Kadim Konya Mutfağının En Çok Sevilen Lezzeti: Konya Kifayesi!

Türkiye’nin önemli gastronomi şehirlerinden biri olan Konya, mutfak kültürünü coğrafi işaretlerle taçlandırmaya devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Konya Kifayesi artık tescilli bir lezzet. Kadim mutfağımızı hem geleceğe taşımaya hem de dünyaya tanıtmaya kararlıyız. Hayırlı olsun" ifadelerini kullanmıştı.
ARMUT KİFAYESİ NEDİR?
Konya'nın yöresel tatlılarından biri olan "Kifaye", özellikle armutla yapılan ve sulu bir meyve tatlısı olarak bilinir. Genellikle Konya'da yetişen armutların kullanıldığı bu tatlı, tarçın ve fındıkla zenginleştirilerek damakta hoş bir aroma bırakır. Mevsimine göre ayva, elma, şeftali, vişne ya da kayısı gibi farklı meyvelerle de hazırlanabilir.
KONYA KİFAYESİ NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
1 kg meyve (tercihen armut; isteğe göre ayva, elma, şeftali, vişne, kayısı)
400 ml su
170 gram toz şeker
1 adet yıldız anason
1 adet çubuk tarçın
3 gram zerdeçal
26 gram toz şeker (karamel sos için)
Meyveler iyice yıkanır. Vişne dışındaki meyvelerin kabukları soyulup çekirdekleri çıkarılır ve dilimlenir. Derin bir tencerede su kaynatılır. Ardından meyveler ve isteğe bağlı olarak anason, tarçın ve zerdeçal eklenerek meyveler yumuşayana kadar kaynatılır. Sonrasında toz şeker eklenip 5 dakika daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Küçük bir tavada şeker eritilerek karamelize edilir ve hazırlanan meyvelerin üzerine dökülerek servis edilir.
KONYA MUTFAĞINDA TESCİL ZİNCİRİ GENİŞLİYOR
Konya Kifayesi, İrmik Helvası, Bamya Çorbası, Etliekmek, Tandır Kebabı gibi coğrafi işaret almış birçok lezzetiyle öne çıkan Konya, gastronomideki güçlü konumunu pekiştiriyor. Bu gelişmeler, Konya mutfağının zenginliğini hem ulusal hem de uluslararası düzeyde daha görünür kılmayı hedefliyor.