Konya Alarm Veriyor: Yer Altı Suları 400 Metreye Düştü!

Konya Alarm Veriyor: Yer Altı Suları 400 Metreye Düştü!
Konya Ovası’nda son yılların en kurak dönemlerinden biri yaşanıyor. Yağış azlığı, şuursuz tarımsal sulama ve kaçak kuyular nedeniyle yer altı su seviyesi 400 metre derinliğe kadar geriledi.

Konya Ovası’nda son yılların en kurak dönemlerinden biri yaşanıyor. Yağış azlığı, şuursuz tarımsal sulama ve kaçak kuyular nedeniyle yer altı su seviyesi 400 metre derinliğe kadar geriledi. Çiftçiler mevcut kuyulara ek borular taksa da çoğu yerde suya ulaşılamıyor.

aw524953-02.jpg

Konya Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fetullah Arık, tarımsal üretimde daha az su isteyen ürünlere yönelinmesi gerektiğini vurgularken, kaçak kuyuların su kalitesini bozduğunu ve yer altı suyunun hızla tükenmesine yol açtığını belirtti.

Kuraklık nedeniyle bölgede obruk sayısı da artıyor. Geçen yıl 40’tan fazla obruk oluşurken, bu yıl şimdiden 12 obruk kaydedildi. Uzmanlar, havzada tehlike çanlarının çaldığını ve acil önlem alınmazsa tarım ve yerleşim alanlarının ciddi risk altında kalacağını uyarıyor.

Kaynak:İHA