Konya'daki bu mekan hem 3 aylık bebeğe hem de 80 yaşındaki teyzeye imkan tanıyor!

Konya'nın Karatay ilçesinde Karatay Belediyesi tarafından hayata geçirilen Hoş Kubbe Millet Kütüphanesi, modern yapısı, zengin kaynakları ve her yaştan kullanıcıya hitap eden bölümleriyle büyük ilgi görüyor.
Özellikle üniversite ve lise öğrencilerine konforlu çalışma ortamı sunan kütüphane, içinde yer alan bebek ve çocuk kütüphanesiyle de dikkat çekiyor.
Eğitim ve kültür yatırımlarına önem veren Karatay Belediyesi, ilçeye kazandırdığı bu nitelikli kütüphane ile öğrencilerin ve ailelerin vazgeçilmez adreslerinden birini oluşturmayı hedefliyor. Sessiz çalışma alanları, dijital kaynaklar, grup çalışma odaları ve minik okuyucular için özel olarak hazırlanan renkli, eğitici bölümler sayesinde Hoş Kubbe Millet Kütüphanesi, her yaş grubuna hitap eden bir eğitim yuvası haline geldi. Karatay Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü Personeli ve Hoş Kubbe Milet Kütüphanesi Eğitim Koordinatörü Huzeyfe Ekmekçi ise, kütüphanenin detaylarını paylaştı.
ADI ÜSTÜNDE "HOŞ BİR KUBBE" GİBİ!
Huzeyfe Ekmekçi, Hoş Kubbe Millet Kütüphanesi’nin 7 Kasım 2024 tarihinde açıldığını söyleyerek 7 Ekim 2024’te ise burada bulunan bebek kütüphanesini faaliyete geçirdiklerini aktardı. Hoş Kubbe Millet Kütüphanesi’nin 0-6 aydan 80 yaşına kadar olan kişilere hizmet verdiğini belirten Huzeyfe Ekmekçi, “Burada 6 aylık çocuk da 80 yaşında eğitimi devam ettiren amcamız teyzelerimiz de var. Konya’mızda bulunan bütün vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Ayrıca kütüphanemizde 2 farklı alanımız var. Sessiz çalışma ve Kubbealtı. Toplamda 13 bin 500 adet de kitabımız bulunuyor. Bir de en çok dikkat çeken ve farklı gelen alt katta bebek kütüphanesi var. Burası 0-6 ve 72 aya hitap ettiğimiz bir alan. Bebek kütüphanemizde; masal, resim, sanat, İngilizce, drama, oyun gibi atölyelerimiz var.
Hatta onlara geri dönüşüm noktasında da eğitimler veriyoruz. Bebek kütüphanesini hayata geçirmeden önce bu alanda kim ne yapmış diye sahada detaylı bir araştırma yaptık. Sonrasında burayı hizmete açtık. Hoş Kubbe genel olarak, vatandaşların ve öğrencilerimizin eğitim, kitap alma noktasında imkanlara kolaylıkla ulaşabildiği ve konforlu bir şekilde ders çalışma imkanlara sahip olduğu bir alan. Karatay Belediyesi olarak bizler de bu konularda yardımda bulunmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar ciddi anlamda memnuniyetimiz var. Normalde kütüphanemiz haftanın 6 günü açıktı. Ama Karatay Belediyesi Başkanımız Hasan Kılca’nın destekleriyle, vatandaşlarımızın talebiyle Pazar günlerini de hizmete dahil ettik. Artık haftanın 7 günü sabah 09.00, akşam 21.00’a kadar açığız. Verdiğimiz hizmetlerin ücretsiz olduğunu da belirtmek isterim” diye konuştu.
HOŞ KUBBE 75 BİN ÖĞRENCİYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Ekmekçi, Millet Kütüphanesi’ne kitap almaya gelen vatandaşların Hoş Kubbe personeline ihtiyaç duymadan içeride yer alan cihazlarla birlikte kitapları kendilerinin alıp iade edebildiğini anlattı. Ekmekçi, Hoş Kubbe’nin dijitalleşmeyi de içinde barındırdığını ve kolaylık sağladığını ifade ederek, “Önceden bir kütüphaneye giderdik, orada personel bulurduk. Kitabı almak için sıraya girerek işlemler yapılırdı. Artık vatandaşlarımız Hoş Kubbe Millet Kütüphanemiz içinde bu şekilde uğraşmadan kitaplarını kendileri alıp bırakabiliyor. Ayrıca açıldığımız günden bu yana 75 bin 400 civarında öğrenciye hitap ettik. Bu Karatay genelinde ciddi bir rakam. Bebek kütüphanemizde de 7 bin 200 çocuğa ulaştık” şeklinde anlattı.
