Konya'daki bu bölümden mezun olanın işi çoktan hazır!

Konya'daki bu bölümden mezun olanın işi çoktan hazır!
 İnternet Editörü
Selçuk Üniversitesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü, Türkiye’nin ayakkabı alanında ilk ve tek akademik bölümü olarak zirvede yerini koruyor. Bu bölümden mezun olan işsiz kalmıyor!

Türkiye’nin ayakkabı alanındaki tek akademik bölümü Selçuk Üniversitesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü, hem Konya ekonomisine hem de Türkiye ayakkabı sektörüne önemli katkılar sunuyor. Alanında uzman akademik kadrosu, uygulamalı eğitimi ve sanayiyle kurduğu güçlü bağlar sayesinde bölüm, sektörde nitelikli insan gücü açığını kapatıyor.

dsc-0194.jpg

Selçuk Üniversitesi’nin bu özgün bölümü sayesinde Konya, Türkiye ayakkabı sanayisinin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Üniversite-sektör iş birliği ile hayata geçirilen projeler, yeni tasarımlar ve yerli üretim atılımları, bölümü her geçen yıl daha da cazip hale getiriyor. Mezuniyet sonrası iş garantisi sunan nadir bölümlerden biri olan Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi, hem sanayicinin hem de gençlerin gözdesi haline gelmiş durumda. Türkiye’deki ayakkabı sektörüne yön vermek isteyen gençler için Selçuk Üniversitesi, en doğru adres olarak öne çıkıyor. Bu başarılı bölüm ise seneye olacak TEKNOFEST’e katılarak Konya’yı ve Selçuk Üniversitesini temsil etmeyi planlıyor.

dsc-0198.jpg

“ETKİN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

Konuyla ilgili bilgi veren Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uzun, Ayakkabı Tasarım Bölümü’nün çok sayıda başarı kazanmasının ve bu kadar ön planda olmasının arkasında devamlı çalışmanın yer aldığını söyledi. Uzun, “Öğrencilerimize pratik olarak ve sahada çok aktif bir şekilde eğitim veriyoruz, çalıştırıyoruz. Biz eğitimlerde projeler üzerinden giden bir bölümüz. Böyle olunca öğrencilerin her biri farklı projelerde çalıştığı için AR-GE, son hazırlık aşaması ve daha sonra bir araya getirme, ayakkabının tasarımını yapmaları ve üretimine kadar çok ciddi bir süreç var.

dsc-0181.jpg

O yüzden yoğun bir şekilde ilerliyoruz. Öğrenciler dönem içerisinde 9 ya da 10 tane ayakkabı yapıyor. Biz sektör alanlarında da çok etkin şekilde hareket ediyoruz. Şu anda İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB), İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), Türkiye Deri Vakfıyla birlikte çalışıyoruz. Aynı zamanda Konya’da da çok aktifiz. Ayrıca sektör temsilcilerinin bu konuyla ilgili beklentileri çok yüksek. Sektörün beklentileri neyse onu karşılamaya çalışıyoruz. Hatta alanımızda birçok yarışmada dereceye girdik. Bölümümüzün kuruluş yılı aslında 2011 ama öğrenci alımı 2019’da yapıldı. Bölüm bu sene 3. mezunlarını verecek. Çok sınırlı bir kadroyla sektörde etki bırakmak adına çabalıyoruz. Öğrenci sayımız ise şu anda 60. Uluslararası öğrenciler bile bölümümüzü tercih etmeye başladı” diye konuştu.

dsc-0173.jpg

“AMACIMIZ BÖLÜMLE BİRLİKTE ÜLKE İSTİHDAMINA KATKI SAĞLAMAK”

Osmanlı ve Selçuklu zamanında kullanılan ayakkabıdan, çocuk, spor, kadın, erkek ve işçi ayakkabılarına kadar öğrencilerin ürün tasarladığını ve ürettiğini aktaran Prof. Dr. Uzun, “Bitirme projelerinde veya koleksiyon hazırlamada da her türlü ayakkabıyı üretiyorlar. Bu ayakkabılar her insanın kendi ayağına göre, sağlam, sağlıklı bir şekilde yapılıyor. Hatta öğrencilere yapay zekayla ilgili tasarım dersi de veriyoruz. Biz en son İDMİB’in yaptığı çanta yarışmasına yapay zekayla katılmıştık ve orada ilk 6’ya giren 4 öğrenci bizim bölümdeki öğrenciydi. Bir tanesi 3’üncü oldu. Bunun yanında Portekiz’de bir yarışmaya girmiştik ve ilk 5’te yer almaya kazandık. Çok sayıda başarı ve derecemiz var. Amacımız bölümle birlikte ülke istihdamına katkı sağlamak ve üretim yapabilen genç nesil yetiştirmek” şeklinde konuştu.

hjjjkk.jpg

TEKNOFEST’TE KONYA’YI TEMSİL EDECEKLER

Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü olarak yeni projelerinin olduğundan bahseden Prof. Dr. Uzun, “Öğrencilerimizle yaptığımız çok önemli projeler var. Yazılım aşamasını bitirmek üzereyiz. Bunlar şu şekilde: Yapay zeka destekli çocuk ayakkabısı yapıyoruz. Dünyada günde çok sayıda çocuk kayboluyor. Bu tasarladığımız ayakkabı ve programı sayesinde kaybolan çocuklar tespit edilebilecek. Ayrıca epilepsi hastaları için de bir projemiz bulunuyor. Bu hastalığı olan kişiler 5 dakika içerisinde krize girebildiklerinden dolayı eğer erken müdahale edilmezse kişide ağır hasarlar bırakabiliyor. O yüzden biz de bir epilepsi hastasının kriz geçirdiği anda sensörle mesaj atılabilecek sisteme sahip ayakkabı tasarlıyoruz. Hatta omuriliğinde rahatsızlık olan bireylerin de rahatlıkla giyebileceği ayakkabı üretmeye çalışıyoruz. Bunların dışında küçülüp büyüyebilen ayakkabı da tasarlıyoruz. Bunlar gibi çok sayıda projemiz ve çalışmalarımız var. Dolayısıyla bölüm olarak TEKNOFEST’e katılmaya karar verdik. Onun için de planlamalarımız ve hazırlıklarımız başladı. Ben gelecekte Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümümüzün daha fazla markalaşacağına inanıyorum” şeklinde anlattı.

dsc-0188.jpg

BÖLÜMDE ÜRETİM İÇİN BİR FABRİKA KURULDU!

Üniversitede Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümünde okuyan öğrenciler ayakkabı üretebilsin ve işi daha iyi öğrensin diye bölüm binasına adeta “bir ayakkabı fabrikası’ kurduklarını açıklayan Uzun, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Sadece bölümde eğitim gören öğrenciler değil de sektörün içinde bizzat olan kişiler oluşturmak istedik. Ayakkabı üretim atölyemizde çok sayıda makine bulunuyor. Bunları Konya sanayi esnafından topladık. Gerçekten bizlere çok yardımcı oldular. Bizden 2 senede mezun olanlar sektörde aktif çalışıyorlar. 3 öğrencimiz öğretmenlik yapıyor. Ayrıca bölümümüzde hem ayakkabı hem de çantanın öğretmenliği var. Kısacası öğrencilerimiz okudukları bölümü sahada ve pratik olarak öğrensin istiyoruz. Onları sanayiye stajyer olarak da gönderip kendilerini alanda bizzat gelişmelerini sağlıyoruz.” -Tuba KAYA

a2415d9f-65bb-481e-8dd4-4c9ec746fcf4.jpg