Konya’nın Mabetleri İbadete Çağırıyor! Her Detayı Sanat Eseri!


Konya tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kadim bir şehir olarak öne çıkıyor. Bu zengin kültürel mirasın izleri şehrin dört bir yanında yükselen camilerde de kendini gösteriyor. Konya'nın camileri Ahlat'ın doğal taşının zarafetiyle taçlanan Anadolu Mescidi'nden, modern mimarinin incisi Sekine Hatun Camii'ne; sanayi bölgesinin manevi merkezi Hafız Hasan Hüseyin Varol Camii'nden, alışveriş ve ibadeti bir araya getiren özgün Bosna Ulu Cami'ne kadar hem mimari çeşitliliği hem de toplumsal işlevleriyle dikkat çekiyor. Konya'da farklı dönemlerde inşa edilmiş ve kendine özgü özellikleriyle öne çıkan dört cami sadece ibadethane olarak değil, aynı zamanda bulundukları çevreye değer katan, sosyal etkileşim alanları ve mimari ilham kaynakları olarak da öne çıkıyor.

AHLAT'IN TAŞIYLA YÜKSELEN KÜLLİYE: ANADOLU MESCİDİ
Bitlis'in Ahlat ilçesinde çıkarılan doğal Ahlat taşı, üstün özellikleri ve estetik görünümüyle yapı sektöründe adından söz ettirmeye devam ediyor. Isı ve ses yalıtımı, dayanıklılığı ve doğal güzelliğiyle öne çıkan bu özel taş, 2016 yılında yapımı tamamlanan Anadolu Mescidi’nin inşaatında da kullanıldı. İttifak Sanat Marifet Eğitim ve Kültür Vakfı (İ'tisam) tarafından Selçuklu'nun Sancak Mahallesi'nde inşa edilen Anadolu Mescidi'nde tercih edilen Ahlat taşı, külliyeye otantik ve doğal bir görünüm kazandırıyor. Toplam 6 bin metrekarelik bir alana yayılan çok amaçlı külliye, 2 bin 500 kişi kapasiteli caminin yanı sıra sosyal tesisler, Kur'an Kursu, misafirhane, konferans ve seminer salonları gibi birçok donatıyı bünyesinde barındırıyor. Ahlat taşının en dikkat çekici özelliklerinden biri, yazın serin, kışın ise sıcak tutma özelliği. Bu doğal klima etkisi sayesinde yapılar için ideal bir yalıtım malzemesi olarak öne çıkıyor. Özellikle cami, minare, çeşme ve bina gibi yapılarda sıklıkla kullanılan Ahlat taşı, hem uzun ömürlü olması hem de estetik açıdan göz alıcı olması nedeniyle yapı ustalarının ilk tercihleri arasında yer alıyor. Tarihi eserlerin restorasyonunda da vazgeçilmez bir malzeme olan Ahlat taşı, modern mimaride de kendine yer buluyor. Sadece Ahlat bölgesine özgü olan bu doğal taş, kırmızı, kahve, beyaz ve siyah gibi farklı renklerde ve çeşitli tonlarda bulunabiliyor. Bu renk çeşitliliği, dekoratif amaçlı kullanımlar için de geniş bir yelpaze sunuyor. Anadolu Mescidi projesi, Ahlat taşının Konya'da Selçuklu mimarisine modern bir yorum kattığının önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

MODERN MİMARİNİN İNCİSİ: SEKİNE HATUN CAMİ
Konya'da 2015 yılında hizmete açılan Sekine Hatun Camii, modern mimarisi ve özgün detaylarıyla dikkat çekiyor. Meram Belediyesi tarafından yaptırılan cami, geleneksel plan anlayışını çağdaş bir yorumla birleştiriyor. Konya'da yetişen ünlü mutasavvıf Sadrettin Konevi'nin kızı olan Sekine Hatun'un adını taşıyan bu yapı geleneksel plan anlayışını çağdaş bir yorumla buluşturuyor. Alaeddin ve İplikçi camilerinin izlerini taşıyan ancak modern çizgileriyle öne çıkan cami, yaklaşık 1800 kişiyi ağırlayabiliyor.

Birçok cephesinde kullanılan camlar ve dikdörtgen formu, camiye farklı bir estetik katarken, ana yapıdan bağımsız tasarlanan tek minaresi de ilgi çekiyor. İç mekânda beyaz rengin hâkimiyeti ve sade tasarım ön planda tutulmuş. Duvarlarda yer alan hat sanatı uygulamaları ve özellikle "Elif" tasarımı dikkat çekiyor. Minber ve bazı bölümlerde görülen kündekâri sanatı ise geleneksel dokunuşlar sunuyor. Geniş bir alana sahip olan Sekine Hatun Camii, modern mimarisiyle Konya'nın önemli dini yapılarından biri olarak kandillerde ve özel günlerde binlerce kişiyi buluşturuyor.

KONYA SANAYİSİNE DEĞER KATAN MABET: HAFIZ HASAN HÜSEYİN VAROL CAMİİ
Konya'nın 5. Organize Sanayi Bölgesi'nde yükselen ve adını Kapu Cami'nin emekli imamı, hafız Hasan Hüseyin Varol'dan alan görkemli cami, 2024 yılında dualarla ibadete açıldı. Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan ve 4 bin kişilik kapasiteye sahip cami, Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Selçuklu İlçe Müftülüğü'nün iş birliği ve hayırseverlerin katkılarıyla tamamlandı.

2 bin 360 metrekarelik bir alana inşa edilen Hafız Hasan Hüseyin Varol Camii, aynı anda binlerce kişinin namaz kılabileceği geniş ve ferah bir şekilde tasarlandı. Türkiye'nin ikinci büyük Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışanların ve bölge halkının önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Cami kapasitesi ve mimarisiyle de dikkat çekerek bölgenin manevi atmosferine önemli bir katkı sunuyor.

HEM MARKET HEM CAMİ: BOSNA ULU CAMİ
2005 yılında yapımına başlanan ve mahalle halkının dayanışmasıyla yükselen Bosna Ulu Cami, gösterişli mimarisiyle büyük beğeni topluyor. Uzun bir inşaat sürecinin ardından hayırseverlerin önemli desteğiyle 2021 yılında ibadete açılan Bosna Ulu Cami'yi diğer camilerden ayıran en belirgin özelliği ise alt katında hizmet veren BİM market.

Bu özelliğiyle Konya'da oldukça dikkat çeken cami, ziyaretçilerine sadece ibadet imkânı sunmakla kalmıyor aynı zamanda alt katında bulunan market sayesinde alışverişlerini de rahatlıkla yapabilme olanağı tanıyor. Camiye gelen vatandaşlar ibadetlerini tamamladıktan sonra günlük ihtiyaçlarını kolayca karşılayabiliyor. Vatandaşlar tarafından hem market özelliği hem de ferahlatıcı mimarisiyle takdir toplayan Bosna Ulu Cami, Buzlukbaşı Köprüsü Tramvay Durağının tam karşısında yer alıyor.