Konya Ovası’nda Son Durum! Yüzler Bu Sene Gülmeyecek!

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası’nda arpa ve buğday hasadı başladı. Konya Ovası’nın yüzde yetmişini kapsayan kıraç bölgelerde hububat hasadının başlamasıyla kış dönemindeki yetersiz yağışların ve zirai don faciasının nelere yol açtığı gözle görülür derece de belli oldu. Diğer ilçelere nispeten daha çok yağış alan Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde geçtiğimiz günlerde ilk arpa hasadı gerçekleşti. Normalde dekara en az 250-300 kg olması gereken verimin dekara 50 ila 150 kg arasında değiştiği görüldü. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya Ovası’nda son durumun ne olduğunu açıkladı.
VERİM DÜŞTÜ! TARLAYA BİÇERDÖVER GİRMİYOR!
Yaşanan doğal felaketlerden sonra başlayan hasat sonrası yüzler gülmedi. Konya Ovası’nda verimin düştüğünü ve çiftçilerin memnun olmadığını söyleyen Başkan Burak Kırkgöz, “İlk arpa hasadının gerçekleştiği Hüyük bölgesi yoğun olarak kıraç tarım dediğimiz yani susuz tarım yapılan bir bölge, diğer yandan Beyşehir bölgesi de aynı şekilde Beyşehir'de göl bulunuyor ama maalesef oradaki çiftçilerimiz bu gölden çok fazla yararlanamıyorlar. Kıraç tarım yapılan bölgelerde sadece Beyşehir ve Hüyük değil, Konya'nın kıraç tarım yapılan ilçelerinin tamamında verim maalesef düşük. Geçtiğimiz dönemde yağışların iyi olmaması, kar yağışının olmaması ve arkasından gelen bahar yağışlarının dengeli düşmemesi, bu sene hububat alanlarında birtakım verim düşüklükleri neden oldu. Hatta bazı bölgelerde biçerdöverin dahi girmeyeceği tarlalar bulunuyor. O bölgelerde de ve Beyşehir bölgesinde de şu anda hasat gerçekleşiyor. Ama çiftçilerimiz verimden memnun değiller. Fiyatlar stabil gidiyor. Hasat dönemine girerken birtakım düşüşler mevcuttu ama biz ilerleyen dönemlerde arpa ve buğday fiyatlarında çok ciddi bir artışın olacağını düşünüyoruz. Çünkü rekoltemizde çok ciddi anlamda bir düşüş olacak. Bu da ister istemez fiyata yani çiftçilerimizin ürünlerine yansıyacak. İmkânı olan çiftçilerimizin biraz daha sabredip veya hububatlarını erken dönemde değil de biraz daha geç dönemde tabii geç dönemdeki hasadında birtakım sıkıntılar olabilir. Tohum dökme gibi problemleri olabiliyor. Bunu dengeleyip ayarlayarak, hasat edip ürünlerini fiyatları takip ederek fiyatların yükseldiği dönemde satmayı her zaman öneriyoruz. Şu anda hasat yeni başladığı için bu yılın ürünleri çok az geliyor. Belirleyici bir fiyat şu anda yok. Bakanlığımızın açıkladığı fiyatlar üzerinden devam ediyor. 11 buçuk 12 lira civarında hububat fiyatları borsamızda devam ediyor.11 -11 buçuk lira bandında hububat fiyatlarımız devam ediyor. Arpa fiyatları gitmekte şu dönemde erken dönem olduğu için arpa satışları yoğun bir şekilde gerçekleşiyor. Arpa fiyatları da 11 buçuk civarında. Buğdaylarda 12 buçuk 13 TL bandında değer gösteriyor” şeklinde konuştu.
DANE KAYBINA KARŞI NEM ORANI ÖNEMLİ
Hasat döneminin başlamasıyla dane kaybının yaşanmaması adına ürünlerdeki nem oranlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Nem oranı yüksek iken yapılan hasatta kokuşma ve kızışma denilen ısınmaların meydana gelerek kalitenin düştüğünü ifade eden Kırkgöz, “Çiftçimizin hasat dönemlerinde dane kaybının önüne geçmesi için uygun dönemde hasat etmesi gerekiyor. Çok erken dönemde hasat ettiklerinde ürünlerdeki nem oranları yüksek olduğu için kokuşma ve kızışma dediğimiz ısınmalar meydana geliyor ve kalitede birtakım bozukluklar meydana geliyor. Çok geç döneme kalırsa eğer, hasat döneminde biçerdöverin ağzındaki tablanın değmesiyle birlikte başaktaki tanelerin dökülmesine neden oluyor. Bu yüzden çiftçilerimizin ne çok erken ne de çok geç dönemde hasat etmelerini önermiyoruz. Uygun olduğu dönemde hasat etmelerini tavsiye ediyoruz. Bazen bazı dönemlerde bazı bölgelerde gövdeler dediğimiz başağın altında kalan sap kısmının yeşil başağın sarardığını, sarı olduğunu görebiliyoruz. Bazı bölgelerimizde birtakım problemler olabiliyor. Bu çok büyük bir problem değil. Önemli olan danenin neminin kaç olduğu. Çiftçilerimiz bunun nasıl ayarlandığını ve nasıl ölçüldüğünü gayet iyi biliyor. Bunları ara ara dönemlerde kontrol ederek hasatlarını gerçekleştirmelerini söyleyebiliriz. Bunun dışında tabii bu dönemlerden sonra yağışlar ara ara gelebilir.
Çiftçilerimizin Bunlara da çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü bu dönemden sonra yağacak yağışlar genelde dolu yağışlarına çevirebiliyor. Bu yüzden havaların soğuması ani ısınmasıyla birlikte doluya döndüğü zaman ürünlerde de dolunun verdiği bir hasar oluşabiliyor. Danelerin dökülmesine neden olabiliyor. Tabi bu tarz riskli dönemlerde biraz daha erken hasat edebilirler. Ama onun dışında herhangi bir risk gözükmüyorsa çiftçilerimizin olum dönemlerini beklemelerini ve hububatların nemlerinin 1 ila 13 derecelere düştüğünde hasat etmelerini tavsiye ediyoruz. Genelde havanın gece vakitlerinde güneş battıktan sonra bitkilerin üzerine böyle bir kırağı düşer. Konya bölgesinde denir buna da. Bitkinin üzerine bu hafif nem düştüğü zaman hasat edilirse biçerdöver hasarları minimum seviyeye düşer. Çünkü bu nem bitkinin, daha doğrusu danenin bulunduğu kapsülün biraz daha nemlenmesine ve danenin düşmesine neden olur. Çiftçilerimiz eğer geç kalırlarsa, tabii ki de gece vakitlerinde, akşam vakitlerinde veya sabah erken vakitlerde ürünlerini hasat etmeleri gerekir” diye konuştu.