın en gelişmiş ve etkili sanatlarından sayılan sinema ise, bugünkü haliyle hem tasavvufun varlık ve evren görüşüne, hem de zaman ve mekân kabulüne en uygun sanattır, denilebilir. Ülkemizde şimdiye kadar tasavvuf ve sinema arasındaki bağlama farklı mecralarda işaret edilse de dünya sinemasını etkileyecek, ayrıca ülkemizde sinema sanatının gelişmesine; tasavvufun, irfanın, medeniyetimizin anlaşılmasına katkıda bulunacak kalıcı çalışmalar çok fazla yapılmış değildir. Sufisinema Günleri de bu amaçla ilk olarak 2018 yılında düzenlendi. Etkinliklerin açılışı 16 Haziran Perşembe günü saat 14.00’da Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapılacaktır.”

14 FİLM GÖSTERİMİ YAPILACAK

Uluslararası 4. Sufisinema Günleri’nde; seçkin 14 filmin Selçuklu Kongre Merkezi Oditoryum Salonu ve İlk Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gösteriminin yapılacağını ifade eden Yarar, “Etkinliklerimiz Tunuslu Yönetmen Nacer Kheir’in Whisperıng Sands, Fısıldayan Kumlar açılış filmi ile başlayacak, ardından da Nacer Khemir ile söyleşi gerçekleştirilecektir. Sufisinema bu sene; Nazif Tunç, Ali Özel ve Çağla Çağlar gibi değerli yönetmenlerin yanı sıra, ülkemizde de dikkatle takip edilen ve geçtiğimiz yıllarda «Muhammed» adlı filmiyle beğeni toplayan, İranlı yönetmen Mecid Mecidi başta olmak üzere, Tunuslu Yönetmen Nacer Khemır, İngiltereli Yönetmen Bensalem Bouabdallah, Jose Sanchez Montes Gonzales, Ramon Blecua, Ovidio Salazar ve Bosna-Hersekli Yönetmen Rabia Brodbeck’i ağırlayacak” dedi.

YARIŞMALAR DÜZENLENİYOR

Film ve senaryo yarışmalarının da yapılacağını belirten Yarar, “Sinema sanatının, din ve tasavvuf dünyamıza, insan ve evren kabulümüze, tarih ve kültür birikimimize bir ayna olduğu bilinciyle 2019 yılından bugüne kadar Sufisin Senaryo Destek Ödülü verilmektedir. Ulusal Uzun Metraj Sinema Film Senaryo yarışmasına 17 Ocak 2022-18 Nisan 2022 tarihine kadar başvuruda bulunan senaryolar değerlendirilerek, 19 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan ödül töreniyle sahibini bulacaktır. Sûfisinema Günleri; tasavvuf ve sinema bağlamı odaklı Senaryo Destek Ödülü’nün yanısıra bu yıl ilk olarak Ulusal Kısa Film Yarışmasını başlatmıştır. 17 Ocak 2022-25 Nisan 2022 tarihleri arasında katılımları alınan çalışmalar, ülkemizin ve bu alanın seçkin isimlerinin yaptığı değerlendirmeler sonrasında ödüller, 19 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan törenle sahibini bulacaktır. Sufisinema butik bir etkinlik olsa da; kendi alanında her türlü kamera tekniği ile ortaya konmuş film, belgesel, kısa film, klip, reklam, tanıtım filmi vb. bütün görsel ürünleri zaman içinde ağırlamayı ve değerlendirmeyi düşünmektedir. Sinema eserlerinin izleyiciyle buluşacağı Sufisinema’da alana dair çeşitli bilimsel çalışmaların değerlendirileceği ve toplumla paylaşılacağı söyleşi, panel, atölye çalışmaları vb. etkinlikler de yer alacaktır” diye konuştu. •Gülşen Çopur