Konut Uzmanı Kiracılara Yüklendi: Aidat Fiyatına Kirada Oturuyorlar…

Konut Uzmanı Kiracılara Yüklendi: Aidat Fiyatına Kirada Oturuyorlar…
 Muhabir
Coldwell Banker Ofis Brokeri Selman Çifci, Konya’da yaşanan konut krizini, değişen satılık ev taleplerini ve kira artışlarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne değerlendirdi.

Konya’da kiralık konut arayışı artarken orta düzey rakamlarda ev bulmak giderek zorlaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda Konya’da yaşanan konut krizinin 2024 yılında tekrar edeceğinden bahseden Coldwell Banker Ofis Brokeri Selman Çifci, “Son 45 gündür Konya'da 2020-2021 yılında başlayan kiralık konut krizini yaşamaktayız. Rakamlarla örnek vermek gerekirse daha önce bazı sitelerin içerisinde 35 bin liradan 20 bin liraya kadar düşen kiralamalar yapmıştık. Örneğin kiralık konut sıkıntısı yaşanan dönemlerde 35 bin lira kiraya verdiğimiz evi daha sonra kiralık ev sayıları arttığı için rakamların geri çekilmesinden dolayı 20 bin liraya kiralamıştık. Şu anda 20 bin liraya kiraladığımız yerleri yine 30-35 bin lira arasında kiralıyoruz. Konya'da taban fiyat 10 bine kadar düşmüştü ama son günlerde Konya'da kiralık krizi yaşandığı için 15 bin TL’ye bile orta düzeyde düzgün konutlar bulunamıyor. Konya’da kiralık krizi devam ediyor. Mevcutta 15 binden başlayıp 40 bin liraya kadar kiralık olan yerler var o bile zor bulunuyor. Kiralar da yine fiyat olarak artış devam ediyor” ifadelerini kullandı.

konut-aa-1941250.jpg

YATIRIM DEĞİL İHTİYAÇ

Son aylarda satılık gayrimenkullerde artan inşaat maliyetlerinin etkisi olduğunu söyleyen Çifci, “Sıfır satışlarda inşaat maliyetlerinden dolayı satış gerçekleşmesine rağmen yüzdelik olarak fiyat artışları devam ediyor. Ancak son 6 ayda satılık olan gayrimenkulleri değerlendirdiğimiz zaman örneğin 3 milyon 500 binlere pazara çıkmış bir gayrimenkulün şu anda büyük ihtimalle gerçek satıcıların ihtiyacından kaynaklı sebeplerden dolayı rakamların gerilediğini görüyoruz. Bizdeki istatistik ve arşivlere baktığımız zaman satılık evin fiyatı 3 milyon 500 iken rutin olarak 2 milyon 700’e 2 milyon 600'e kadar gerilediğini görüyoruz. Güncel olarak gayrimenkulde konut satışı sadece oturum amaçlı ve rakamların geriye çekildiği satışların olduğunu görüyoruz. Bir de son 6 ayda 2 milyon ila 3,5 milyon arasındaki satılamayan gayrimenkullerin, rakamlarda düşüş yaşadıktan sonra satıldığını gözlemlemekteyiz. Bunun yanı sıra 10 milyon ila 30 milyon arasındaki portföylerin ise aktif satışını gözlemlemekteyiz. 20 milyonluk bir portföy dediğimiz zaman bunun da son 6 ay içerisinde neredeyse 5 ila 10 milyon lira üzerinde fiyat yükselişi olduğunu gözlemlemekteyiz. Bunun da başlıca nedeni inşaatta kullanılan malzemelerin üzerine gelen zamlardan kaynaklanıyor” dedi.

kira-sozlesmesi-imzalarken-dikkat-2020-kira-sozlesmesi-ornegi.jpg

KİRA ARTIŞ SINIRININ KALKMASI ÇÖZÜM DEĞİL

Konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının %25 ile sınırlandırılmasının Temmuz ayı itibariyle kalkması gerektiğini söyleyen Çifci, “Kira artış sınırının artık kalkması gerektiğine inanıyoruz. Bizim 35 bin liraya kiralamış olduğumuz konutta şu anda 6-7 bin liraya oturan insanlar var. Yüzde yirmi beş kira üst sınırının kalktığını farz edelim ticarilerde baktığımız zaman yüzde 50 ila 60 zam gelse bile 10 bin liralık ev 16 bin olacak. Sitenin içerisindeki bölge raiç bedelinin neredeyse yarısında kalıyor. Uygulama Temmuz ayı itibariyle kalkacak ama bu da sorunu çok fazla çözmeyecek. Çünkü düşük kirada olan kiracılar bu yüzde 25 yasayı kullanarak halen daha uygun fiyata oturacaklar. Sitenin aidatı olmuş 4,5-5 bin lira, insanlar 7-8 bin lira kira ödüyor. İnsanların 8 bin lira para ödediği konutun mülkü bedeline baktığımız zaman 5,5-6 milyon yapıyor” kelimelerini kullandı.

screenshot-20231011-110311-drive-93fxr4pon9-295x350-001.jpg

KONYA’DA KONUT ÜRETİMİ İHTİYAÇ

Konya’da konut krizinin Nisan ayı sonlarında başladığını vurgulayan Çifci, “Konya’da konut krizi çoktan başladı. Biz hiç beklemiyorduk. Haziran’dan sonra ferahlar diye düşünürken şu an Nisan ayı itibariyle bu krizin yaşanması bu yaz da kiralık konutta ciddi bir problem yaşayacağımızı gösteriyor. Konut üretimi Konya için gerçekten ihtiyaç olmaya başladı” şeklinde konuştu. Çifci son olarak vatandaşı satın alımlarda yaşanan sorunlara karşı uyardı. Çifci, “İnsanlar bir yer alırken mutlaka işi bilene danışarak ya da aldıkları yere mutlaka ve mutlaka ekspertiz yaptırarak hareket etmeli, bu konularda piyasada çok farklı fiyat bilgisi olduğu için dikkat etmelerini öneriyorum” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