Konya’da Kritik Buluşma! Ekonominin kalbi burada attı!

Konya’da Kritik Buluşma! Ekonominin kalbi burada attı!
 İnternet Editörü
Konya Sanayi Odası tarafından, Ekonomi Gazetesi iş birliğinde düzenlenen 2. Konya Ekonomi Forumu, Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleşti. Bu forum Türkiye’nin ekonomi dünyasını bir araya getirdi

6 Mayıs 2025 Salı günü Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşen 2. Konya Ekonomi Forumu, saat 13:30 ile 18:00 arasında düzenlenerek oturumlarla iş dünyasına yön verecek önemli konular masaya yatırıldı. Etkinliğe; Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Konya Valisi İbrahim Akın'ın yanı sıra; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu gibi iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Alanında uzman konuşmacıların yer aldığı forumda, Türkiye ve dünya ekonomisindeki güncel gelişmeler, sektörlerin geleceği, dijital dönüşüm, finansal stratejiler ve sürdürülebilir kalkınma gibi başlıklar ele alındı.

kkkkk.jpg

KONYA SANAYİLEŞMENİN PARLAYAN YILDIZI!

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, formun şehrin yanı sıra ülkenin ekonomik geleceğine dair ortak akıl üretme, yeni stratejiler geliştirme ve vizyon ortaya koyma noktasına çok kıymetli bir ortam olduğunu söyledi. Büyükeğen, “Burada konuşulan her konu sadece bu günü değil yarınlarımızı da inşa edecek niteliktedir. Zira dünyadaki ekonomik dengelerin yeniden kurulduğu bir dönemden geçiyoruz. Korumacılık duvarları yükseliyor, küresel tedarik zincirleri yeniden şekillendiriliyor, sürdürülebilirlik dijitalleşme, yeşil dönüşüm, yapay zeka gibi kavramlar artık ekonomik rekabetin merkezinde yer alıyor” diye konuştu.

dsc-0115.jpg

Büyükeğen enerji arz güvenliği, gıda tedarik, iklim krizi, bölgesel gerilimler ve teknolojik dönüşümün sanayi üretimi ile ekonominin güvenliğini doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çekerek, “Türkiye olarak biz de bu küresel dönüşümün tam ortasındayız. Elbette yapısal sorunlarımızın yanı sıra yüksek enflasyon, finansal erişim, nitelikli iş gücü gibi alanlarda sorunlarımız var. Ancak çok değil 25-30 yıl önceyle kıyasladığımızda ekonomimizin direnci arttı. Üretim ve ihracat kapasitemiz de gelişti. Ülkemizin dört bir yanına yayılan organize sanayi bölgelerimiz ve diğer sanayi alanlarımızla sanayide stratejik bir oyuncu haline geldik. Türkiye’nin sanayileşme mücadelesine Konya gibi Anadolu şehirlerimiz de dahil oldu. Hatta altını çizerek ifade etmek istiyorum ki artık Türkiye’nin sanayileşme hikayesinin belirleyicisi, baş aktörü Anadolu şehirlerimiz haline geldi. Konya artık sadece Türkiye’nin tarım şehri veya tahıl ambarı değil, aynı özelliğini sürdürmekle birlikte Konya’mız bugün üretimde, ihracatta, sanayileşmede ve teknolojik dönüşümde ülkemizin yükselen yıldızlarından biri oldu” diye konuştu.

ikmikmi.jpg

“KONYA ORGANİZE SANAYİ BÖLGEMİZ TÜRKİYE’NİN İKİNCİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ HALİNE GELDİ”

Büyükeğen Konya’da sanayiyi merkezden ilçelere yayma amacı taşıdıklarını belirterek,”Yıllık 3,5 milyar doları aşan ihracatımızın yüzde 97’si sanayi mamullerinden oluşuyor. Türkiye’nin en büyük 10 ihracatçı şehri arasındayız. 186 ülkeyle dünyanın neredeyse tamamı ile ticaret yapmaktayız. 12 organize sanayi bölgemiz, 123 sanayi sitemiz, teknoloji endüstri bölgemiz, lojistik merkezimiz, teknoparklarımız, AR-GE ve tasarım merkezlerimizle sanayi altyapımızı her geçen gün geliştirmeye devam ediyoruz. Şimdi ise sanayide yeni bir eşiğe gelen Konya’mızı daha ileriye taşımak için yeni bir kalkınma stratejisi ortaya koyuyoruz. Bu stratejimiz ilçelerle birlikte topyekun kalkınma. Geçtiğimiz yıl haziran ayında düzenlediğimiz Konya Ekonomi Forumumuza katılan misafirlerimiz hatırlayacaklardır, o gün ben de bahsetmiştim. Artık Konya’mızın sanayileşme sürecine ilçelerimizi de güçlü şekilde dahil edeceğiz. İlçelerimizde Organize Sanayi Bölgelerin korumasını destekleyeceğiz. Bu konuda daha kararlı daha somut adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu. Büyükeğen Konya’da Türkiye’nin ikinci büyük sanayi bölgesinin inşa edildiğini hatırlatarak, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Havaalanımızın hemen karşısında bulunan ve şu anda 31.000.000 metrekareye ulaşan Konya Organize Sanayi bölgemiz Türkiye’nin ikinci Organize Sanayi Bölgesi haline geldi. Bu doğrultuda 2. Konya Ekonomi Forumu’nun Konya’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

