Tahinin Kardeşi Pekmeze Rakip Çıktı! Ayrılmaz İkili Oldular!

Bozkır’ın sembol lezzetlerinden çifte kavrulmuş tahini Bozkır Kalaycıoğlu Tahin ve Bozkır Tahin Dünyası dördüncü kuşak işletmecilerinden Mustafa Kalay “Akdeniz bölgesinden topladığımız susamları ilk önce yıkama havuzlarımızda yaklaşık 12-16 saat arasında ıslatıp yıkarız. Daha sonra kabuk alma makinasında kabuk alma işlemini gerçekleştiririz. Ardından kavurma işlemi yaparız. Susamları kavurma işlemi yaklaşık 5-6 saat sürer. Kavrulduktan sonra elemeye gider elenip kabukları veya içinde başka bir şey varsa temizlenir oradan taşlara gider. Taşların özelliği de doğal taş olmasıdır. Zımpara taşı değil, bildiğimiz dağdan çıkan doğal taşları kullanıyoruz. Susamlar iki tane altlı üstlü taşın arasında eziliyor. Susamın yüzde 60, 70’i yağ olduğu için sıvı bir şekilde akıyor” ifadelerini kullandı.
PEKMEZ’E RAKİP KÖPÜK HELVA
Tahinin sindirimi kolaylaştırdığını, pekmezin de mideyi rahatlattığını söyleyen Kalay, “Dedemin zamanından beri gelen ziyaretçilerimize tahin ikram ediyoruz. Bizim Gerede'de fabrikamız var. Orası da dededen kalma. Her gelene köpük helvayla tahin ikram ediyoruz çayını içiriyoruz öyle gönderiyoruz. Tahin sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar. Hazımsızlık yaşayan kişilere tahin pekmez önerilir, günümüzde de bu karışımın mideyi rahatlatıcı etkisi biliniyor. Ancak biz tahini köpük helvayla birlikte servis ediyoruz. Gelenlerde bu iki lezzetin karışımını bayılarak tüketiyor” dedi.
-Büşra GÜLTAŞ