Elektronik Sigara Eşittir İnsanlık Felaketi!

Elektronik Sigara Eşittir İnsanlık Felaketi!
 Muhabir
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, elektronik sigaranın zararlarını, Türkiye’nin sigara kullanımında dünyada birinci sırada olduğunu ve önleyici çalışmaların artırılması gerektiğini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

İnsanların sigaraya kıyasla daha zararsız olduğunu düşünerek elektronik sigaraya yöneldiğini belirten Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, puff barların sigara firmalarının yeni tuzağı olduğunu söyledi.

Son dönemlerde gittikçe yaygınlaşan kullan-at puff bar elektronik sigaraların üretici firmaların yeni tuzağı olduğunu vurgulayan Dikici, “Sigara firmaları asla kullanıcısını kaybetmek istemiyor. Toplumda sigara kaynaklı hastalıklar arttı. Sigaraların maliyetleri arttı. Bu sebeple ne yapıyor daha modern ürünlere yöneliyor. Gençleri bu tip ürünlere yönelten kişiler yine sigara sektörüne çalışan firmalar. Ha normal sigarayı içmişsiniz ha puff bar elektronik sigara kullanmışsınız. Bu ürünlerin satıcıları ve üreticileri aynı insanlar. Çıkardıkları ürün sigarayı bırakmaya yönelik bir ürün olsa gençlerimiz belki onu kullanacak ve gerçekten sigara almayacaklar ama amaçları insanları sigaraya bağımlı hale getirmek. Onlar için fark etmiyor acımasızca paralarını kazanmaya devam ediyorlar” dedi.

sigara-zarar.webp

ELEKTRONİK SİGARA TEHLİKE SAÇIYOR!

Puff barların normal sigaraya oranla daha tehlikeli olduğunu ve kalp kriziyle beraber ölümcül hastalıkları artırdığının altını çizen Dikici, “Elektronik sigaralar normal tütün sigarasından yüz kat daha etkili, daha ölümcül. Sağlık sektörüne sorarsanız ani kalp krizlerinin artık arttığını görürsünüz. Bu tip ürünlerde nikotin kimyasal olarak direkt kana karıştığı için daha zararlı. Sigarada filtre nikotini süzüyor zehir miktarları ona göre ayarlanıyor ama elektronik sigaranın filtresinden direk nikotin çekildiği için ani kalp krizleri görülüyor. Hal böyle olunca sigaraya oranla etkisi daha fazla oluyor. Yeni yaygınlaşmaya başladığı için gençler bunu anlayamıyor, tehlikenin farkında değiller. Zararını bilmeden merak üzerine alıp kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

resized-cddca-fbf86c5542343.jpeg

ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Sigarayla mücadelenin kişi sigaraya başladıktan sonra değil öncesinde uygulanmaya başlaması gerektiğini söyleyen Dikici, “Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şubesi olarak bizim çalışmalarımız var ama özellikle gençleri koruyucu çalışmalar yapılmalı. Çocuk puff bara, elektronik sigaraya, nargileye, tütüne başlamadan bunun önüne geçilmeli. Başladıktan sonra zaten önünü alamıyorsunuz. Başlamamaları için mücadeleler verilmeli ve bunu da yapacak kurumlar belli devlet ve belediyeler. Özellikle belediye başkanları seçilmiş insanlar olarak projeler üretmeli. Bir sürü sosyal faaliyetler yapılıyor ama çocuk ve gençlerin sigara ve bağımlılık yapan maddelerden uzaklaşması ile alakalı etkinlikler yapılmıyor. Kullanmaya başlamadan önce önleyici çalışmalarla harekete geçilmeli” şeklinde konuştu.

indir.webp

SİGARAYA ULAŞIM ZORLAŞTIRILMALI

Zararlı maddelere ulaşımın kolay olduğunu ve bunun zorlaştırılarak caydırıcı önlemlerin yürürlüğe alınmasının ihtiyaç haline geldiğini belirten Dikici, “Gençlerin ve çocukların sigaralara ulaşımının engellenmesi gerekiyor. Bugün 18 yaşından küçük gençlere sigara yasak diyoruz ama değil 18 yaşındaki, 16 yaşındaki bir çocuk bile gidip bakkaldan sigarayı rahatlıkla alabiliyor. Denetimler de bu konuda biraz zayıf kalıyor. Puff bara, sigaraya, tütün maddelerine ulaşımı zorlaştırmak lazım. Sigara tiryakilerinin aynı bir yeşil reçete gibi reçetesi olmalı. Tiryakiler için bu yapılmalı sokaklarda hoyratça, rahatlıkla herkes her yerden sigara alabiliyor. Bir kişinin günlük sigara tüketimi ortalama bir paket sigara, o bir paket alındığında ertesi güne kadar sigara alımı engellenmeli. Sigara içmek keyif halini almış vaziyette. Sigara kullanıcılarına reçete ile sigara verilmeli. Sigaraya her an ulaşım kaldırılmalı” cümlelerini kullandı.

whatsapp-gorsel-2023-11-07-saat-16-30-46-11b24a38.jpg

BÜYÜK BİR İNSANLIK FELAKETİ

Sosyal medyada gündem olan elektronik sigara fabrikasında çalışanların herhangi bir hijyen ortamı sağlanmadan puff barları ağzıyla kontrol etmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Dikici, “Elektronik sigaraların yapım aşamasıyla ilgili bir video vardı, fabrikada çalışan insanlar dumanı kontrol etmek için puff barı içine çekiyor kontrol ediyor. Duman geliyorsa o ürün hazır oluyor. Bu bir sağlık sorunu üretir. Geçtiğimiz yıllarda corona virüs denildi, herkesin ağzına maske takıldı. Başka bir insanın ağzı değen ürün ne kadar sağlıklı olabilir. Bunlar büyük bir insanlık felaketi” diye konuştu.

sigara-izmariti-geri-donusum.jpg

TÜRKİYE SİGARA TÜKETİMİNDE DÜNYADA BİRİNCİ

Sigara kullanımında Türkiye’nin dünyada ilk sırada yer aldığını ve önlemlerin artırılması gerektiğini ifade eden Dikici, “İnsanlar hastane köşelerinde sigara kaynaklı hastalıklardan dolayı inim inim inliyor. Bir nefes gerçekten çok değerli, çok kıymetli. Nefesimizi korumalıyız, nefesimize sahip çıkmalıyız. Nefesimize sahip çıkmak için de bu tip ürünlerden uzak durmalıyız. Gidin solunum hastalığı çeken insanlara bir nefesin kıymetini sorun. Maalesef toplum bu sorunu bir türlü aşamıyor. Sigara, tütün içerikli mamüller, elektronik sigaralar ve nargile kullanımı insanlık felaketi olarak değerlendirilmeli ve acilen önlemler artırılmalı. Avrupa'da insanlar sigara fiyatları yükseldi diye günde iki üç tane sigara içiyor. O da keyif için içiyor. Ama bizimkiler iki üç paket sigara içmeye devam ediyor. Sigara kullanımında dünyanın birinci ülkesi haline geldik. Durum çok kritik” uyarılarında bulundu.

-Büşra GÜLTAŞ