Çarşı pazarın nabzını tuttuk! Ramazan yoğunluğu ne durumda?

Konya’da alışverişin kalbi olarak bilinen Tarihi Bedesten Çarşısı’nda Konyalıların Ramazan telaşı devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren evlerindeki eksikleri tamamlamak isteyenler soluğu Bedesten Çarşısı’nda alıyor. İftar sofralarının olmazsa olmazı hurmalardan güllaçlara her şeyin bulunduğu çarşı Ramazan ayında da kalabalıklığını ve yoğunluğunu sürdürüyor.
KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak’ın Ramazan ayının başında yaptığı açıklamayla Ramazan ayı boyunca Konyalıların geç saatlerde ve sahur vakitlerinde rahat alışveriş yapmaları için çarşının sahura kadar açık olacağını duyurdu. Bu açıklamayla birlikte çarşısının sabah saatlerindeki yoğunluğu iftar sonrasında da devam ediyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi’de Konyalıların ve gelen misafirlerin Ramazan coşkusuna ortak olmak için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Ramazan ayının manevi atmosferini yansıtmak amacıyla başta Türbe Önü Çarşılarına olmak üzere Tarihi Bedesten ve Mevlana Caddesi ışıklandırmalı motiflerle donatıldı. Ramazan ayının barış, hoşgörü ve paylaşma ayı olduğunu vurgulayan özel ışıklandırma, enerji tasarrufu sağlayan sistemlerle hayata geçirildi. Özellikle akşam saatlerinde etkileyici bir atmosfer oluşturan ışıklandırmalar ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor.
RAMAZAN GELDİ ÇARŞI ŞENLENDİ!
Ramazan ayında çarşının özellikle iftar saati ve sonrasında artan yoğunluğu çarşı esnafının yüzünü güldürdü.
Fix menülerinin olmadığını söyleyen Hasan Şendağlı restaurant çalışanı Mehmet Kösedağ, “Mevlana’ya yakın olduğumuz için Konyalılar iftar için en çok Türbe Önü Çarşılarını tercih ediyor diyebiliriz. Bunun sebebi de iftarını yapıp çayını içtikten sonra kolaylıkla Mevlana’nın oraya geçip teravih namazını kılabiliyor. Bugün 12. Gün ve Ramazan oldukça coşkulu, eğlenceli ve güzel geçiyor. Genel olarak çarşıda oldukça fazla bir yoğunluk var.
İğne atsan yere düşmez o derece bir yoğunluktan bahsediyorum. Sabahtan gezmeye, alışveriş yapmaya başlıyorlar. İftar saati yaklaştıkça daha bir yoğunluk oluşuyor. Bizim yukarıda, dışarı ve içerde olmak üzere 3 farklı salonumuz var ve hepsi doluyor. Biz sabah saat 10.00 gibi açıyoruz akşam iftar sonuna kadar buradayız. İftarda yağ somunu dışında, yayla çorbası, bamya çorbası, etliekmek çeşitlerimiz ve tatlı olarak da sac arası ve höşmerimimiz var ama fix menü şeklinde değil. Herkes ne yemek isterse onu yiyor ve onu ödüyor” şeklinde konuştu.
Çarşının iftar saatlerinde yoğun olduğunu belirten Şura Hediyelik çalışanı Nazif Yörük, “Ben yıllardır çarşıda esnaflık yapıyorum. Eskiden Ramazanlar daha coşkulu geçiyordu. Eskiden daha çok birlik beraberlik vardı ama son yıllara göre bu sene biraz daha iyi geçiyor. Çarşımıza Konyalıların ve gelen turistlerin ilgisi oldukça yüksek oluyor. Buraya yapılan ışıklandırmaları görmek, fotoğraf çekmek için bile gelenler oluyor. Biz iftar sonrasında kapalı oluyoruz ama iftarını burada yapacak olanlar çarşıyı gezmek için iftardan saatler önce buraya geliyor. Mağazaları gezip alışverişlerini yapıyorlar. İftar ve teravih sonrasında eline çayını dondurmasını alan burada hem geziyor hem de ışıkların altında fotoğraf çekiniyor” dedi.
Ramazan ayında çarşıyı yerel halkın daha çok tercih ettiğini ifade eden Ravi Konya Mutfağı çalışanı Fatih Yıldırım , “Ramazan ayında Bedesten Çarşısı’ndan Mevlana Türbesi’ne kadar her yer kalabalık ve yoğun oluyor. Çarşımızda restauranttan hediyelik eşyacısına her şey bulunduğu için Ramazan ayında da hem o maneviyatı yaşamak isteyenler hem de bir değişiklik olsun diyenler burayı tercih ediyor. Aileler çoluk çocuk hep beraber buraya gelip hem geziyorlar hem de alışverişlerini yapıyorlar. Bide normal dönemlerde yerli halk çok fazla gelmiyor genelde turistler tercih ediyor ama Ramazanda her sene çoğunluk yerel halktan yana oluyor. Ramazan bizim için bereketi ile geldi diyebilirim. İlk günden itibaren rezervasyonlarımız öğlen saatlerinde doluyor. Gelen müşterilerimiz oldukça memnun ayrılıyor. Erken saatlerde onlar için iftar hazırlığına başlıyoruz. Konya’nın yöresel yemeklerinden olan fırın kebabına talep oldukça fazla oluyor ve Konya’nın olmazsa olmazı etliekmek en çok tercih edilen yemeklerin arasında” diye konuştu.