Konya'da ne yenir diyenlere! Ustasından ağız sulandıran lezzetler!

BAMYA ÇORBASI: Orta Anadolu'da yapılan Bamya Çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz ediyor. Çiçek bamya ve kuşbaşı et ile hazırlanan, Konya'dan başka yerde bilinmeyen Bamya Çorbası'nın yapılışı ise şöyle; Sıvı yağ ve soğan iyice kavrulur. Kavrulan soğana bamya büyüklüğünde doğranmış et ilave edilip kavrulur. Sonrasında salça ilave edilip kavrulması beklenir. Bunlara ilave yarı haşlanmış bamyalar eklenir. Su, tuz ve birkaç dilim limonda ekleyerek tencerenin kapağı kapatılarak pişirmeye geçilir. Bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişirilir.
TİRİT: Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Bu lezzetli yemeğin yapılışı ise şöyle; Pide veya ekmek doğranıp fırında kızartılıp kıtırlaştırılır ve servis tabağının alt kısmına döşenir. Diğer taraftan kuşbaşı iriliğinde doğranan etler tencereye alınır. Etler suyunu çekene dek kavrulur. Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Etler suları ile birlikte ekmeklerin üzerine ilave edilir. Üzerine yoğurt, kemik suyu ve tereyağı dökülerek servis edilir. Şifa Restoran Aşçısı Muammer Çatal, Tirit'i isteğe göre tavuklu, köfteli ve kavurmalı yaptıklarını da ifade etti.
HÖŞMERİM: Geleneksel Konya Höşmerim'i yapılırken önce kaymak ve un rengi iyice dönene kadar kavrulur. Ardından süt ve şekerle şerbet yapılarak karışıma ilave edilir. Oldukça hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Höşmerim'in Balıkesir’de de yapıldığı söyleyen Muammer Usta, "Onlar irmik ve özel tuzsuz bir peynirle yapıyor bizimkinden farklı. Bizim ki Höşmerim Helvası" ifadelerini kullandı.
SACARASI: İsmini eski zamanlarda tatlı tepsisinin sacın üzerine konularak ocağa oturtulup ve ikinci bir saç ile kapatılıp yapılmasıyla pişirilen yöntemden alan o lezzetli tatlının yapılışı ise şöyle; Baklava yufkası gibi açılan özel yufka içerisine kaymak ve ceviz serpilerek gül böreği gibi sarılır. Şerbetli yada şerbetsiz üzerine pudra şekeri atılarak da servis edilebilir.
Konya'nın saymakla bitmeyen lezzetleri içinden bazılarını paylaşan Konya Şifa Restoran'ın lezzet ustası Muammer Çatal, "Konya yemeklerini tatmaya gelen yerli ve yabancı vatandaşlar daha çok Bamya Çorbasını merak edip beğeniyor. Tatlı olarak da Höşmerim Helvası çok tercih ediliyor. Özellikle turistler çok memnun ayrılıyor" şeklinde konuştu.
- Nurseda İnan
Etiketler: Konya Haber, Konya Haberleri, Konya Yemekleri, Konya Güncel Haberleri, Konya Gezi Rehberi, Konya Şifa Restoran