oooo.jpg

VERGİ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ

Programda konuşan Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı, verginin hüküm güvenliğinin önemine dikkat çekti. Atcı, ”Vergi güvenliği; Devlet bütçesinin önemi, ülkemizin ekonomik güvenliği, siyasi nüfus ve tam bağımsız Türkiye ideallerine ulaşabilmek adına çok önem arz ediyor” dedi. Atcı, vergi ahlakının vergi toplamadaki önemine de değinerek, “Doğru ve düzenli vergi toplamak başta vergi ahlakını oturtmakla başlıyor. Vergi Denetim Kurulu olarak biz tahsilattan ziyade denetim sonrası beyanların doğru verilmesini sağlayarak vergi uyumuna dikkat ediyoruz. Burada çuvaldızı kendime batırarak sizlerin karşısında hem bir öz eleştiri yapıyor hem de gelecek hedeflerimizi açık bir şekilde belli etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“SADECE KONYA’YA DEĞİL TÜRKİYE EKONOMİSİNE DE KATKI SAĞLANACAK”

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Konya Sanayi Odası ve Ekonomi Gazetesi öncülüğünde düzenlenen 2. Konya Ekonomi Forumu’nun oldukça kıymetli olduğunu ifade ederek, “Burada atılan her fikir ve adım sadece Konya değil Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Ekonomi üretimdir, istihdamdır, refahtır. Bizler Konya olarak ekonomi alanında güçlü bir şekilde ilerlemenin çabasını sarf ediyoruz. Bu bağlamda şehrimiz 2024 yılında 3 buçuk milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu vesileyle şehrimizin ekonomisine, üretimine, istihdamına katkı sağlayan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ilke edindiğimiz Türkiye Yüzyılı vizyonunu Konya’mızda kararlılıkla inşa ediyoruz. Bu bakış açısıyla da çalışmaya devam ediyoruz. 2. Konya Ekonomi Forumu’nda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ülkemize ve şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuştu.

“KONYA’NIN, ÜRETİM VE SANAYİ POTANSİYELİ SADECE ŞEHİR MERKEZİ İLE SINIRLI KALMAYARAK İLÇELERE DE YAYILDI”

Konya Valisi İbrahim Akın ise, Konya’nın tarımdan turizme, turizmden sanayiye kadar Türkiye ekonomisinde önemli bir aktör olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: “Ecdadımızdan aldığımız kadim miras ve devletimizin güçlü desteğiyle sanayiden tarıma, bilimden sanata kadar her alanda kararlılıkla ilerliyoruz. Bugün şehrimiz üretimle birlikte potansiyeli politikaya dönüştüren kalkınma modeli ile de dikkat çekiyor. Konya’nın, üretim ve sanayi potansiyeli sadece şehir merkezi ile sınırlı kalmayarak ilçelere de yayıldı. Şehrimizin sanayi potansiyeli yalnızca şehir merkezimizde sınırlı değildir. İlçelerimizde yayılan üretim gücümüzle ülkemizin topyekun kalkınma stratejisi destekleniyor. Konya’mız bu yönüyle bölgesel kalkınmanın ötesine geçerek ülkemizin ekonomik hedeflerine katkı sunuyor, uluslararası işbirlikleri sayesinde ise vizyonunu küresel ölçekte de pekiştiriyor. Bu bağlamda Konya’nın gelişiminde 2. Konya Ekonomi Forumu; sanayiden bilime kadar birçok etkide bulunuyor. Fikirlerin paylaşıldığı, projelerin ve işbirliklerin şekillendiği Konya Ekonomi Forumu bölgesel kalkınmayı güçlendiren, sanayi ve ekonomi alanlarında yapıcı ve uzun soluklu bağlar kuran kıymetli bir paylaşım zeminidir.”

2. KONYA EKONOMİ FORUMU İLE KONYA VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLANACAK

Açılış konuşmalarının ardından 2. Konya Ekonomi Forumu’na sponsor olan önemli firmalara plaketleri takdim edildi ve sonrasında Forum için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu gibi iş dünyasının önde gelen isimleriyle oturumlar başladı. 13.30’da başlayan program ile birlikte 18.00’a kadar oturumlar sürdü. Bu zaman diliminde Konya ve Türkiye ekonomisindeki sorunlar, çözümler ve ekonominin geleceğine dair önemli konular tek tek masaya yatırıldı. Katılımcılar, 2. Konya Ekonomi Forumu’nun hem Konya hem de ülke ekonomisine katkı sunacağını düşünüyor.