Tarihte bugün ne oldu? - 23 Ocak

Tarihte bugün ne oldu? - 23 Ocak
 Muhabir
Türkiye ve dünya tarihinde takvimler 23 Ocak’ı gösterirken neler yaşandı. İşte detaylar…

1896- Röntgen cihazı icat edildi

Günümüzde sağlık camiası için büyük önem arz eden röntgen cihazı, 23 Ocak 1896’da Fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen tarafından icat edildi. Cihazın çalışmalarına 1894 yılında başlayan ünlü fizikçi, katot ışınlarının cam tüpün içerisinde ve dışarısında yaptığı etkileri çözümleyerek deneyler yaptı. Çalışmalarını sürdüren Fizikçi Röntgen, yarı karanlık odada crookes tüpü ile çalışırken, tüpün üzerinde bir şey fark etti. Katottan kopan ışıklar cama çarparak ışık parlamaları oluşturunca, deneyini biraz daha derinleştirerek, tüpü bu sefer siyah bir kartonla kapladı. Ardından odanın ışığını kapatıp tekrar deneye devam ettiğinde yine bir parlama oluştuğunu gördü. Birkaç kez tekrarladığı deneyi başarılı olunca bu ışınlara ‘X Işını’ adını verdi. Sonrasında deneylerini genişleten Röntgen, fotoğrafsal malzemelerle Röntgen Filmi çekmeyi de başardı.

1941- I. Türk Karikatür Sergisi, İstanbul'da açıldı

1941 yılında Beyoğlu Halkevinde, ilk Türk Karikatür Sergisi yapıldı. Sergide Sedat Nuri İleri ve Rauf İsmet Ulukıt gibi dönemin en ünlü 12 karikatüristinin çizimleri yer aldı. Sergi dönemin şartlarında yapılan en önemli karikatür çalışmalarından birisi olarak tarihe geçti.

1961- Sülün Osman, Zeytinburnu'nda kumar oynarken yakalandı

Tarihin en ünlü dolandırıcılarından biri olan Sülün Osman, 1950-1960 yılları arasında İstanbul’da pes dedirten dolandırıcılık hikayelerine imza attı. Tramvayları, saat kulelerini, vapurları vatandaşlara sattığını söyleyerek bir çok insanı dolandırdı. Ardından Taksim Meydanı’na bir paspas atıp gelen geçenden, ‘burası benim’ diyerek para aldı. Her dolandırıcılık hikayesinin ardından yeni bir fikirle insanları dolandırmayı başaran Sülün Osman, bir dönem de falcılık yaparak insanların paralarını aldı. Ardından Zeytinburnu'nda kumar oynarken yakalandı. Dolandırıcılıkları filmlere konu olan Sülün Osman 1984 yılında bir otel odasında ölü bulundu.

1989- Ressam Salvador Dali, İspanya'da öldü

20. yüzyılın en önemli sanatçılarından birisi olan Salvador Dali, sürrealizm akımının önde gelen temsilcisi oldu. 1904 yılında doğan Katalan Ressam, resimlerinde aykırı kişiliğini ön planda tuttu. Dali, sanat ve tiyatro kostümleri üreterek ve kitap illüstrasyonları yaparak beceri yelpazesini epey bir genişletti. Adını sürrealizm ile adeta özdeşleştiren Dali, bilinçaltının dışa vurumu ile de ilgilendi. Eserlerine düşleri, korkuları ve hayallerini konu etti. Dali, 23 Ocak 1989'da kalp yetmezliğinden 84 yaşında öldü ve Figueres'te kendi adını taşıyan müzenin mahzenine gömüldü.

2005- Edebiyat tarihçisi, Yazar Atilla Özkırımlı vefat etti

1942 yılında Konya’da doğan, Edebiyatçı Atilla Özkırımlı, ilk ve orta öğrenimini Adana’da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Uzun bir süre Türk Dili Öğretim Görevlisi olarak farklı üniversitelerde çalışan Kırımlı, Cumhuriyet Gazetesi’nde de çalıştı. Edebiyat eleştirilerinin yanısıra Türk edebiyat tarihine ilişkin araştırmalarıyla da tanınan Atilla Özkırımlı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile Sabahattin Ali'nin toplu yapıtlarının eleştirel basımlarını hazırladı. Özkırımlı, 22 Ocak 2005 tarihinde solunum yetmezliği nedeniyle öldü.

2007- Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul'a yönü açıldı

Yapımı 16 yıl önce başlayan Bolu Dağı Tüneli’nin İstanbul’a gidiş yönü 23 Ocak 2007 tarihinde ulaşıma açıldı. Tünel yolunun açılması, İstanbul Anakara arası mesafeyi 2 saate düşürdü.

2019 - Ayşen Gruda hayatını kaybetti

Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden Ayşen Gruda, 1944 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Annesi gölge oyunları yapan Gruda tiyatroya sevgisini bu oyunlarda aldı. Avukat olmak isteyen Gruda babasının vefatının ardından yönünü oyunculuğa çevirdi. İlk oyununa 14 yaşında çıkan sanatçı, 1965’te Yılmaz Gruda ile evlendi. Sayısız tiyatro ve sinema filminde oynayan oyuncu Ayşen Gruda İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında hayatını kaybetti.

•Büşra Gültaş