Konya'nın 600 Yıllık Tarihine Dijital Dokunuş!

Konya Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkarak önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Tarihi Meram Köprüsü'nün yanı başında bulunan 1424 yılında Karamanoğulları Beyliği döneminde inşa edilen Karamanoğlu Mehmet Bey Hamamı kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla geleceğe taşınıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi geçmişin izlerini taşıyan 600 yıllık yapıyı hem çevresel farkındalık yaratacak dijital bir deneyim alanına hem de kentin kültürel belleğine katkı sağlayacak bir mekâna dönüştürüyor.
ASLINA UYGUN DÖNÜŞÜM
Karamanoğlu Mehmet Bey Hamamı aslına uygun olarak restore edilerek gelecek nesillere aktarılacak. Restorasyon sürecinde yapının taşıyıcı sistemine zarar veren betonarme eklentilerden arındırılarak drenaj sorunları çözüldü ve iç kısımdaki özgün tuğlalar özenle ortaya çıkarıldı. Kurban Bayramı sonrasında kurşunlama ve dış cephe temizliği işlemleri tamamlanarak restorasyonda son aşamaya gelinecek.
652 metrekarelik alana sahip ve 16 farklı bölümden oluşan tarihi hamamın, dijital su müzesi konseptiyle hem tarihi dokusunu koruyacağı hem de çağdaş bir yaklaşımla ziyaretçilere farklı bir deneyim sunması bekleniyor. Bu özgün proje ile Konya'nın turizm potansiyelinin de artırılması hedefleniyor.
YENİDEN CANLANACAK
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya’nın iklim değişikliği sebebiyle yaşadığı kuraklıkla ilgili çok ciddi bir problem yaşadığını ve suyun kıymetini hatırlatacak dijital bir müzenin şehre kazandırılacağını duyurmuştu. Tarihi Karamanoğlu Mehmet Bey Hamamı restorasyonu tamamlandığında Konya'nın kültürel kimliğini yansıtan önemli bir yapı olacak. Konya’ya gelen turistler veya yerel halkın hafta sonları ve boş vakitlerinde soluklanmak için geldikleri bu mekân su müzesiyle yeniden hayat bulacak.