‘Kim Milyoner Olmak İster’de 300 Binlik Soruda Konya Detayı!

‘Kim Milyoner Olmak İster’de 300 Binlik Soruda Konya Detayı!
 Muhabir
Oktay Kaynarca'nın sunumuyla ATV ekranlarında yayımlanan Kim Milyoner Olmak İster programının 8 Aralık tarihinde ekrana gelen bölümünde sorulan tarihi soru izleyicilerin dikkatini çekti. Peki, 300 bin TL değerindeki o soru ve cevabı ne? İşte detaylar...

Kim Milyoner Olmak İster bilgi yarışmasının 8 Aralık 2024 Pazar günü yayımlanan bölümünde yarışmacıya yöneltilen 300 bin TL değerindeki soru, tarihi bilgiye dayalı olmasıyla dikkat çekti. TBMM'ye seçilen ilk kadın milletvekillerinin seçildiği illere vurgu yapılan soruda hangi ilin yer almadığının cevabı arandı.

İşte o soru ve cevabı…

8 Şubat 1935 genel seçimlerinde TBMM'ye seçilen ilk kadın milletvekillerinin seçildiği iller arasında hangisi yoktur?

A: Trabzon

B: Sivas

C: Konya

D: Eskişehir

1935 seçimlerinde Trabzon’dan Seniha Hızal, Sivas’tan Sabiha Görkey, Konya’dan Bahire Bediş Morova Aydilek TBMM’ye seçildi. Ancak, Eskişehir bu iller arasında yer almadı.

1935 yılında TBMM’ye seçilen ilk kadın milletvekilleri şunlardır: Mebrure Gönenç (Afyonkarahisar), Hatı Çırpan (Satı Kadın Ankara), Türkân Baştuğ Örs (Antalya), Sabiha Gökçül Erbay (Balıkesir), Ayşe Şekibe İnsel (Bursa), Hatice Özgener (Çankırı), Huriye Öniz Baha (Diyarbakır), Fatma Memik (Edirne), Nakiye Elgün (Erzurum), Fakihe Öymen (İstanbul), Benal Nevzad İstar Arıman (İzmir), Ferruh Güpgüp (Kayseri), Bahire Bediz Morova Aydilek (Konya), Mihri Pektaş (Malatya), Meliha Ulaş (Samsun), Esma Nayman (Seyhan), Sabiha Görkey (Sivas), Seniha Hızal (Trabzon).

BAHİRE BEDİŞ MOROVA AYDİLEK KİMDİR?

Bosna’da doğan Aydilek’in ailesi Bosna’dan göç ederek Bolu’ya yerleştiğinden ilk ve ortaokul tahsilini burada yaptı. Bolu Kız Sanat Okulunda, resim öğretmeni olarak göreve başladı. 1927 yılında gözlerindeki bir rahatsızlık sebebiyle görevini bırakarak CHF ve Halkevi’nde hizmet vermeye başladı. 1930 yılında politikaya girerek, aynı yıl Bolu Belediyesi meclis üyesi seçildi.

Eşi ile birlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sıkça ziyaret eden Aydilek, Bolu’yu ziyaretlerinde de Gazi’yi evlerinde misafir edip ağırladılar. Atatürk bu aileye olan muhabbetinden dolayı Aydilek Hanımefendi’ye 17.07.1934’te “Bediş” adını verdi. Bahire Hanım o günün hatırasına olarak ölene kadar her yıl aynı tarihte Bolu’nun ileri gelenlerine yemek verdi.

Atatürk’ün teşvikiyle, V. Dönemde Konya milletvekili oldu. Eczacı Faik Bey’le olan evliliğinden Mehmet Hulusi adında bir çocuk annesi olan Aydilek, 10 Kasım 1965 tarihinde İstanbul’da vefat etti.