Böyle bir itfaiye aracını daha önce görmediniz! Konya'da var!

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, kentte yaz aylarında yangın ihbarlarında belirgin bir artış olduğunu duyurdu. Rutin dönemde günlük ortalama 40 yangın ve olay müdahalesi gerçekleştiren ekipler, özellikle dağlık bölgelerde orman yangınları, bahçelik alanlarda yangınlar ile ovalarda anız ve ekin yangınlarının yoğunlaştığını belirtti. Konya’da sık sık etkili olan rüzgar, yangınların büyüme ve yayılma riskini artırırken, itfaiye ekipleri ihbarların alınmasından olay yerine ulaşmaya kadar geçen süreyi ortalama 6-7 dakika olarak açıklıyor.
Bu süre, bölgesel koşullara göre 2 ila 8 dakika arasında değişebiliyor. Yangınlarla mücadelede son teknolojilerin etkin kullanımı ön planda tutuluyor. Konya İtfaiyesi, drone ve robotik itfaiye aracı gibi ileri teknoloji ekipmanları sahada aktif olarak kullanıyor. Sahip olunan robotik itfaiye aracı, Türkiye’de nadir bulunan ve yangın müdahalesinde büyük kolaylık sağlayan bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. Teknoloji ve hızlı müdahale kapasitesiyle yangınların kontrol altına alınmasında önemli bir avantaj sağlanırken, aynı zamanda yangınların önlenmesinin her zaman müdahaleden daha kritik olduğu vurgulanıyor. Konya genelinde artan yangın riskine karşı etkin tedbirlerin alınması gerektiği ifade ediliyor.
ROBOTİK İTFAİYE ARACI KİLİT NOKTA!
Konya’da rutin bir dönemde günlük ortalama 40 olaya gittiklerinden bahseden Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 1. Bölge Müdahale Şube Müdürü Memiş Gezer, ancak yaz olduğu için bu dönemde aldıkları ihbarların arttığını açıkladı.
Özellikle dağlık alanlarda orman yangınları, bahçelik alan yangınları, ova kısmında da anız ve ekin yangınlarının fazlalaştığını söyleyen Gezer, “Yangını çoğaltan ve büyüten etkenlerden bir tanesi olan rüzgar Konya’da çok fazla görülüyor. Dolayısıyla Konya’da da yangınlar sıkça görülebiliyor. Biz de ekip olarak olay yerine en hızlı şekilde ulaşıp müdahale etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Buradan ihbar aldığımız andan olay yerine varış anına kadar ortalama 6-7 dakika geçiyor. Tabi bu 2 dakika veya 8 dakika da olabiliyor.
Zaman noktasında Türkiye ortalamasıyla paralel olarak ilerliyoruz. Bunların yanında Konya İtfaiyesi olarak son teknolojileri yakından takip ediyor ve çalışmalarımızda kullanıyoruz. Drone, robotik itfaiye aracı gibi son teknolojileri kullanıyoruz. Hatta elimizde bulunan robotik itfaiye aracı gibi bir araç başka yerde yok ” diye konuştu. -Tuba KAYA