Konya'nın Ahşap Cevheri Gördes Düğümünü Arıyor!

Konya'nın Beyşehir ilçesinde 13. yüzyılın sonlarında inşa edilen Eşrefoğlu Camii, Türkiye'deki ahşap direkli camilerin en özgün ve önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Anadolu Selçuklu Beyliği döneminde inşa edilen bu tarihi yapı, sedir ağaçlarından yapılan ahşap direkleri ve ortasında yer alan 'karlık' adı verilen özel iç bölümüyle dikkat çekiyor. Bu özgün tasarım mekanın nem dengesini sağlayarak ahşap malzemenin yüzyıllardır ayakta kalmasına olanak tanıyor.
GÖRDES DÜĞÜMÜ KORUNUYOR!
Caminin özgün mimarisinin yanı sıra Selçuklu dönemi Türk halı sanatının önemli örneklerine de ev sahipliği yaptığı biliniyor. 1930 yılında camide bulunan ve Gördes düğümüyle dokunduğu tespit edilen tarihi halılar, günümüzde Konya Mevlana Müzesi'nde korunuyor. Bu halıların renk ve motiflerinin dönemin Selçuklu saraylarında kullanılan bezemelerle büyük benzerlik gösterdiği belirtiliyor.
MAKİNE HALISI YAKIŞMIYOR
Türkiye'nin en güzel ve etkileyici ahşap direkli camilerinden biri olan Beyşehir Eşrefoğlu Camii, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilerek önemini koruyor. Ancak caminin zemininin günümüzde tek tip modern makine halılarıyla kaplı olması dikkat çekiyor. İnşa edildiği dönemden 20. yüzyılın sonlarına kadar özgün Türk halı ve kilimleriyle birlikte varlığını sürdüren bu tarihi caminin zemininin özgün yapısına geri döndürülmesi caminin tarihi dokusunun korunması açısından önem taşıyor.