Bir Zamanlar Listede Bile Olmayan Konya Şaşırtıyor!

Bir Zamanlar Listede Bile Olmayan Konya Şaşırtıyor!
 İnternet Editörü
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da farklı ürünlerin üretimleri son yıllarda iyiden iyiye arttı.

Konya Ovası geçmişten günümüze Türkiye’de tahıl üretimi denilince akla gelen ilk bölge. Fakat zamanla Konyalı çiftçilerin farklı ürünlere yönelmesi ile bu durum değişti.

Özellikle ayçiçeği, mısır gibi ürünler son yıllarda çiftçiler tarafından daha çok tercih edilmeye başladı. Hal böyle olunca Konya’da ayçiçeği üretimi de her geçen yıl daha da arttı. Hatta 2012-2013 yılları arasında ayçiçeği üretiminde Trakya’yı bile geride bırakarak birinci oldu.

Konya'da yaklaşık 750 bin dekar civarında ayçiçeği ekim alanı var.

2004’lerin başında Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde ilk on şehrin içerisinde bile yer almayan Konya, 2024 yılına gelindiğinde Türkiye’de üçüncü üretim yapan il oldu.

Konya Ovası ayçiçeği üretiminde Trakya’dan sonra en önemli üretim merkezi haline geldi. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi ayçiçeğinin fiyat performansının çiftçinin yüzünü güldürmesi.

Çiftçiler hem yağlık hem de çerezlik ayçiçeğinden istediği verimi elde edebiliyor olsa da son yıllarda çerezlik ayçiçeğine bir dönüş söz konusu oldu.

İşte Konya’nın yıllara göre ayçiçeği üretimi ile ilgili TÜİK’ten alınan rakamlar:

2006 - 25.251 ton

2007 - 33.015 ton

2008 - 30.781 ton

2009 - 44.376 ton

2010 - 73.164 ton

2011 - 145.182 ton

2012 - 230.080 ton

2013 - 267.447 ton

2014 - 248.533 ton

2015 - 215.659 ton

2016 - 231.724 ton

2017 - 276.444 ton

2018 - 306.011 ton

2019 - 302.179 ton

2020 - 308.928 ton

2021 - 332.649 ton

2022 - 273.568 ton

2023 - 214.982 ton

Kaynak:Konya'nın Sesi