"RANDEVU SİSTEMİYLE ÇALIŞIYORUZ"
Hoş Kubbe’de randevu usulü çalıştıklarını aktaran Huzeyfe Ekmekçi, “Yanı Başımda Karatay” uygulamasından vatandaşların kütüphaneler bölümünden randevu sistemini seçtiğini kaydetti. Ekmekçi, “Biz burada günü 4 farklı saate böldük. Öğrenci buraya gelmeden önce randevusunu oluşturuyor. Dolayısıyla öğrenci doluluk varsa boşuna gelmemiş oluyor. Ayrıca güvenliği sağlamak açısından da randevu sistemi önemli. Bunların yanında özellikle sınav dönemindeki çocuklar için eğitim külfetli bir iş. Biz öğrencilerimize sınav sürecinde çözebilecekleri çeşitli yardımcı kaynak imkanı sunuyoruz. Hatta öğrencinin dijital bir ekipmanı yoksa onlara tablet vererek bütün imkanları sunmuş oluyoruz. Bütün masalarımızda prizlerimiz ve abajurlarımız mevcut. Böyle kolaylıklar da sağlıyoruz. Ayrıca alan olarak da çok estetik bir yapıya sahibiz. Bazı öğrencilerin buraya sabah 09.00’da gelip akşam 21.00’a kadar çıkmadığı oluyor. Burada her şeyi öğrencilerin ve çocukların rahat edebilmesi için düşündük. Hoş Kubbe’de yer alan Kafe Karatay da bu hizmetlerden bir tanesi. Çocuklarını bebek kütüphanemize bırakan anneler Kafe Karatay’ımızda oturup çay kahve içebiliyor. Öğrencilerimiz de ders çalışmaya ara verdiklerinde bu kafemizde oturup bir şeyler içebiliyor” dedi.
BURADAKİ İMKANLAR ÜCRETSİZ!
Hoş Kubbe Bebek Kütüphanelerinin Konya’da tek olduğuna dikkat çeken Ekmekçi, “Çocuklar veya bebeklere verilen herhangi özel bir ders için binlerce lira ücret isteyebiliyorlar. Biz burada çocuklara sadece kitap desteği değil İngilizce atölyemiz ile de ücretsiz imkan sağlıyoruz. Genelde bazıları, “Karatay’da oturan bir çocuğun İngilizce ile ne işi olur” diye düşünüyor. Biz de Karatay Belediyesi olarak bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz. Başardık da. İngilizce atölyemiz sadece haftanın 2 günüydü. Veliler tarafından o kadar fazla talep ve istek geldi ki, haftanın 6 gününe İngilizce atölye dersini koyduk. Tabi burada çocuklara oturup İngilizce gramer dersi anlatılmıyor. Aşinalıkları olsun diye İngilizce atölyesi koyduk. Oyunlarla, şarkılarla akıllarında kalmasını sağlayarak eğitimler veriyoruz. Bunun verimini gerçekten alıyoruz. Çocuklarımız 80 dakikalık ders saatinden sonra meyveleri, sayıları İngilizce olarak sayabiliyor. Tabi bütün bunlar Başkan Hasan Kılca’nın destekleriyle oluyor. Hasan Başkanımız eğitim konusunu ciddi anlamda önemsiyor. Bu yüzden büyük bir çaba içerisinde” şeklinde konuştu.
BAŞKAN KILCA MÜJDEYİ VERDİ
Hoş Kubbe Bebek Kütüphanesi’nde randevu usulüne göre çalıştıklarını aktaran Ekmekçi, sözlerine olarak şunları ekledi: “Dışarıdan bir öğrenci geldi, hadi biz bunu direkt içeri alalım” gibi bir durum söz konusu değil. bebekkutuphanesi.karatay.bel.tr adresinden velilerimiz sistemimize dahil olup üyelik kayıtlarını yaptırıyorlar. Bizler her gün 21.00’da ilana çıkmış oluyoruz. Ama talep çok olduğu için randevu sistemimiz 5 dakikada doluyor. Karatay Belediyesi olarak her çocuğa hizmet vermek istiyoruz ama belli bir kontenjanımız var. Daha sağlıklı bir eğitim vermek açısından kontenjan sınırlamasına gittik. 0-3 yaşında olan çocukları da velileriyle birlikte alıyoruz. Çocukların daha iyi bir eğitim alabilmesi adına sayıları sınırlı tuttuk. Tabi Başkan Kılca’nın desteğiyle bu tür yerlerin sayısı artacaktır. Kendisi bunun müjdesini katıldığı programlarda ifade ediyor.” -Tuba KAYA