Konya'da Gövde Gösterisi! Gökyüzüne Damga Vurdular!

Uluslararası Anadolu Ankası-2025 Tatbikatı Türkiye ev sahipliğinde 12-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında ABD, Almanya, Azerbaycan, İtalya, Katar, Polonya, Romanya, Slovakya, Suudi Arabistan ile Türkiye Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının katılımıyla Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığında icra ediliyor.
Tatbikatın amacı ise; Personel Kurtarma (PK) Harekâtı kapsamında komuta kontrol sürecini denemek ve geliştirmek, muharebe ortamında PK Görev Kuvveti unsurları (helikopter, jet ve komuta kontrol uçağı, insansız hava aracı) arasında çalışabilirliği denemek, hayatta kalma ve kaçma kurtulma usullerini geliştirmek ve uçucuların eğitim seviyelerini artırmak, müşterek ve Birleşik Harekât kapsamında, Personel Kurtarma (PK), Yakın Hava Desteği (YHD), Dinamik Hedefleme (DH), Zamana Duyarlı Hedefleme (ZDH) gibi görevleri tatbikat senaryolarına dâhil ederek planlamak ve icra etmek, diğer ülkeler ile birlikte çalışabilirlik seviyesini geliştirmek ve iş birliği alanlarını belirlemek olarak açıklandı.
Tatbikat, gerek ulusal gerek de uluslararası basın tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Anadolu Ankası-2025 Tatbikatı, bu yıl yerli ve milli savunma sanayii ürünlerinin başarısıyla dikkat çekti. "İstikbalin Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda geliştirilen yerli üretim ANKA-S, AKINCI insansız hava araçları (İHA), ve HÜRKUŞ tatbikatın en öne çıkan unsurları arasında yer aldı. Tatbikatta görev alan ANKA-S ve AKINCI İHA’lar, yüksek teknolojik kabiliyetleri ve operasyonel başarılarıyla göz doldurdu.
Yerli mühendislik ürünü olan bu platformlar, hem keşif-gözetleme hem de taarruz görevlerinde etkin performans sergileyerek Türkiye’nin savunma alanındaki bağımsızlık hedeflerine olan katkılarını bir kez daha ortaya koydu. Tatbikata yurt içi ve yurt dışından birçok askeri birlik katılırken, ANKA-S ve AKINCI’nın başarıları, uluslararası gözlemcilerden de tam not aldı.
GERÇEĞE EN YAKIN MUHAREBE DENEYİMİ!
Anadolu Anka’sı Tatbikatları 2009 yılından itibaren, gerçeğe yakın harekât ortamında “Personel Kurtarma Görev Kuvveti” unsurlarının eğitimi ile günümüz ve gelecekteki muharebe sahasının gerekli kıldığı tecrübe seviyesini artırmak amacıyla yılda iki dönem halinde Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında icra ediliyor. 2012 yılından itibaren bir dönemi milli, bir dönemi uluslararası olacak şekilde icra edilmeye başlandı. Jet Uçakları, Havadan Kontrol İhbar (HİK) uçağı, ulaştırma uçakları, İnsansız Hava Aracı (İHA), helikopterler ve personel kurtarma timlerinin katıldığı tatbikatta; harekât ortamında icra edilecek “Müşterek Personel Kurtarma” usulleri deneniyor, geliştiriliyor ve komuta kontrol sürecinin etkinlikle işletilmesi hedefleniyor.
TATBİKAT İÇİN BOMBA VE TOP ATIŞLARI YAPILDI
Uluslararası Anadolu Ankası Tatbikatında konuşma gerçekleştiren Binbaşı Alper Okyay, "2008 yılından itibaren yılda iki kez biri uluslararası birisi ulusal olmak üzere toplam 23 ulusal, 12 uluslararası Anka tatbikatı icra edildi. Amacımız kuvvetler arası yer desteği müşterek görevleri çok uluslu gerçek bir senaryolarla tatbik ederek geri bildirimler almak ve tecrübe kazanmak, kazanılan geri bildirimler tecrübeleri katılımcı ülkeler ile paylaşmak, müşterek görev kuvveti komuta kontrol unsurlarının ortak çalışabilirliğini tatbik etmek, katılımcı ülkeler ile askeri işbirliği ve ortak çalışabilirliği geliştirmek. Katılımcı ülkeler ile müşterek görevleri planlayarak bunu icra ediyoruz.
Uçuş, taktik serbest sefer, yakın hava desteği, dinamik hedefleme, paraşüt atlama, tehdit ortamında kara ve su üzeri ara kurtarma ve benzer görevlerle harbe hazır oluyoruz. Ana görevlerimiz yakın yer destekli tedbir hava taarruzu, yüksek atlayış, alçak atlayış, özel kuvvet kara taktikleri, tahliye, sızma ve geri sızma, yüksek elektronik harp tehdit ortamında görev. Azerbaycan ve Türk jetlerimiz görev aldı. Türk uçağımız görev aldı. Katar'ın 1 C-17'si, 1 C-130'u ve Türkiye'den Türk Hava Kuvvetleri'nden 2 tane C-135 tarafından yapıldı. İlk uçağımız görev aldı. İHA'larımız Katar'ın 2 TB2'si, Türk Hava Kuvvetleri'nden 1 ANKA Akıncı yer aldı. Toplamda 623 yabancı ve 3000'in üzerinde katılımcı tatbikata katıldı. Esas sistemler için simülatörlerimiz tatbikattan önce görev aldılar. Günlük faaliyetlerimiz görevden 6 saat öncesinde hava görev emri yayınlandı. Takiben planlamaya geçildi. Görev öncesi ana planlamaya takiben yer çekilişlerinin bir detayı yapıldı. Ayrıca bombalar, roket ve top atışları yapıyoruz. Gece de yapacağız" şeklinde konuştu.