Konya'da sahipsiz köpekler artık burada yaşayacak!

Şehir merkezinde zaman zaman tehdit oluşturan sahipsiz sokak köpekleri için Meram Belediyesi örnek teşkil edecek bir projeyi hayata geçirdi. Sefaköy Mevkisi’nde yapımı tamamlanan “Sahipsiz Hayvan Doğal Yaşam Alanı”, hem insanlar hem de hayvanlar için güvenli bir çözüm sunuyor.
Tamamen doğa ve hayvan dostu bir yaklaşımla geliştirilen projeyle birlikte, sahipsiz köpekler artık insani yöntemlerle toplanarak bu doğal yaşam alanında hayatlarını sürdürebilecek. Böylece sadece insan sağlığı ve güvenliği değil, sokak hayvanlarının yaşam hakkı da gözetilmiş oluyor.
Toplamda 70 bin metrekarelik geniş bir alan üzerine kurulu olan yaşam alanı, 5’er bin metrekarelik 13 ayrı bölgeden oluşuyor. Şu an için 3 bin 91 sokak köpeğine ev sahipliği yapan merkez, barınma, beslenme ve sağlık hizmetleri açısından tam donanımlı olarak faaliyet gösteriyor. Bu proje, sahipsiz hayvan sorununa hem vicdani hem de sürdürülebilir bir yaklaşım sunarak Meram Belediyesi’ni bu alanda öncü konuma taşıyor.
Programda konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Şubat’ın 3’ü itibarıyla 'Sahipsiz Hayvan Doğal Yaşam Alanı’nı tamamlayıp ekipleriyle birlikte köpekleri toplamaya başladıklarını aktardı. Başkan Kavuş, “Bunu yaparken hayvanlara eziyet etmeden ve onları sıkıntıya sokmadan insancıl bir yöntemle topladık. Ağustos'un başında Hayvanları Koruma Kanunuyla ilgili yeni düzenleme yapıldı. Önceden yakala, kısırlaştır ve tekrardan aldığın yere geri bırak olarak bir düzen vardı. Biz uzun yıllardır bunu yapıyorduk. Dolayısıyla hayvanları toplama, çip takma, aşılama ve kısırlaştırmadan sonra köpekleri aldığımız mahalleye geri bırakıyorduk. Yeni kanun düzenleme bize yakalama, rehabilite etme ve sahipleninceye kadar bakma imkanı verdi. Yani köpeği aldığımız yere bırakma olayı bitti. Bu düzenleme köpekler için özel bir alan oluşturma zorunluluğunu da getirdi. Biz de Tarım ve Orman Bakanlığımızdan, Müdürlüğümüzden 70 bin metrekare alanı tahsis olarak istedik. Resmi süreç bittikten hemen sonra hatta yazışmalar devam ederken biz bu bölgeyi oluşturmaya başlamıştık.
Artık bu işin şakası yok. Küçük veya büyük bir tane canımız var. Birisine bir şey olduğu zaman biz bunun vebalinin farkındayız. İnşallah bu alanımızla her iki kesimi de mutlu etmiş oluruz. Sokak köpeklerine eziyet etmeden onlar için her biri 5 bin metrekarelik 13 alan olmak üzere toplam 70 bin metrekare alan oluşturduk. 3 bin sahipsiz sokak köpeklerini 'Sahipsiz Hayvan Doğal Yaşam Alanı'nda topladık” diye konuştu. Alanda erkek ile dişi köpeklerin birbirinden ayrıldığını da aktaran Kavuş, aynı zamanda kısırlaştırılmış olanlarla olmayanların da ayrı alanlara konulduğunu söyledi. Kavuş, “Buradaki köpekleri ameliyathanede günlük belli sayıda kısırlaştırıyoruz. Ayrıca anne köpekler, saldırgan ırklar da ayrı yerlerde. Hatta köpekleri sahiplenmek isteyen kişiler için de ayrı bir bölüm oluşturduk. Amacımız tamamen insani çözüm. Güvenli sokakların olduğu güvenli bir şehir oluşturmak ve hayvanların güvende olduğu doğal ortamlarında yaşamasını sağlamak tek gayemiz” şeklinde konuştu.
"SOKAKLARDA TEK BİR SAHİPSİZ KÖPEK KALMAYANA KADAR ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ"
Yaklaşımlarının insani çözüm odaklı olduğuna dikkat çeken Başkan Kavuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güvenli sokaklar, güvenli ilçeler, güvenli şehirler vurgusunu sürekli yaptığını anımsattı. Kavuş şunları dile getirdi: “Sokaklarda çocuklarımızın rahatça oynayabildiği, yaşlıların camiye giderken herhangi bir yerde sahipsiz hayvan çıkıp saldıracak mı diye korkmaması için bu uygulamalar gerekliydi. Bu gereklilik aslında bir süredir vardı. Biz de artık bu uygulamayı yerine getirmeye başladık. Ayrıca sokaktaki canlılara da eziyet etmeden sağlıklı ve doğal bir ortamda yaşamlarına devam edebilmeleri için 70 bin metrekarelik 'Sahipsiz Hayvan Doğal Yaşam Alanı’nda her biri 5’er bin metrekarelik olan toplamda 13 tane alan oluşturduk. Burası yaklaşık 7 bin hayvan kapasiteli. Şu ana kadar 3 bin 91 sokak hayvanını burada topladık. Ekibi de çoğaltarak devam ediyoruz ki bir an önce sokakları güvenli hale getirelim, insanlarımız zarar görmesin. Ağaçlık alanlarımız da hayvanlara doğal şemsiye oldu. Ayrıca alana yeterli sayıda kulübeler koyduk. Bu alan Türkiye’deki en iyi örneklerden bir tanesi oldu. Çünkü yapılanları ve yapılmaya çalışılanları biliyorum. Bizler öncü olmak istedik. Sokaklarda tek bir sahipsiz köpek kalmayana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde anlattı.
-Tuba Kaya