YKS'de Son Haftaların Altın Kuralı: Tekrar!

YKS'de Son Haftaların Altın Kuralı: Tekrar!
 Muhabir
YKS sınavına geri sayımın başladığı bu günlerde Erciyes Özel Öğretim Kursları Kurucusu Erhan Kader, öğrencileri son haftalarda yeni konu çalışmak yerine tekrar ve soru çözümüne yönelmeleri konusunda uyarırken, ailelere de motivasyon desteği çağrısı yaptı.

Milyonlarca üniversite adayının heyecanla beklediği 21-22 Haziran’da yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yaklaşırken Erciyes Özel Öğretim Kursları Kurucusu Erhan Kader'den öğrencilere önemli uyarılar geldi. Kader, sınav kaygısını yönetme ve kalan zamanı en verimli şekilde geçirme konusunda Konya'nın Sesi Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

yks-universite-sinav-aa-1860970.jpg

SON GÜNLER ALTIN DEĞERİNDE: RUTİNİNİZİ KORUYUN!

YKS sürecinin uzun ve zorlu bir maraton olduğunu vurgulayan Kader, "YKS sınavı TYT ve AYT dediğimiz iki ayrı sınavdan oluşuyor. TYT sınavında 9’uncu ve 10’uncu sınıftan işlediğimiz konulardan sorular geliyor. AYT işin daha bilimsel akademik kısmını oluşturuyor üniversite hazırlık anlamında daha zor konular içeriyor ama hepsi birleşince bu büyük bir hacim oluşturuyor. Çocuklarımız bu son haftalarda kesinlikle yeni konulara yönelmemeli. Bu durumun hiçbir faydası olmayacaktır. Özellikle konu eksikliği fazla olan öğrencilerin yeni konuları tamamlamak için çabalaması doğru bir yaklaşım değil. Şu ana kadar öğrendiklerini tekrar etmeleri ve bu konularla ilgili bol bol pratik yapıp soru çözmeleri hayati önem taşıyor" dedi.

Soru çözmeyi sınavdan 3-5 gün önce bırakmanın büyük bir risk taşıdığını belirten Kader, "Sınava bir gün kalana kadar derslere bakmak ve soru çözümleriyle ilgilenmek gerekiyor. Motoru sürekli sıcak tutmak ve motivasyonu yüksek tutmak bu süreçte çok önemli. Kalan zamanda öğrenciler rahat olmalı, ancak son 2-3 gün yeme içmelerine, uyku düzenlerine ve sosyal medya kullanımlarına özen göstermeliler. Hatta tuvalet alışkanlıklarını bile standardize ederek vücutlarını buna alıştırmaları faydalı olacaktır. Sınav günü iyi dinlenmiş, mide sorunları yaşamayan ve motive olmuş bir şekilde sınava girmek gerekiyor. Unutmayın, son günler bizim için çok değerli" ifadelerini kullandı.

.jpg

SINAV ÖNCESİNDE YAPILMAMASI GEREKENLER!

Sınav gününden önce kaçınılması gereken davranışlara da değinen Kader, "Sınava 1-2 gün kala kesinlikle uzak gezilere çıkılmamalı ve halı saha gibi riskli aktivitelere ara verilmelidir. Herhangi bir olumsuzluğun önüne geçmek için son günleri sakin ve her zamanki gibi rutin bir şekilde geçirmek en doğrusu. Sınav öncesindeki günlerde tavuk döner, fast food gibi riskli yiyeceklerden uzak durulmalı, evde yapılan doğal ve sağlıklı besinler tercih edilmeli. Bir yıllık veya daha uzun süreli bir emeğin küçük bir hatayla heba olmaması için bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Uyku düzenine, yemek düzenine özen gösterilmeli ve rutin soru çözümlerine devam edilmeli. Bol bol deneme çözerek öğretmenlerden destek almak da faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.

o2olnje70mqa20yt5vmwa.webp

AİLE DESTEĞİ SINAV BAŞARISINDAN BİLE ÖNEMLİ

Gelecek planları yapan öğrencilere ailelerin nasıl yaklaşması gerektiği konusunda da önemli mesajlar veren Kader, "Ailelerin bu süreçte mevcut durumu korumaları ve çocuklarına destek olmaları gerekiyor. Bundan sonra söylenmesi gereken tek şey moral ve motivasyon artırıcı sözler olmalı. Eksik konuları veya geçmişteki sorunları gündeme getirmenin artık bir anlamı yok. Sınava kısa bir süre kala çocukları motive etmek ve onların yanında olmak çok daha önemli. Özellikle son 3-4 gün ailelerin de çocuklara yardımcı olması gerekiyor ancak bu konuda aşırıya kaçmamak da önemli. Sınav önemli olsa da çocuğumuzun sağlığı ve mutluluğu her şeyden daha değerli. 'Bu sınav senin son şansın' gibi yaklaşımlardan kesinlikle kaçınılmalı. Veliler olarak çocuklarımıza 'Hayatta birçok sınav var ve bu da onlardan sadece biri. Geleceğin için önemli bir adım olsa da sen bizim için her zaman en değerlisin' gibi sözlerle destek olmalıyız. Ancak bu destek de abartılmadan ve çocuğu daha fazla strese sokmadan uygun bir dille ifade edilmeli" dedi.

universite-sinavina-girecek-ogrencilerin-stresini-azaltacak-7-harika-tavsiye-1.jpg

Sınav sonuçları ne olursa olsun çocuklara iyi davranılması gerektiğini vurgulayan Kader, "Kıyaslama yapmak, moral bozucu veya can sıkıcı hiçbir davranışta bulunmamak gerekiyor. Bundan sonra bol bol motive edici ve güzel sözlerle süreci yönetmek önemli. Öğrencilerimize başarılar diliyorum. Herkesin sınavı iyi geçsin gibi klasik bir cümle kurmayacağım çünkü bu bir sıralama sınavı ve herkesin aynı sonucu alması mümkün değil. Benim en büyük dileğim, emek veren öğrencilerimizin çabalarının karşılığını almasıdır" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.