Konya'da Külden Doğan Mirasın İzleri O Projede Saklı!

Konya'da Külden Doğan Mirasın İzleri O Projede Saklı!
 Muhabir
Konya’nın kalbinde gün yüzüne çıkan 13. yüzyıla ait Selçuklu seramik fırını yüzde 70 oranında sağlam yapısıyla dikkat çekiyor. Saray mutfağına özel üretim yaptığı düşünülen bu nadir fırın Konya’nın seramik üretimindeki merkezi rolünü gün yüzüne çıkarıyor.

Konya'da 2022 yılında şehrin merkezinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında Müze Müdürlüğü'nün titizlikle sürdürdüğü kazılar Anadolu Selçuklu dönemine ait önemli bir sırrı gün yüzüne çıkarmıştı. Hasbey Mescidi yakınlarında yapılan kazılarda bir zamanlar Selçuklu sarayının mutfak ihtiyaçlarını karşılayan seramik malzemelerinin üretildiği bir fırın bulundu.

bksswjpa7uu5ktyscr-cqa.webp

BİLİM DÜNYASININ NADİR ÖRNEĞİ

Konya Müze Müdürlüğü uzmanlarının yaklaşık bir yılı aşkın süredir devam eden çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan bu fırın, çevresindeki kuyusu ve diğer müştemilatıyla birlikte adeta tarihe ışık tutuyor. Arkeologlar, bu yapının 13. yüzyılın ortalarına Anadolu Selçuklu Devleti'nin parlak dönemine ait olduğunu belirtiyor. Keşfin önemini artıran bir diğer detay ise fırının yaklaşık yüzde 70 oranında sağlam kalmış olması. Yüksek ısıya maruz kalan ve genellikle dayanıksız yapılar olan seramik fırınlarının bu denli iyi korunmuş olması bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Bu fırın kendi özgün formunu koruyarak günümüze ulaşan nadir örneklerden biri olarak kabul ediliyor.

l7l9b-1667734919-3503-w960-h540.webp

ÇİFT BAŞLI KARTAL KALIBI DİKKAT ÇEKTİ

Kazılar sırasında fırın yapısının yanı sıra dikkat çekici buluntulara da rastlandı. Bir tekne içerisinde seramiğin ham maddesi olan işlenmiş kuvars malzemesi bulunurken fırının hemen yanında sır teknesi olarak adlandırılan kil havuzu da ortaya çıkarıldı. Bu alanın sırların işlendiği ve kil haline getirildiği bir atölye olduğu düşünülüyor. Ayrıca kil çatlatma havuzu ve çift başlı kartal ile tavus kuşuna ait seramik kalıpları da bulunan önemli eserler arasında yer alıyor.

7rtvw-1667734929-9051-w960-h720.webp

SARAY MUTFAĞI MALZEMELERİ BURADA MI ÜRETİLİYORDU?

Bu keşif Selçuklu başkenti Konya'nın sadece siyasi ve kültürel bir merkez olmakla kalmayıp aynı zamanda önemli bir seramik üretim merkezi olduğunu da gözler önüne seriyor. Daha önce seramiklerin Suriye'nin Rakka ve İran'ın Keşan bölgelerinden ithal edildiği yönündeki görüşlerin aksine bu fırının bulunması saray için gerekli seramiklerin büyük olasılıkla Konya'da üretildiğini gösteriyor. Fırın ve çevresindeki buluntular titizlikle korunmaya alınırken bu tarihi keşif Konya'nın kültürel mirasına önemli bir katkı sağlıyor.

3-479.jpg

BÜTÜN BU SORULARIN CEVABI SURİÇİ PROJESİNDE SAKLI!

Meram Belediyesi tarafından 2021 yılında başlatılan Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapımı devam eden Suriçi Çarşısı Birinci Etabı’nda geçtiğimiz günlerde incelemelerde bulunan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş içerisinde Türkiye’nin nadir örneklerinden biri olan Selçuklu hamamı ve seramik fırının bulunduğu alanda çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bu nadir eserin cam bir kubbe ile kapatılacağının bilgisini veren Başkan Kavuş, bölgede bulunan çini fırınının da tarihe kattığı zenginlik sebebiyle, üçüncü derece arkeolojik sit alanı olan bölgenin sadece Meram için değil, Konya ve tüm Türkiye için de önemli bir şantiye alanı olduğunu vurguladı. Suriçi Çarşısı etapları tamamlandığında tarihin sessiz tanıklarının gün yüzüne çıkmasının heyecanla bekleyen sanat tutkunlarını; toprağın altından yüzyıllar sonra bir medeniyetin üretim merkezi ve o dönemin zanaatkârlarının ellerinden çıkan eserlerin sırları karşılayacak.