Deprem sonrası çarpıcı açıklama! Tuz Gölü Fayı Konya’yı Yıkar mı?

Yaşanılan İstanbul depremi ve sonrasında bütün Türkiye’de gerçekleşen depremler sonrasında gözler Türkiye’nin güvenli bölgesi olarak bilinen Konya’ya çevrildi. Güvenli bölge olarak bilinen Konya’da dün akşam saatlerinde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Konya'nın merkez ilçesi olan Selçuklu olarak belirlenirken Kandilli Rasathanesi'nin açıkladığı bilgilere göre depremin büyüklüğü 1.7 olarak ölçülürken, yerin 5.8 kilometre derinliğinde meydana geldi. Gerçekleşen deprem sonrasında Konyalılar büyük panik yaşadı. Peki, Konya bilindiği gibi güvenli bölge mi, bu depremin devamı gelecek mi? Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan depremle ilgili özel açıklamalarda bulundu.
Şiddetinin düşük olmasına rağmen fazlaca hissedilmesinin sebebini merkeze yakın olduğunu söyleyen Şükrü Arslan, “Deprem ivmesi 1.7 ama merkeze çok yakın olduğu için fazlasıyla hissedildi. Zaten biz zemin olarak hep söylüyoruz. Zemin olarak zemin büyütmesi dediğimiz bir olay. Bizim Konya zemin olduğundan dolayı böyle bir durum söz konusu. O yüzden bu tarz depremlerin merkezi de çok yakın olduğu zaman küçük bile olsa fazlasıyla hissedilebiliyor. Konya zaten çöken bir ova yani çöküntü havzası olduğu için bu tarz hareketlilik geriye dönüp de baktığımız zaman da örnek veriyorum yılbaşından bu tarafa yüzler seviyesinde hatta daha üstünde bu tarz küçük ivmeli depremler hep yaşandı, yaşanmaya da devam edecek” şeklinde konuştu.
“KONYA GÜVENLİ BÖLGE DEĞİL”
Bilinen aksine Konya merkezinde ve çevre illerinde birçok fay hattının bulunduğu ve bu bağlamda Konya’nın da riskli bölge olduğunu ifade eden Arslan, “Konya merkezinde “Konya fay zonu” dediğimiz bir fay zonu var. Şehir merkezinden geçen fay zonunun geçen yıllarda da 5 büyüklüğünde iki kez üst üste depremine şahit olduk. Bu ivmeler depremler üretme potansiyeli var. Türkiye aktif tektonik bir kuşak üzerinde kuzeyinden güneyine, doğusundan batısında Türkiye'nin bütün vilayetlerinde potansiyel deprem riski mevcut olup, bu tarz fay kırılmaları ve bunun nihayetinde de depremi yaşamamız kuvvetle muhtemel. “Konya’da fay yok, güvenli bölge” söylentileri tamamen altı boş bilgi. MTA'nın diri fay haritasını açtığınızda veya AFAD'ın Türkiye deprem tehlike haritasını açtığınızda Konya'nın merkezinde ve ilçelerinde birçok fayı görebilirsiniz. Bugün Altınekin fayı, Ilgın fayı, Akşehir fayı, Cihanbeyli fayı gibi faylar mevcut. Konya’da şehir merkezinden geçen hatta Selçuklu'dan Meram'a kadar uzanan yaklaşık elli kilometre uzunluğunda Konya Fay zonu var. Konya’da bu tarz faylar mevcut olduğu için Konya için güvenli bölge demek doğru olmaz” diye konuştu.
TUZ GÖLÜ CİDDİ TAHRİBAT VEREBİLİR
Konya merkezinde bulunan faylar dışında Konya’nın çevre illerindeki yaşanılacak depremin Konya’yı etkileyebileceğini belirten Arslan, “Konya'da bu faylardan yerel faylar diye bahsediyoruz. Bu fayları Maraş depreminde olduğu gibi veya İstanbul depremi gibi böyle büyük potansiyeli olan fay zonları değil. Fakat Konya sınırları içindeki fayların dışında bir de Konya'nın çevreleyen bölgesel faylar var. Mesela Aksaray'da Tuz Gölü'nün kesen yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta Tuz Gölü fayı var. Tuz Gölü fayı potansiyeli yüksek fay olup oradaki oluşabilecek yüksek ivmeli bir deprem Konya'nın zemindeki sıkıntısından dolayı Konya'da ciddi şekilde hissedilebilecek ve kötü sonuçlar doğurabilecek bir durum söz konusu olabilir. Maraş'taki deprem nasıl 200 kilometre uzaklıktaki hatayı etkilediyse Tuz Gölü'ndeki deprem de Konya’nın zemininden kaynaklı Konya'da ciddi tahribatlar vermeye potansiyeli var. Yine aynı şekilde Ecemiş fay zonu var Kayseri tarafında. Bu da Konya'ya yaklaşık 150-200 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bunun da potansiyeli yüksek. Bu fay zonu da olası bir kırılma deprem üretmesi halinde Konya'ya etkileyebilir. Afyon Sultan dağlarından Akşehir'e kadar uzanan Sultan Dağı Akşehir fay zonu var. Yine potansiyeli yüksek. Yüksek deprem üretebilir ve bunun Konya'da Konya'yı Konya merkezini tehdit eden faylar olarak dikkate almalıyız. Yani sadece Konya merkezinde faylar Konya'yı yıkar diye bir algımız artık olmaması lazım. Nasıl ki Maraş depreminden sonra 11 il etkilendi ve yıkıldıysa, Maraş'tan daha çok Hatay yıkıldıysa, Adıyaman yıkıldıysa biz de aynı bu gerçeklikle. Sadece Konya içindeki faylar değil, Konya'nın çevresindeki Konya'yı etkileyebilecek faylara da dikkat etmemiz ve onlara da önlem almamız gerekiyor” dedi.