Yıllar Sonra Kontenjan Açıldı! KTÜN O Bölüme Öğrenci Alacak!

Yıllar Sonra Kontenjan Açıldı! KTÜN O Bölüme Öğrenci Alacak!
 Muhabir
Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü yeniden lisans öğrencisi alımına başlıyor. 2025 YKS ile 20 kişilik lisans kontenjanı açıldı. İşte detaylar...

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü, uzun bir aradan sonra yeniden lisans öğrencisi alımına başlıyor. Türkiye'nin jeoloji mühendislerine duyduğu ihtiyacın artmasıyla birlikte alınan bu karar, bölümün köklü geçmişi ve güçlü akademik kadrosuyla geleceğin jeoloji mühendislerini yetiştirmek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Konuyla ilgili Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"1975’de kurulan, 50 yıllık birikim ve tecrübeye sahip olan KTUN Jeoloji Mühendisliği bölümü 28 öğretim elemanından oluşan güçlü akademik kadrosu ve geniş laboratuvar altyapısı ile Lisans öğrencilerine eğitim-öğretim vermek üzere tümüyle hazırdır"

whatsapp-image-2025-05-06-at-11-26-06.jpeg

TEORİ VE PRATİĞİ BİRLEŞTİREN EĞİTİM ANLAYIŞI

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümü, hem MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) hem de Kalite Yönetim süreçlerinden geçmiş modern bir eğitim planı uyguluyor. Öğrencilere verilen teorik dersler, üç farklı uygulama yöntemiyle pratiğe dökülüyor. Bunlardan ilki, bölüm bünyesindeki sekiz farklı laboratuvarda (Petrografi, Paleontoloji, Zemin Mekaniği, Kaya Mekaniği, Numune Hazırlama ve İnce Kesit, Kil-Peloid Araştırma, Jeokimya ve Hidrojeoloji, Mineral-Maden) gerçekleştirilen laboratuvar uygulamaları. İkinci uygulama türü ise arazi çalışmaları. Konya'nın zengin jeolojik yapısı ve uygun coğrafyası, öğrencilere teorik bilgilerini sahada uygulama imkanı sunuyor. Bölüm müfredatında yer alan "Gözlemsel Jeolojik İncelemeler" ve "Jeolojik Harita Alımı" gibi zorunlu dersler kapsamında da kapsamlı arazi uygulamaları yapılıyor. Son olarak, öğrenciler "zorunlu işyeri stajı" ile özel sektör veya kamu kurumlarında 20 günlük bir uygulama programına katılarak deneyim kazanıyorlar. Bu staj süresince öğrencilerin genel sağlık sigortası da KTÜN tarafından karşılanıyor.

GENİŞ İSTİHDAM ALANI VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümü, kuruluşundan bu yana 2000'den fazla jeoloji mühendisi ve 500'den fazla jeoloji yüksek mühendisi yetiştirmiştir. Bölüm mezunları, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Devlet Su İşleri (DSİ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), İller Bankası, çeşitli bakanlıklar, belediyeler ve üniversiteler gibi önemli kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörde de aktif olarak çalışıyor. Jeoloji mühendisleri, madencilik, enerji, yeraltı suyu, jeoteknik hizmetler, doğal afetler ve afet yönetimi, çevre, sağlık ve turizm gibi geniş bir yelpazede istihdam edilerek ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

whatsapp-image-2025-05-06-at-11-26-05.jpeg

LİSANS İÇİN KONTENJAN AÇILDI

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümünde lisansüstü eğitim halihazırda devam etmekte olup, 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile 20 kişilik lisans öğrenci kontenjanı verildi. Bu gelişme 2018 yılından itibaren ara verilen aktif lisans eğitimine yeniden başlanması anlamına geliyor. Bölüm ülke ihtiyaçlarına uygun, uluslararası düzeyde sürekli geliştirilen öğretim planları ile nitelikli, araştırmacı ve etik değerlere sahip jeoloji mühendisleri yetiştirmeyi hedefliyor. Bu heyecan verici gelişme jeoloji mühendisliği alanında kariyer yapmak isteyen öğrenciler için önemli bir fırsat sunuyor.