Başkan Altay Konya İçin Rotayı Çizdi!

Konya'da Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (Şeb-i Arus) 7 Aralık Cumartesi günü başladı. 17 Aralık tarihine kadar devam edecek anma törenleri için binlerce yerli ve yabancı turist Konya’ya akın etti.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay sosyal medya hesabından Konya’ya gelen turistler için tarihin kalbinin attığı bir gezi rotası önerdi.
İŞTE O GEZİ ROTASI
- Mevlana Kültür Merkezi
Yüzyıla yaklaşan geçmişiyle ülkemizin en köklü uluslararası çapta etkinliği olan "Hazret-i Mevlana'yı Anma Törenlerinin anma iklimine uygun mekanda icra edilmesi amacıyla ilk olarak 1980'li yıllarda çalışmalar başlamıştır.
- Panorama Konya Müzesi
Karatay ilçe sınırlarında bulunan Konya Panorama Müzesi, Mevlâna Müzesi’nin yaklaşık 500 metre ilerisinde konumlandırılmıştır. Selçuklu üslûbuyla düzenlenmiş giriş kapısı, müzenin Konya tarihine dair size sunacaklarının yalnızca bir fragmanı olarak olarak öne çıkmaktadır.
360 derecelik kubbeli panoramasıyla, ziyaretçilerini 1200’lü yılların Konya’sına götüren Konya Panorama Müzesi, Türkiye’nin ikinci kubbeli panoraması olarak ün kazanmıştır. Müzenin amacı, Hazreti Mevlâna’yı ziyaretçilere tanıtmak, dönemin Konyasında kendisinin ve ailesinin sahip olduğu etkiyi onlara aktarmaktır. Müze, hem Mevlâna Celalettin Rûmi hem de Erken Hristiyanlık Dönemi üzerinden Konya’nın yüzyıllardır sahip olduğu ve özenle koruduğu hoşgörü ilkesinin altını çizmektedir.
- İstiklal Harbi Şehitliği
Mevlâna Müzesi ve Mevlâna Kültür Merkezi arasında yer alan şehitliğin hemen bitişiğinde, Kurtuluş Savaşı’nı ve savaş yıllarını özel maket ve figürler yardımıyla hikâyeleştiren İstiklâl Harbi Şehitliği Müzesi yer almaktadır.
Müzeye giden yolda, tarihte kurulmuş on altı Türk Devletine ait bayraklar yer almaktadır. Hemen ardından karşılaşılan karşılama kubbesi, Anadolu Selçuklulardan bu yana hâlen topraklarımızda yaşatılmakta olan taş işçiliğinin en güzide örneklerinden biri olarak bizleri karşılamaktadır. Benzer bir üslûba sahip olan, ancak taş işçiliğinin yanı sıra kündekârî ahşap işçiliği örnekleriyle de süslenmiş giriş kapısını, Özbek sanatçıların titizlikle süslediği giriş avlusu takip etmektedir. Bu avluda bulunan dört mozaik tablo, İstiklâl Harbi’nden önemli sahneleri canlandırmaktadır.
- Mevlana Müzesi
- Türbe Önü Çarşısı
- Tarihi Bedesten Çarşısı
- Alaeddin Camii
Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.
Konya'nın en büyük ve en eski camisidir. Yapımı iki aşamada gerçekleşmiştir: ilk aşama I. Mesud döneminde başlayıp onun ölümünden sonra yerine geçen II. Kılıçarslan'ın caminin avlusuna bir kümbet inşa etmesi ile son bulmuştur.
- Karatay Medresesi
Karatay Medresesi, II. İzzeddin Keykavus devrinde, 1250-1251 yıllarında yapılmıştır. Eyvanın solundaki kubbeli hücre Celaleddin Karatay'ın türbesi olduğundan ve Celalettin Karatay Vakfiyesine kayıtlı olduğundan Celalettin Karatay tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlı devrinde de kullanılan medrese 19. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir.
- Taş Bina Kültür Sanat
1917 yılında Mimar Muzaffer tarafından Darülmuallimat olarak yapımına başlanan ve 1922 yılında başka mimarlar tarafından tamamlanan bina uzun bir süre Kız Öğretmen Okulu olarak kullanılmıştır. Daha sonra rektörlük binası olarak kullanılan yapı Büyükşehir Belediyesi tarafından devranılmış ve restorasyon çalışmaları yürütülmüştür.
Taş Bina adıyla hizmete sunulan binada, dijital deneyim merkezi, kültür sanat alanları, konferans salonu bulunmaktadır.
Konya'daki yaşamın çok yönlü tarihsel serüveninin dijital platformlarda anlatıldığı deneyim merkezi vatandaşlarımızın ziyaretine açıktır.
- Darülmülk Sergi Sarayı
Üç sergi salonu ve bir dijital gösterim salonu bulunmaktadır. Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi’nde 12’si sultan olmak üzere 20 adet heykel, bir diğer sergi salonunda ise Türkiye Selçuklu Sikkeleri Sergisi’nde 2764 tane sikke bir mühür ve bir yüzük sergilenmektedir. Dijital Gösterim Salonunda panaromik şekilde Miryokefalon Zaferi ile ilgili kısa film izletilmektedir.
Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında şehrimize gelen misafirlerimize tarihin kalbinin attığı bir gezi rotası öneriyorum.
— Uğur İbrahim Altay (@u_ibrahim_altay) December 9, 2024
Tüm detaylar videoda.#MuhabbetVakti #ŞebiArus pic.twitter.com/NZ83CCAUpO