Direnç Kilosunu Kıramayanlar Müjde! O Test Sizi Kurtaracak!

Sağlıklı bir kilo verme sürecinde kan değerlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Berna Kalfa, “Özellikle demir, B12 ve D vitamini eksikliklerinin metabolizmayı yavaşlatarak, halsizliğe neden olarak ve egzersiz kapasitesini düşürerek kilo kaybını zorlaştırıyor. Bu mikro besin ögelerinin eksikliği, iştahı ve kilo verme sürecini dolaylı yoldan etkiliyor; demir eksikliği yorgunluk ve hareket isteksizliği yaratırken, B12 eksikliği sinir sistemini etkileyerek enerji üretimini düşürüyor, D vitamini eksikliği ise hormon dengesini ve bağışıklık sistemini zayıflatarak leptin hormonu üzerinden doygunluk hissini etkileyebiliyor” dedi.
KANSIZLIK VE GENEL ŞİKAYETLER KİLO KAYBINI ZORLAŞTIRIYOR
Kansızlığı (anemi) olan kişilerin kilo vermekte zorlandığını ifade eden Kalfa, “Aneminin getirdiği halsizlik, egzersiz isteksizliği ve düşük metabolizma, kilo verme çabalarını olumsuz etkiliyor. Aynı şekilde, halsizlik, baş dönmesi, sürekli yorgunluk ve sinir hali gibi şikayetleri olan bireyler fiziksel aktivite yapmakta zorlanır ve motivasyonlarını düşer. Ayrıca stres hormonu olan kortizol artışı yağ yakımını engelleyebilir” diye konuştu.
DENGELEMEK İÇİN DÜZENLİ BESLENME ŞART!
Düşük vitamin değerlerini yükseltmek için beslenme düzeninde değişiklikler yapmayı öneren Kalfa, “Demir alımını artırmak için kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerin C vitaminiyle birlikte tüketilmesini tavsiye ediyoruz. B12 için süt ürünleri, yumurta, kırmızı et ve balık tüketimi önemli. D vitamini için ise haftada en az iki kez somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi omega-3 zengini balıkların yanı sıra süt ürünleri, muz, yulaf, bitter çikolata ve yumurta sarısı da faydalı olacaktır. Yetersizlik durumunda doktor kontrolünde takviye almak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kan değerleri düşük olan kişilere bir doktora başvurarak gerekli kan testlerini yaptırmalarını ve beslenme düzenlerini zenginleştirmelerini tavsiye eden Kalfa, “Yeterli uyku, düzenli su tüketimi ve düşük tempolu egzersizlerle yaşam kalitesi artırılabilir. Beslenme düzeni demir, B12 ve D vitamini açısından zenginleştirilmelidir” şeklinde konuştu.
YAZ AYLARINDA MEYVE TÜKETİMİ KAN ŞEKERİNİ ETKİLİYOR!
Yaz aylarında meyve tüketimiyle ilgili de önemli tavsiyelerde bulunan Kalfa, “Şeker dengesini korumak için günde 2-3 porsiyon meyve tüketiminin aşılmaması gerekiyor. Karpuz, üzüm, muz gibi yüksek glisemik indeksli meyvelerin sınırlandırılması lazım. Meyveler ara öğün olarak yoğurt veya ceviz gibi protein kaynaklarıyla birlikte tüketildiğinde kan şekeri daha dengeli oluyor” dedi.
-BÜŞRA KÖSE