Konya Ovası Altın Tacını Giymeye Hazırlanıyor

Konya Ovası Altın Tacını Giymeye Hazırlanıyor
 Muhabir
Yaz mevsiminin gelmesiyle Konya Ovası’nda hasat telaşesi başladı. Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası’nda bu sene rekolte beklentileri ne durumda, tarlalarda hastalık var mı? ZMO Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, açıkladı.

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası’nda hasat hazırlıkları başladı. Senenin ilk hasadı her zaman olduğu gibi bu sene de arpa ile başlayacak. Konya Ovası’nın yüzde yetmişini kapsayan kıraç bölgelerde hububat hasadının Haziran ayında başlaması ön görülüyor. Peki, kış dönemindeki yetersiz yağışlar hububat ürünlerinde verimi nasıl etkiledi, zirai don sonrasında rekoltede azalma bekleniyor mu? Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz Konya Ovası’ndaki son durumu açıkladı.

OVADA HASAT DÖNEMİ BAŞLIYOR
Çiftçilerin yıl boyunca verdiği emeklerin karşılığını alacağı hasat döneminin başlamak üzere olduğunu söyleyen Burak Kırkgöz, “Haziran ayı gibi hasatlarımız başlar. Temmuz ayı gibi de kıraç dediğimiz bölgelerde yani susuz tarım yapılan bölgelerde hububat hasatları başlar, ilk hasadımız arpadır. Her zaman olduğu gibi arpalar biraz daha erken olgunlaştığı için arpa hasadı Temmuz ayında başlıyor. Konya ovasında yeşil mahsul dediğimiz sulu tarım yapılan bölgelerde mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, yonca gibi ürünlerin üretimi de yoğun bir şekilde yapılıyor. Kıraç bölgelerde ağırlıklı hububat dediğimiz buğday, arpa üretimleri yapılıyor. Konya bölgesi de yüzde 70 oranında Kıraç, yüzde 30 oranda sulu tarım alanlarına sahip olduğu için ağırlıklı hububat bitkileri ekilişi yapılmakta ve bu orada da arpa, buğday hasatları daha yoğun bir şekilde yapılıyor” şeklinde konuştu.

aw318734-06-1-001.jpg

ÇİFTÇİ ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞINA DEVAM EDİYOR
Kurak geçen kış ayları ve su kaynaklarının azalmaya başlamasıyla birlikte Konyalı çiftçilerin alternatif ürün arayışına devam ettiğini belirten Kırkgöz, “Çiftçilerimizin alternatif ürün arayışları devam ediyor. Özellikle su probleminden kaynaklı olarak suyu daha az tüketen ürünlere doğru yönelmeye çalışıyorlar. Bu sene mısır üretim alanlarında azaldı diyemeyiz. Üretim planlaması doğrultusunda ekimine devam ediyor. Yani üretim alanlarında herhangi bir azalma yok. Lakin bundan sonraki üretimlerde biraz daha planlı şekilde üretim yapılacak. Çiftçilerimiz bütün alanlarına mısır değil de biraz daha münavebe uygun ürünlerde ekimi gerçekleşecek. Mısır üzerinden konuşacak olursak bu yıl mısır ekili işlerimizde azalma söz konusu değil. Aynı oranda çekilişimiz devam ediyor” dedi.

1628422753726-hububat.jpg