İnşaat Ustaları Hatalarından Mesul Tutulacak!

İnşaat Ustaları Hatalarından Mesul Tutulacak!
 Muhabir
Son zamanlarda Türkiye’de artan depremlerden sonra hasar gören binalarda çalışan ustalarında yaptıkları hatalardan sorumlu tutulmasını isteyen yönetmelik için gün sayılıyor.

Türkiye’de ve güvenli bölge olarak bilinen Konya’da son zamanlarda arka arkaya birçok deprem yaşanması üzerine yeni çıkacak yönetmeliğe göre depremlerde hasar gören binalarda çalışan ustalarda yaptıkları hatalardan sorumlu tutulup ceza alacak. Konu ile ilgili Konya İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Özgür Yetiştirici Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

insaat.jpeg

“DEPREM BİZİM GERÇEĞİMİZ”

Deprem kuşağı üzerinde yaşadığımızı ve bu yüzden depreme dayanaklı binalar yapılması gerektiğini vurgulayan Özgür Yetiştirici, “Türkiye'nin deprem kuşağında bulunan bir ülke olduğunu artık herkes biliyor. Deprem bizim gerçeğimiz. O yüzden depremden sonra değil deprem olmadan önce önlemlerimizi almak zorundayız. Binalarda en zor görevden en kolay göreve kadar kim çalışıyorsa yaptığı hatanın sorumluluğunu üstlenmeli. ” şeklinde konuştu.

66cedc78601c04688fba1706.webp

“USTALARDA SORUMLU TUTULMALI”

Zarar gören binada çalışan ustalarında sorumlu tutulması gerektiğinin altını çizen Yetiştirici, “İnşaat birçok disiplinden beslenerek yapılan bir yapıdır. Bina yapımında nasıl mimar, inşaat mühendisi, elektrik mühendisinin olması gerekiyorsa ara elemanlar, usta ve ustabaşlarının da olması gerekiyor. Hep beraber yapılan bu imalatta da herkesin yetki ve sorumluluğunun olması gerektiğini düşünüyorum. En çok taşıyıcı sistem dediğimiz kalıpçının ve demircinin hataları öngörülemez acıların yaşanmasına neden oluyor. Boyacının hatası ile binanın taşıyıcı sisteminde çalışan ustaların hatası bir olmuyor. Ustaların mesleki yeterlilik kurumundan MYK belgelerinin alınması hem de ruhsatlar ve iskânlar dâhil imzalarının toparlanıp onların bu işin içinde olduğunun bildirilmesi gerekiyor. Gerekli olan yönetmeliğin çıkması ile önemli bir sorunun çözüme kavuşmuş olacak. Bu tedbirlerin alınması yaşanacak büyük felaketlerin önüne geçeceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

00762-kaba-insaat-001.webp

KAYDI OLMAYAN USTA İNŞAATA GİREMEYECEK!

Yeni çıkarılacak ŞantiyeM programında kaydı olmayan hiçbir ustanın inşaatlara çalışmak için giremeyeceğinin altını çizen Yetiştirici, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'ŞantiyeM' yazılım programıyla usta kayıtlarının elektronik ortamda tutulacak. Düzenleme çıktığında mesleki yeterlilik veya ustalık yetki belgesi kaydı olmayan hiçbir usta şantiyelerde görev alamayacak. Yapı müteahhidi ve şantiye şefi, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak. Yapım işlerinde çalışacak yapı ustalarının ŞantiyeM sistemine kaydolması ve 5 yılda bir kaydını yenilemesi zorunlu olacak” dedi.

427397252-953495742577384-3683842371692789189-n-001.jpg