Bakan Kurum Konya'nın o sorunu için söz verdi!

Bakan Kurum Konya'nın o sorunu için söz verdi!
Bakan Kurum, "Meke Gölü'müzü Konya Büyükşehir Belediyemizle yapmış olduğumuz atık su arıtma tesisiyle, ki atık su arıtma tesisinden arıttığımız suları Meke Gölü'ne vereceğiz, mavisiyle, yeşiliyle inşallah eski güzelliğine kavuşturacağız" dedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi, Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan ile birlikte yaptığı New York'taki "Sıfır Atık Mavi-Damla Damla" Sergisi'nin açılışında konuştu.

"SIFIR ATIK HAREKETİ'NDE YENİ BİR DÖNEME DAHA GİRDİK"

Bakan Kurum, Sıfır Atık Hareketi'nin Türkiye'nin su kaynaklarına yönelik eylem planlarını hayata geçirdiği Sıfır Atık Mavi ve tek kullanımlık içecek atıklarının dönüşümünü sağlayan Depozito Yönetim Sistemi ile güçlendiğinin altını çizdi.

murat-kurum.jpg

Bilim insanlarının 2050 yılına gelindiğinde denizlerde balıklardan çok plastik olacağı uyarısı yaptığını hatırlatan Kurum, şunları kaydetti:

"4 milyar insan su kıtlığı çekiyor. Gezegenimizin can damarı mercan resiflerimiz birer birer yok oluyor. Ortak evimizin yaşadığı bu olumsuz ve üzücü durumlara karşı Türkiye tek bir an bile durmuyor. 2017'de Sıfır Atık Hareketi'ni saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde başlattık. Aslında bugün sergisini yaptığımız Sıfır Atık Mavi Projesi'ni 2019'da başlattık. Denizlerimizi, göllerimizi koruma seferberliğini başlattık. Yaptığımız tüm projelerimizi Sıfır Atık anlayışıyla yapmaya gayret gösteriyoruz. Ülkemizdeki plastik poşet kullanımını yüzde 75 azalttık, binlerce ton atığı geri dönüştürdük. Sıfır Atık Hareketi'nde şimdi yeni bir döneme daha girdik. Ulusal Depozito Yönetim Sistemi'ni pilot illerimizde tamamladık. İnşallah 2026 yılında ülkemizin her yerinde depozito uygulamasına geçeceğiz. Doğamızı korumaya, ekonomimize katkı vermeye en güçlü şekilde devam edeceğiz."

Ülkede yaşanan afetlerin ardından başlatılan yeniden inşa çalışmalarında da çevre dostu yaklaşımı esas aldıklarını vurgulayan Kurum, "Yapmış olduğumuz bu projelerin her noktasında yine 300 bin yuvayı Sıfır Atık prensiplerine uygun şekilde hem çevreye hem iklime duyarlı şekilde inşa ettik." bilgisini paylaştı.

"DENİZ CANLILARINI, KÜLTÜREL VARLIKLARIMIZI KORUMAYA GAYRET GÖSTERİYORUZ"

Kurum, Türkiye'nin su kaynaklarına yönelik projelerine ilişkin şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin Maldivler'i Salda Gölü'ne, ki o gün bu projeyi başlattığımızda yapılmaması adına her türlü gayretleri gösterenlere rağmen o güzel turkuaz gölümüze can verdik. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizle beraber Avrupa'nın en kapsamlı, en büyük çevre projelerinden birini yaparak binlerce ton dip çamurunu Marmara Denizi'nin dibinden çıkardık ve müsilajla mücadelemizi kararlılıkla devam ettiriyoruz. Marmara Denizi'nde yine yaptığımız projelerle denizin dibinde saatte 6 litre deniz suyunu temizleyen pina midyelerinin popülasyonunu da artırdık."

KONYA'YA VURGU YAPTI!

Bakan Kurum Konya'daki kuraklığa da dikkat çekerek şunları kaydetti:

"İklim değişikliğinden kaynaklı kuraklıktan etkilenen, 'dünyanın nazar boncuğu' dediğimiz Meke Gölü'müzü Konya Büyükşehir Belediyemizle yapmış olduğumuz atık su arıtma tesisiyle, ki atık su arıtma tesisinden arıttığımız suları Meke Gölü'ne vereceğiz, mavisiyle, yeşiliyle inşallah eski güzelliğine kavuşturacağız. Yine bir yandan Van Gölü'müzde dip çamuru temizliğiyle canlı yaşamını korurken, diğer yandan da Eğirdir'de yine gölümüzün yüzey temizliğini tamamladık ve dip çamuru temizliği için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sıfır Atık Projesi kapsamında teknelerin deniz yaşamına zarar vermelerini önlemek için birçok koy ve kıyımızda MAPA Şamandıra uygulamamızı hayata geçiriyoruz ve bu kapsamda hem deniz canlılarını hem de kültürel varlıklarımızı korumaya gayret gösteriyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı