Konya’da Bahçe İşleri Start Verdi!

Konya’da Bahçe İşleri Start Verdi!
 Muhabir
Kendi sebzesini ve meyvesini bahçesinde üretmek isteyen Konyalılar soluğu peyzajlarda alıyor. Peki Konya’da sebze fideleri ve meyve fidanları ne zaman dikilir, nasıl dikilir, fiyatları ne kadar? İşte detaylar…

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrasında organik tarıma ilgi oldukça arttı. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışla beraber kendilerine yetecek kadar mahsulü kendisi yetiştirmek isteyen Konyalılar artık kendi bahçelerinde ektikleri ürünler ile tüketimini sağlıyor. Peki Konya’da sebze fideleri ve meyve fidanları ne zaman dikilir? Arelya çiçekçilik& peyzaj sahibi Mehmet Tosun sizler için anlattı.

dsc-7797-001.jpg

FİDELER HIDIRELLEZ SONU EKİLECEK

Konya’da fide ve fidanların ekimin başlamak üzere olduğunu açıklayan Mehmet Tosun, “Konya’da sebze fidesinin bahçeye ekimi 6 Mayıstan sonra yapılır yani Hıdrellez sonudur. Eğer saksıda falan yetiştirmek istiyorsanız Nisan ayının 2. haftasından sonra dikilebilir. Meyve fidanın da ise iki türlü dikimi var. Bir açık kök dediğimiz yeni fidan, bir de tüplü dediğimiz yani altında saksı toprağı olan yaşlı fidanlar var. Yeni fidanlar yani açık köklerin ekim işlemi Kasım ayında başlar, Nisan ayının 15'ine kadar dikim işlemi sürer. Meyve fidanları ilk ekildiği sene meyve vermez, 2 ya da 3 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Sebze fideleri ise çabuk büyür hemen bir iki ay içerisinde mahsul vermeye başlar. Güze kadar mahsul verdikten sonra havaların soğumasıyla sebze fideleri ölür, bir sonraki sene tekrar ekilir” şeklinde konuştu.

dsc-7755-001.jpg

KONYALILARIN FİDE VE FİDANLARA İLGİSİ YOĞUN

Hobi olarak sebze-meyve yetiştiriciliğin arttığını söyleyen Tosun, “Son yıllarda Konya’da hobi olarak sebze ve meyve yetiştirmek tekrardan popüler oldu. Domates, biber, salatalık, kabak, patlıcan, marul en çok tercih edilenler arasında ama sebze fidelerinden neredeyse hemen hepsini alıyorlar. Zaten sebze fiyatları yüksek olduğu için herkes kendine yetecek kadar ekip kendileri kullanıyorlar. Meyve fidanlardan da en çok tercih edilen de elma, armut, kiraz, kayısı, şeftali oluyor. Konyalıların fide ve fidanlara ilgisi oldukça yüksek. Ekim zamanı geldiğinde fide ve fidanlarını alıp hemen bağlarına bahçelerine ekiyorlar. Tüplü dediğimiz, topraklı olan malzemelerin satışları 12 ay devam eder ama açık kök, topraksız kök olarak satılan fidanlar sadece kasım ayında başlar, nisanın 15'inde biter” dedi.

dsc-7763-001.jpg

MEYVE AĞAÇLARI VE AĞAÇLARDA SATIŞ DURDU

Havaların tam anlamıyla ısınmadığı için meyve ve ağaç fidanlarında satışların durduğunu ifade eden Mehmet Tosun, “Meyve fidanları ve ağaç fidanları da satış durdu. Satışlar Temmuzdan sonra başlayacak. Açık köklerin dikimi bittiği için elimizde kalanları toprağa koyuyoruz. Tüplü malzeme dediğimiz fidanları saksı veya başka bir şeyin içine koyarak Temmuz ayında günde dönümüne kadar bekleriz. Günde dönümünden sonra eğer fidanlar ölmemiş olursa tekrar satışa devam ediyoruz. Şu an için açık kök fidanlar 60TL ile 80TL arasında değişiyor. Tüplü fidanlar yaşına göre 150 TL ile 250 TL arasında değişiyor. Fidanın yaşı büyüdükçe fiyatı da artıyor. Sebze fidelerinin fiyatları da 5 TL ile 7,5 TL arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

dsc-7778-001.jpg

FİDE VE FİDAN EKİMİNİN PÜF NOKTALARI

Toprağın ekim ve dikim işlemlerine hazır olması gerektiğini belirten Tosun, “Toprağın gübrelenip ekim için hazırlanması gerekiyor. Fidan ekerken kök çapından 50-60cm daha geniş ve derin bir yer kazmak gerekir. Kazılan alana toprağı yavaş yavaş doldurulması gerekiyor. Aşılı fidanlar da aşı olan kısımları toprağın yüzeyinde kalacak şekilde dikilir. Fide ekiminde ise belli aralıklarla kökleri tamamen toprağın altında kalacak şekilde dikilip, can suyunun verilmesi gerekiyor” dedi.

-Buse Aşcı

dsc-7751-001.jpg