Konya'da çöken binadan sonra başvurular arttı!

Geçtiğimiz haftalarda Konya’nın Selçuklu ilçesi Beyşehir Caddesi'nde 7 dükkan ve 14 daireden oluşan zeminle birlikte toplam 4 katlı Taşoluk Apartmanı çökmüştü. Konyalıları endişeye sokan bu binanın çökmesinden sonra şehirde, İnşaat Mühendisleri Odası’na (İMO), binlerce ‘yapı denetim’ başvurusu gerçekleşti. Konuyla ilgili gazetemize konuşan İMO Konya Şube Başkanı Hasan Özgür Yetiştirici, Taşoluk Apartmanı’nın çökmesinin ardından şehirde binaların güvenli ve sağlam olması noktasında vatandaşların daha çok bilinçlenmeye başladığını dile getirdi.
“6 ŞUBAT’TA DA ÇOK BAŞVURU OLMUŞTU”
Başkan Yetiştirici, Taşoluk Apartmanı çöktükten sonra İnşaat Mühendisleri Odası’na binalarını denetlemek için başvuranların olduğunu açıklayarak gerekli incelemeler için bilirkişi tayini yaptıklarını aktardı. Yetiştirici, “Henüz başvurusu sonuçlanan olmadı. Binalarını denetlemek için vatandaşlarımız bize başvurdu ve taleplerini bildirdiler. Bu konuda 6 Şubat depreminden sonra da odamıza çok ciddi talep gelmişti. Yapıların daha güvenli ve sağlam olması için toplumumuzda daha fazla bilinçlenme oluşmaya başladı. Umarım bu istediğimiz seviyeye ulaşır” diye konuştu.
“BİNA BİZİM YETKİMİZLE BOŞALTILAMIYOR”
İMO haricinde belediyeye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve üniversiteye de yapı denetim noktasında başvuruların olabildiğini söyleyen Yetiştirici, “Biz de binalarının sağlam ve güvenilir olup olmadığına baktırmak için Oda’mıza gelen başvuruları değerlendirdik” dedi.
Yapı denetim noktasında İnşaat Mühendisleri Odası’na nasıl başvurulacağını anlatan Başkan Yetiştirici, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Oda’mıza bir dilekçeyle ya da bir yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesiyle başvurmaları yeterli. Biz oradan gerekli çalışmalar için bilirkişi ataması yapıyoruz. En az iki bilirkişi atıyoruz. Yerinde bakıyorlar ve eğer gerekirse performans analizi yapıyorlar. Röntgenle sayım yapıyorlar. Laboratuvar çalışmaları da gerekiyorsa yapılır. Bunun gibi çok sayıda yöntem ile hazırlanan raporu bina sakinlerine teslim ediyoruz. Bu işlemler bir hafta 10 günlük bir süreç alır. Çünkü bina detaylı şekilde inceleniyor. Ancak herhangi bir binada riskle karşılaşırsak bu binayı Kolluk Kuvvetleri boşaltabilir, biz değil. Binada oturanların başvurusu olursa ya da Belediye eğer sağlam olmayan bir binayı mühürlerse boşaltılır” diyerek sözlerine son verdi. •TUBA KAYA