Uzmanından sert uyarı! Et var diye dengeyi bozmayalım!

Uzmanından sert uyarı! Et var diye dengeyi bozmayalım!
 Muhabir
Kurban Bayramı’nın başlamasıyla bayramların vazgeçilmezi olan bayram sofralarında dengeyi bozmamak adına uzmanından uyarı geldi. Uzmanlara göre Kurban Bayramında et var diye dengenin bozulmaması gerekiyor. İşte Bayramda yapılmaması gereken hatalar…

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle herkesin evinde bir tatlı telaş başladı. Kurban hazırlıkları, mutfakta yapılan planlar, misafir ağırlama derken sofralar ister istemez biraz abartılıyor. Bayram, sevdiklerimizle bir araya gelip güzel anlar yaşadığımız, paylaşmanın, bereketin ve huzurun ön planda olduğu özel günlerden biri. Bayramın sadece yemek yemekten ibaret olmadığını söyleyen Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Tuğba Çelik, “Bu güzel günlerde, yediklerimizle kendimizi rahatsız edecek noktaya gelirsek, ne o sofraların tadı kalıyor ne de sohbetlerin keyfi kalıyor” şeklinde bayramda yemeklerin abartılmaması gerektiğini söyledi.

YENİ KESİLEN ETİ HEMEN YEMEK MİDEYİ ZORLUYOR

Kurban etinin en az 1 gün dinlendirmede yenilmemesi gerektiğini ve yeni kesilen eti hemen yemenin zararlı olduğunu söyleyen Tuğba Çelik, “Hepimiz biliyoruz ama yine de alışkanlıkla yapıyoruz: “Eti hemen yiyelim!” Hâlbuki taze kesilmiş kurban eti sert olur, sindirimi zordur. Vücut, bu kadar taze ve lifleri henüz yumuşamamış bir eti sindirmekte zorlanıyor. Eti tüketmeden önce 1 gün dinlendirmek önemli. Zaten dinlenen etin hem tadı daha güzel oluyor hem de pişirmesi daha kolay. Üstelik mideyi de yormuyor” dedi.

catskavurma852-001.webp

PİŞİRME YÖNTEMİ OLDUKÇA ÖNEMLİ

Bayram sofrasının baş tacı olan eti pişirme yönteminin de oldukça önemli bir konu olduğunun altını çizen, “Kurban Bayramı denince çoğumuzun aklına ilk gelen “kavurma” oluyor. Yağda kızartılmış et, yanında pilav… Kulağa harika geliyor, kabul ediyorum. Ama sağlıklı mı? Pek değil. İlk günlerde sadece etin kendi yağıyla pişirin. Diğer günlerdeyse haşlama, fırın veya ızgara gibi daha hafif pişirme yöntemlerine yönelebilirsiniz. Ayrıca sofrayı sadece etle doldurmayın. Yanına bol yeşillikli bir salata, zeytinyağlı sebzeler ekleyerek dengeli tabaklar oluşturun. Böylece hem lezzet artıyor hem de yediklerimiz daha dengeli hale geliyor. Etin yanında lifli besinleri tüketmek sindirimi kolaylaştırıyor, mideyi rahatlatıyor. Aynı zamanda kolesterol değerlerinizi kontrol ediyor” ifadelerine yer verdi.

“İLK ÖĞÜN ET OLMAMALI”

Kurban sabahı ilk öğün olarak et yenilmemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, “Bir başka alışkanlık da sabah sabah aç karna kurban etine oturmak. Sabah, güne hafif ama doyurucu bir kahvaltıyla başlamak en iyisi. Peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık, tam buğday ekmeği gibi besinlerle yapılan bir kahvaltı hem sindirimi destekliyor hem de gün içinde yeme isteğini dengeliyor. Aç karna ağır bir et yemeği, mide ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlik yapabiliyor. Bayram günü kendimizi rahatsız hissetmek istemiyorsak, sabah kahvaltısını atlamamak şart. Bayram deyince tatlılar da sofraların baş köşesinde yerini alıyor. Ama her şey gibi tatlıda da ölçü önemli. Mümkünse sütlü tatlılar, meyveli hafif seçenekler tercih edin. Bir de su içmeyi ihmal etmeyelim. Et ağırlıklı beslendiğimizde vücut daha fazla suya ihtiyaç duyuyor. Bayram telaşı içinde bazen su içmeyi unutuyoruz ama bu da sindirim sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Gün boyunca düzenli su tüketmeye özen göstermek gerekiyor” şeklinde konuştu.

img-3367.jpg

“BAYRAMIN TADINI SAĞLIKLA ÇIKARALIM”

Bayram sofralarında aşırıya kaçıp bayramı sağlık açısından herhangi bir olumsuz yaşamadan sağlıklı bir şekilde geçirmesi gerektiğini söyleyen Tuğba Çelik, “Kurban Bayramı hepimiz için özel bir zaman. Sofralarımız bereketli, gönlümüz huzurlu olsun istiyoruz ama bu güzel günlerde bedenimizi de unutmamalıyız. Aşırı yemek, yanlış pişirme yöntemleri, dengesiz beslenme gibi küçük hatalar, bayram sonrası mide ağrısı, tansiyon yükselmesi, halsizlik gibi sıkıntılara yol açabiliyor. Bu yüzden ben hem kendime hem de danışanlarıma şu cümleyi sıkça hatırlatıyorum: “Bayramda da dengeyi koru, bedenini yorma.” Çünkü bayramın gerçek anlamı, sadece dolu sofralarda değil; sağlıklı, huzurlu, paylaşım dolu anlarda gizli. Herkese sevdikleriyle birlikte geçireceği, sağlıklı ve mutlu bir Kurban Bayramı dilerim” diye konuştu.