Konya’da Bölünmüş İlçelerin Ortak Lezzeti ‘Çöven Kökü!’

1800’lü yıllara uzanan Osmanlı mutfağının vazgeçilmezlerinden Köpük Helva geleneksel yöntemlerle en leziz hali ile Konya’nın Ahırlı ilçesinde üretilmeye devam ediyor. Kış ayları ile özdeşleşmiş olan köpük helva birçok yerde tek başına tüketilirken Konya’da Bozkır Tahini ile birlikte tüketiliyor.
Konya’nın Ahırlı ilçesinde yıllardır sofraların vazgeçilmez lezzeti olarak ikram edilen köpük helvanın sağlığa faydaları da saymakla bitmiyor. Eskiden Bozkır ilçesine bağlı olan Ahırlı beldesinde yöre halkının helvanın ana hammaddesi olan çöven otundan yaptığı köpük helva şimdilerde iki ayrı ilçeye bölünen Ahırlı ve Bozkır'ı lezzet noktasında buluşturuyor.
ÇÖVEN BİTKİSİNİN KÖKÜNDEN YAPILAN KÖPÜK HELVASI NASIL HAZIRLANIYOR?
Çöven bitkisinin kökü küçük parçalara ayrıldıktan sonra önce su ile iyice temizleniyor. Temizlenen çöven kökleri, usulüne uygun bir şekilde kaynatılıyor. Köklerin kaynatılması 2-3 saatlik bir süreyi kapsıyor. Kaynatılmış kökler soğuduktan sonra daha sonra kullanılmak üzere tülbentlerle süzülerek bidonlara dolduruluyor.
Helva yapımına başlanılmadan önce kaynatılıp süzülmüş olan yeterli oranda çöven suyu çırpılmak üzere mikser kabına alınıyor. Mikser yardımıyla kıvama gelinceye kadar çırpılıyor. Çöven mikserde çırpılırken ocakta yöresel tabirle dığan denilen derince bir kazan içerisinde toz şeker ve belirli orandaki su kaynatılıyor.
Şeker kaynatılıp kıvamını aldıktan sonra şeker şurubu bir süre soğumaya bırakılıyor. Yeterli soğukluğa erişince mikserde tamamen köpük haline gelmiş olan çöven suyu varilden alınarak, şeker şurubunun bulunduğu kazana parça parça aktarılıyor. Köpük şeker şurubuna aktarılırken kendine özgü tahta küreği ile helva kıvamını alıncaya kadar köpük ve şurup birlikte çırpılıyor. Helva kıvamını bulduktan sonra tekrar soğumaya bırakılıyor ve kazandan alınarak kaplara konuluyor. Daha sonra çifte kavrulmuş Bozkır tahini ile birlikte sofraları süslüyor.
-Büşra KÖSE