Otomotivde 7 Temmuz Krizi! Hedef Güvenli Trafik!

Otomotivde 7 Temmuz Krizi!  Hedef Güvenli Trafik!
 Muhabir
Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, 7 Temmuz'da yürürlüğe girecek 'Genel Güvenlik Yönetmeliği’ ile yeni tescil yapılacak sıfır otomobil satışlarında Türkiye’de yeni bir döneme girileceğini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Genel Güvenlik Regülasyonları (GSR II) kapsamında belirtilen donanımlara sahip olmayan araçların 7 Temmuz'dan itibaren Türkiye’de satılamayacağının altını çizen Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “GSR uygulaması devletimizin yerinde aldığı doğru bir karar. Sektör temsilcileri olarak emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Otomotiv üreticileri milyarlarca dolar para kazanıyorken özellikle ülkemize gelen araçlarda güvenlik sistemi ile alakalı ürettikleri araçları istedikleri gibi ülkemize gönderip sattırıyorlardı. 2000’li yılların öncesine baktığımızda ABS fren sistemine sahip Airbag hava yastıkları ve kliması olmayan araçları yüksek fiyatlara bizlere sattılar. Örneğin yurt dışından gelen ve ülkemizde satışa sunulan araçlarda Türkçe menü yoktu. Birçok markada araçların dijital göstergelerinde yabancı dil yazıyordu. 2008 yılında yine devletimizin aldığı kararlar çerçevesinde ülkemizde satışa sunulan araçlarda Türkçe menü zorunlu hale getirildi. Şu an ithal edilen tüm marka araçlarda Türkçe menüsü zorunlu olarak bulunuyor” diye konuştu.

otomotiv-1.jpeg

KAZALAR BÜYÜK ORANDA AZALACAK!

GSR’a uygun olarak tescil edilecek araçların Türkiye’de kazaların önlenmesinde etkili olacağını vurgulayan Acıbadem, “Ülkemiz adına insanlarımızın can ve mal güvenliği ortamında daha konforlu araçları kullanması çok önemlidir. Maalesef ülkemizde trafik kazalarında birçok canımızı kaybediyoruz. Uygulanacak yeni sistem ile araçlarda bulunacak güvenlik paket sistemi kazaların önlenmesine büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

otomotiv-2.jpg

7 TEMMUZ'A DİKKAT!

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren bu durumun fiyatları artıracağını ifade eden Acıbadem, “Uygulama 7 Temmuz’dan itibaren zorunlu olacak. Trafikte güvenliği sağlamak amacıyla yeni bir düzenleme geliyor. Araç sahiplerini yakından ilgilendiren yeni düzenlemeye göre, araçlarda bulunması gereken zorunlu ekipmanlar belli oldu. Belirtilen ekipmanlara sahip olmayan araçların trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek. Bu doğrultuda eksiksiz donanıma sahip araçların fiyatları da artacak” dedi.

otomotiv-1.webp

ARAÇLARDA HANGİ GÜVENLİK TEKNOLOJİLERİ ZORUNLU OLACAK?

7 Temmuz'dan itibaren araçlarda zorunlu olacak standart güvenlik özelliklerini açıklayan Acıbadem, “Acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi, alkol kilidi hazırlığı, kaza veri kaydedicisi, ani frende otomatik yanan flaşörler, önden çarpmada yaya koruması için ‘safety glass’ özellikli ön cam, akıllı hız yardımı ile trafik işareti algılama sistemi burada devreye giriyor. Yolun hız limitine göre geri bildirim veren bir hız sabitleme sistemi. Şerit takip asistanı sadece uyarı değil direksiyon müdahalesi isteniyor. Geri görüş kamerası veya arka park mesafe sensörü, otobüsler ve kamyonlarda ise olası kör noktaları daha iyi belirlemeye yönelik teknolojiler, yayalar veya bisikletlilerle çarpışmaları önlemek için uyarılar ve lastik basıncı izleme sistemleri zorunlu olacak. Bu ekipmanlara sahip olmayan araçlar 7 Temmuz'dan itibaren, tescil edilip satılamayacak” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ

otomotiv-3.jpg