Konyalı Vekil Üzerinde Durdu! Göç Tersine Dönebilir!

Konyalı Vekil Üzerinde Durdu! Göç Tersine Dönebilir!
 Muhabir
Milletvekili Kalaycı, "Yerel kalkınmayı sağlamak, köy, belde ve ilçelerdeki potansiyeli değerlendirmek, şehre göçü durdurmak ve tersine çevirmek için ilçe bazlı teşvik sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir" dedi

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın TBMM Genel kurulunda yapmış olduğu konuşma şu şekildeydi:

"Kanun teklifinde ağırlıklı olarak vergi uygulamalarıyla ilgili düzenlemeler ve Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunda yapılan değişiklikler yer almaktadır. Teklifte, ticari amaçla döviz alım satımında bulunmak için izin alarak gerekli ücreti ödeyen döviz bürolarının pay devirlerinde de ücret ödemeleri düzenlenmektedir. Pay devirlerinde şirket sermayelerinin çok üzerinde ücret almak yerine sermayelerinin güçlendirilmesinin daha uygun olacağını değerlendiriyoruz. Teklifte bazı vergi indirim ve istisnalarını sınırlandıran ve bazı konulara da yeni vergi istisnası getiren maddeler ile kayıt dışılıkla mücadeleye yönelik maddeler bulunmaktadır. Vergi mevzuatımız karmaşık ve sürekli değişen bir yapıya sahiptir.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE

Esasen, vergi sisteminin basit, sade, anlaşılır ve hakkaniyetli hale getirilmesi, doğrudan vergilerin vergi gelirleri içindeki payının artırılması gerekmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, vergiye uyumu kolaylaştıran, öngörülebilirliği artıran, yatırım ve üretimi destekleyen, herkesin mali gücüne göre vergi ödediği, adaletli bir vergi sistemi oluşturulması görüşümüzü tekrar ifade ediyorum. Ayrıca, vergisel teşviklerin tüm iktisadi ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilmesini, etkin olmayanların kaldırılmasını gerekli görüyoruz. Teklifte, Gelir İdaresi Başkanlığı taşra teşkilatında yaygın ve yoğun vergi denetimi için görevlendirilen personel sayısı ile fazla çalışma ücreti artırılmaktadır. Akaryakıt, LPG ve bunların türevlerinin ithalinde teminata bağlanan ÖTV, KDV matrahına dahil edilmekte, ayrıca herhangi bir dağıtıcıdan temin edilen LPG’nin başka bir dağıtıcıya satılmamasına ilişkin kısıtlama getirilmektedir. Bu düzenlemelerin kayıt dışılıkla mücadeleye, vergi güvenliğine ve vergi uyumunun artırılmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Kayıt dışılık, kaçakçılık, dolandırıcılık, fahiş fiyat ve stokçuluk, usulsüzlük ve yolsuzlukların önlenebilmesinde, etkin bir denetim sisteminin varlığı büyük önem taşımaktadır. Bu itibarla denetim sisteminin görev, yetki, sorumluluk ve kurumsal yapı itibariyle etkinleştirilmesi, denetim elemanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, verilen konaklama bedeliyle küçük şehirlerde dahi makul bir otelde kalınamadığı dikkate alınarak, denetim elemanlarının gündelik ve konaklama ücretlerinin, günün koşullarına uygun hâle getirilmesini gerekli görüyoruz. Kayıt dışılıkla mücadele, vergi tahsilatı ve vergi bilincinin yerleştirilmesinde çok önemli bir işleve sahip olan mali müşavirlerin yaşadığı sorunlara çözüm getirilmesi gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duydukları birçok veri mali müşavirler tarafından hazırlanmaktadır. Bu itibarla, mali müşavirler tarafından beyanname, bildirim ve formlar ile mali belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde düzenlenebilmesi amacıyla yapılan veri paylaşımlarından katılma payı alınmaması uygun olacaktır. Yoğun iş yükü altında çalışan ve birçok sorumluluk yüklenen mali müşavirlerin aynı verilere dayalı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini, ayrıca yasayla düzenlenen mali tatil uygulamasının meslek mensuplarının ve çalışanlarının rahatça dinlenebileceği bir dönem haline dönüştürülmesini gerekli görüyoruz.

