Konya için kırmızı alarm! Geceleri karşınıza çıkabilir!

Konya için kırmızı alarm! Geceleri karşınıza çıkabilir!
 Muhabir
Avrupa'da oteller başta olmak üzere evlerde de görülmeye başlayan ve insanların hayatını zindana çeviren böcekle ilgili Konya'dan da şikayetler gelmeye başladı. Uzmanlar ise Konya için uyarı verdi. Peki bu böcekten nasıl kurtuluruz? İşte detaylar...

Avrupa başta olmak üzere Türkiye'de de korkulu rüya haline gelen Tahtakuruları Konya'da gün geçtikçe çoğalıyor. Evlerde, ofislerde, depolarda ve daha birçok yerde karanlıkta yaşayan bu canlılar, ışıklar açılınca yok oluyor. Dokunulmazsa 1 yıl bile olduğu yerde barınabiliyor.

"KONYA'DA HER GEÇEN GÜN ÇOĞALIYOR!"

Uzmanlar sıcaklık ve yetersiz yağış nedeniyle Konya’da Tahtakurusu diye adlandırılan böceklerde artışın meydana geldiğini söylüyor.

Sıcak ve nemsiz ortamları çok sevdikleri bilinen tahtakurusu böceklerinin evlerde bulunan yatak ve yorgan türü eşyalara yerleşerek yumurtladığı da belirtiliyor. Tahtakuruları bir yıl hiçbir şey yemeden olduğu yerde kalabilecek özelliklere sahip olduğu için gittiği ve yumurtladığı yerde bir, iki yıl yaşayabiliyor.

Tahtakurusu ile mücadele için ilaçlama yapan firmalar, Konya’da bu böceklerin dönemsel olarak çoğaldığını ve günlük olarak 10 ile 15 arasında evde ilaçlama yaptıklarını belirtti. Uzmanlar Tahtakurularının kısa sürede çabucak üreyebilen canlılar olduğu için evlerde Tahtakurusu görüldüğü an çok çabuk müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"OLMAZ DENİLEN YERDE BİLE GÖRÜLÜYOR"

Islak zemini sevmeyen Tahtakuruları genelde yatak, baza, koltuk gibi yerlerde ve depoda bekleyen ürünlerde gözükse de olmaz denilen her yerde karşımıza çıkabiliyor. Uzmanlar ise herhangi bir bayiden alınan sıfır yatak, dahi bu böceklerle karşılaştıklarını belirtti.

"TAHTAKURULARINDAN KURTULMAK CİDDİ BİR TEMİZLİK İSTİYOR"

Tahtakurularından kurtulmak için yüzeysel değil, ciddi bir temizliğin yapılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar şunları söyledi: "Elektrik süpürgesini sadece halının üzerine tutup geçmek değil yataklarda ve yatakların kenarlarında bazı delikler var süpürgeyi oralara takıp çektirmek, yatakların kenar fitillerini temizlemek başlıca şartlardan. Yataklarınızı ve çarşaflarınızı sıcak suyla yıkamak, tahtakurularını öldürmek için etkili bir yöntemdir. Evinizdeki tüm çatlak ve delikleri düzgün bir şekilde tamir etmek önemlidir. Satın aldığınız veya evinize getirdiğiniz herhangi bir eşyayı dikkatlice kontrol etmekle de tahtakurularının evinize girmesini engelleyebilirsiniz."

Uzmanlar son olarak Türkiye'deki diğer illerde haşere ilaçlama işiyle uğraşan kişilerin Konya'daki yetkilileri arayıp 'Tahtakurusu için hazırlıklı olun, git gide artacak' söylemlerini aktardı.

- Nurseda İnan

Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Konya Son Dakika Haberleri, Konya Tahtakurusu

Kaynak:Konya'nın Sesi