Konya'daki 140 yıllık Valilik binası yeni kimliğine kavuşuyor! İşte Konya Valiliği'nin taşınacağı alan
1886 yılında yapılan ve o günden bu yana çeşitli restorasyonlarla ayakta kalan Konya Valilik Binası yeni kimliğine kavuşuyor. Konya Valiliği'nin taşınacağı yeni alan da belli oldu. Detaylara Konya'nın Sesi ulaştı.. İşte detaylar..
Konya’nın en eski yapılarından biri olan Vilayet (Hükümet) Konağı, Valilik Binası olarak kullanılıyordu. 140 yıla yakın zamandır ayakta duran bina çeşitli restorasyonlar geçirmişti. Şu anda restorasyon işlemi devam eden bina artık müze olarak kullanılacak. ‘Şehir Müzesine’ dönüştürtülecek olan bina uzun yıllardır bekleyen gerçek kimliğine kavuşmuş olacak. Şehir Müzesinin içinde Konya’nın çeşitli bölgelerinden gelen eserlerin yer alması planlanıyor. Müze, 2025 yılı içinde ziyarete açılacak. Konya’nın en eski yapılarından biri olan bina yeni kimliği ile bulunduğu alana yeni bir soluk getirecek. Mevlana Müzesine yakın olan bina şehrin yeni turizm alanlarından biri haline gelecek.
İŞTE YENİ VALİLİK BİNASI
Konya’nın tarihi ve kültürel mirasının önemli yapılarından biri olan Darü’l-Mülk Sergi Sarayı, yeni bir işlevle kent yaşamında yer almaya hazırlanıyor. Kılıçarslan Meydanı’nda bulunan ve Selçuklu mirasını yaşatan müze binası, alınan resmi kararla Konya Valiliği hizmet binası olarak kullanılacak. Konya Valiliği’nin yeni hizmet binası olarak kullanılacak olan bina yeni kimliğine kısa süre içinde kavuşacak. Mitingler ve çeşitli etkinliklere imza atan Malazgirt Meydanı yeni bir fonksiyona daha imza atmış olacak. Bina içerisindeki çalışmalarda son noktaya gelindi. Valilik binası kısa süre içinde hazır hale gelecek. Bölge şehrin yönetim merkezi haline dönüşmüş olacak.
KONYA VALİLİĞİ’NİN TARİHÇESİ
Vilayet Konağı, Hükümet Binası ismiyle de anılan Valilik Binası, Konya'nın Cumhuriyet öncesi Valilerinden Said Paşa döneminde, 1885-1886 yıllarında, Konya dış kale duvarlarının muntazam taşları kullanılarak yapılmıştır. Mimari çağı (üslup), 1.Milli Mimarlık Dönemi şeklindedir. Bina dikdörtgen planlı, ortası açık avlulu ve 3 katlıdır. Zamanla zemin kodu yapılan dolgularla yol seviyesinden aşağıya inmiştir. İkinci katta 28, üçüncü katta 30 oda olarak yapılmıştı. Bulunduğu mevkiye de, Konak ismini vermiştir. Günümüzde ise restorasyona giren ve devam eden Valilik Konağı, yeni hizmet binasına kavuşmak için gün sayıyor.
DAR’ÜL-MÜLK SERGİ SARAYI’NIN TARİHÇESİ
200 yıl boyunca Türkiye Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Türk-İslam tarihinin en önemli şehirlerinden biri olan Konya, kadim mirası yaşatmak ve sonraki nesillere aktarmak için Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Darülmülk Projesi ile sergi sarayı şehre kazandırıldı. Sergi Sarayı’nda, üç sergi salonu ve bir dijital gösterim salonu bulunuyor. Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi’nde Selçuklu sultanlarının daha iyi tanınması amacıyla, vefatlarından yaklaşık 8 asır sonra sultanların bilimsel çalışmalarla yüz ve beden gerçekliklerine uygun olarak silikon heykelleri yer alıyor. Çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan ve büyük beğeni toplayan Dar’ül-Mülk Sergi Sarayında bulunan heykeller ve tarihi eserler şu anki Valilik Binasında korunmaya devam edecek. TUBA KAYA - ÖZEL HABER
Kaynak:Konya'nın Sesi