REKABET GÜCÜ ARTACAK

Kanun teklifinde, teşvik belgeli yatırımlar için uygulanan indirimli kurumlar vergisinin, en fazla on hesap dönemi uygulanmasına dair sınırlama getirilmekte ve kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 60 olarak belirlenmektedir. Kazanç bulunmasına rağmen yararlanılmayan yatırıma katkı tutarlarının müteakip dönemlerde dikkate alınmayacağı hususuna açıklık getirilmektedir. Ayrıca; illeri ve ilçeleri gruplandırma, teşvik edilecek yatırım konularına ilişkin yatırım ve istihdam büyüklüklerini belirleme, yatırıma katkı oranını %50’yi geçmemek üzere belirleme, dördüncü hesap döneminin sonuna kadar yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırma ve proje bazlı yatırımlarda yatırıma katkı tutarı süresi ve oranını artırma konularında Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir. 30 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe konulan Yeni Yatırım Teşvik Sistemi, temelde Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi ile Sektörel ve Bölgesel Teşvik Sistemi uygulamalarından oluşmaktadır. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında Teknoloji Hamlesi Programı, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ve Stratejik Hamle Programı bulunmaktadır. Sektörel ve Bölgesel Teşvik Sistemi ise Öncelikli Yatırımlar ve Hedef Yatırımlar Teşvik Sistemi programlarından oluşmaktadır. Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile yerel dinamikler dikkate alınarak, bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması, illerin potansiyellerinin değerlendirilmesi ve rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sağlayacak, her il için belirlenen dört yatırım konusuna yönelik yatırımlar desteklenecektir. 9 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Tebliğlerde uygulama usul ve esasları ile her il için 4 olmak üzere yerel yatırım konuları belirlenmiştir. Örneğin, Konya için belirlenen 4 yatırım konusu, raylı taşımacılık için demiryolu araçlarına ait parçaların üretimi, mermi üretim tesisi, MIM teknolojisiyle askeri silah parçaları ve soğuk dövme namlu üretimi ile yem katkı maddeleri/buzağı mama üretimidir. İller için yatırım konularının belirlenmesi çok önemlidir ve destekliyoruz. Bununla birlikte, nüfusuna, yüzölçümüne ve ülkemizin ihtiyacı olan yatırım konularına dair potansiyeline bakılmadan her il için 4 yatırım konusunun desteklenmesi teşvik sisteminin amacına tam olarak hizmet etmeyecektir. Zira, bugün yüzölçümü birçok ülkeden büyük iller ve nüfusu birçok ilden büyük ilçeler bulunmaktadır. Örneğin birçok ülkeden dahi büyük olan Konya’nın birçok ilden büyük olan ilçeleri vardır. Teşvik sisteminde 2. Bölgede yer alan Konya’nın merkez dışındaki Ereğli, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Ilgın, Kulu, Cihanbeyli ve Karapınar ilçeleri, alt bölge teşvikinden yararlanan ilçeler arasında da yer almamaktadır.

GÖÇ VE YATIRIM SORUNU

Halbuki bu ilçelerimizin gelişme potansiyeli yüksektir. Dolayısıyla bu uygulama söz konusu ilçelerimize bir fayda sağlamayacak, daha küçük illerle aralarında eşitsizlik oluşturacaktır. Bu itibarla gelişme potansiyeli yüksek olan ilçeler için de yatırım konuları belirlenmesi yerel kalkınma açısından daha yararlı olacaktır. Konya’nın diğer 20 ilçesinde ise belirli yatırımlar bir alt bölge yani 3. bölge, bunların OSB’lerinde ise iki alt bölge yani 4. bölge teşvikinden yararlanılabilmektedir. İlçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sırasına göre söz konusu ilçelerimizden Çumra ve Sarayönü 4. kademe, Hüyük, Kadınhanı, Çeltik, Yunak, Bozkır, Doğanhisar, Derebucak, Güneysınır, Altınekin, Akören, Hadim, Yalıhüyük, Tuzlukçu, Taşkent, Emirgazi ve Halkapınar 5.kademe, Ahırlı ve Derbent ise 6. kademede yer almaktadır. Ama 18 ilçemiz OSB’si de olmadığından iki alt bölge teşviklerinden yararlanamamaktadır. Acaba bu ilçeler 5. ve 6. bölgede yer alan il ve ilçelerden çok mu gelişmiş durumdalar? Olmadığı açıktır. Bu ilçelerimize potansiyeli olan alanlarda dahi yatırım gelmemekte ve sürekli göç vermektedir. Tüm illerimizde benzer durum söz konusudur.

Yerel kalkınmayı sağlamak, köy, belde ve ilçelerdeki potansiyeli değerlendirmek, şehre göçü durdurmak ve tersine çevirmek için ilçe bazlı teşvik sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir. Esasen her bir ilçe için hedef sektörler belirlenmesi ve sosyoekonomik gelişme endeksinde bulundukları kademeye karşılık gelen bölge teşviklerinden yararlandırılmaları yerel kalkınma açısından daha isabetli olacaktır. Bu görüş ve düşüncelerle, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak kabul oyu vereceğimiz kanun teklifinin hayırlı olmasını diliyor, sizlere ve aziz Türk milletine saygılarımı sunuyorum."