Konya’dan Geri Dönüşüme Yeşil Işık: Yeni Dönem Başlıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) koordinasyonunda ve Konya Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, Konya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Toplantı Salonunda düzenlendi. Toplantıda, 'Ulusal Depozito Yönetim Sistemi'nin çevresel etkileri, geri dönüşüm oranlarının artırılmasına yönelik beklentiler ve sistemin uygulanma süreci ele alındı. Toplantıda Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) makinesi tanıtıldı.
Toplantıda konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "Atık oluşumunu engelleyecek veya minimize edecek politikalar kapsamında atığın kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması çok kıymetli. Bu noktada depozite sistemine ülke olarak çok büyük ihtiyacımız olduğu kaçınılmaz. Bizde Konya'da yer alan oda ve borsalar olarak süreç boyunca elimizden gelen desteği sağlamaya hazırız" dedi.
"ATIK CAM OLARAK 200 BİN TON ŞEKLİNDE İTHAL EDİYORUZ, BU SİSTEM SAYESİNDE ARTIK İTHAL DURACAK VE HATTA TÜRKİYE İHRAÇ EDER HALE GELECEK"
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi de, bu sistemin faydalarının ilerleyen zamanlarda çok daha fazla görüleceğini belirterek, "Ben sadece tekil örnek vermek istiyorum, şişelerde logo özel mürekkepli bir logo. Cam şişenin atığını biz her yıl Fransa'dan, Malta'dan, Romanya'dan 200 bin ton şeklinde ithal ediyoruz. Sadece bu sistem sayesinde artık ithal duracak ve hatta Türkiye ihraç eder hale gelecek veya doğaya atılan bir plastik 400 ile 500 yılda doğada çözünürken, artık doğrudan sanayi hammaddesi olarak kullanılmaya başlanacak. Doğaya atılmaması zaten başlı başına bir değer. Biz ona bir fiyat biçemiyoruz. Biz biraz önce 520 milyon euroluk bir rakamdan bahsettik ama doğaya olan olumlu katkısından bahsetmek mümkün değil. İşte son dönemde yaşanan orman yangınlarını da düşündüğümüzde özellikle bunların, camların mercek etkisini düşündüğümüzde ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Veya mikro plastiklerin hayatımıza ne kadar girdiği düşünüldüğünde bunların bir kez daha önemi ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu vesileyle biz Konya'da, Türkiye'de, Türkiye Çevre Ajansı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak bugün itibariyle aslında bu süreci başlatıyoruz. Bir tanesi Büyükşehir Belediye Başkanlığımızda bir tanesi Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğümüze bir diğeri de Valiliğimizde olacak şekilde ve çok yakın bir zamanda bütün ilçelerimizde, kaymakamlıklarımızda olmak üzere en az birer tane makine olacak şekilde gönderimini sağlayacağız. Ve sizlerden gerek başta valimiz, büyükşehir belediye başkanımız olmak üzere herkesten önemli destek bekliyoruz. Çünkü bu sistem ancak sizlerin katkısıyla beraber mümkün olabilir" şeklinde konuştu.
"KONYA'DA SADECE TÜRKİYE'YE DEĞİL DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BİR ÇEVRE ANLAYIŞINI HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ"
Geri dönüşümle atıkların önüne geçilmemesi durumunda meydana gelecek zararlara değinen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Bu sistem sayesinde özellikle plastik, cam, metal gibi ambalaj atıklarının geri dönüşümü teşvik edilecek. Çevre kirliliğiyle daha etkin mücadele edilecek ve kaynak israfının önüne geçilecektir. Dünyada pet şişelerin denizdeki atık oranının yüzde 85'i olduğu çok önemli bir veridir. Ülkemizde günlük 50 milyon içecek ambalajı üretilmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2050 yılında denizlerde balık sayısından daha fazla pet şişe olması tahmin edilmektedir. Bu rakamlar depozito yönetim sisteminin önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Şunu açıkça ifade etmeliyiz ki, gelecek nesillere daha temiz, daha yaşanabilir, daha yeşil bir Türkiye bırakmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Konya olarak biz çevre bilincini güçlendiren, sıfır atık projelerine öncülük eden, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla örnek olan bir şehiriz. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak depozito yönetim sisteminin sahada en etkin şekilde uygulanabilmesi için tüm kurumlarımızla ilçe belediyelerimizle, üniversitelerimizle ve sivil toplum kuruluşlarımızla güçlü bir işbirliği içinde hareket edeceğimize yürekten inanıyorum. Buradan tüm paydaşlarımıza açıkça ifade etmek istiyorum ki Konya'da sadece Türkiye'ye değil dünyaya örnek olacak bir çevre anlayışını hep birlikte inşa etmiş olacağız. Bu anlayışın temelinde ise ortak akıl, istişare ve dayanışma bulunuyor" ifadelerini kullandı.
"KONYA OLARAK BİZLER, ÖRNEK OLMA AZMİYLE ÇALIŞIYORUZ"
Programda konuşan Konya Valisi İbrahim Akın da, "Bir medeniyet meselesi olarak telakki ettiğimiz depozito sisteminde bakanlığımız öncülüğünde Konya olarak bizler örnek olma azmiyle çalışıyoruz. Belediyelerimizden üniversitelerimize, esnafımızdan sanayicimize kadar herkesin bu sistemdeki rolü son derece önemlidir. Bugün attığımız her adım Konya'mızla birlikte Türkiye'mizi daha yaşanabilir bir geleceğe taşıyacaktır. Sistemin hayata geçirilmesinde görev alan tüm kamu kurumlarımıza, yerel yönetimlerimize, emek veren herkese yürekten teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından atık dönüşümünde kullanılan DOA makinesine atık atıldı.
Kaynak:İHA