Ekmek Yiyerek Kilo Vermek Mümkün! Canan Karatay Duymasın!

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığınca yürütülen "Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Kampanyası" Temmuz ayında pilot il Konya'da başladı. Halkın daha besleyici ekmek tüketmesi amacıyla hayata geçirilen projenin, Konya'nın ardından tüm Türkiye genelinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu noktada Karatay Belediyesi tam buğday ekmek tüketimini yaygınlaştırmaya yönelik birçok çalışma yapıyor. Vatandaşların tam buğday ekmeğe daha kolay ulaşabilmesi için gıda mühendisleriyle birlikte sahada bilgilendirme ve anket çalışmaları gerçekleştiren belediye, tam buğday ekmeğine olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. Yapılan yoğun çalışmalar sonucunda ilçede ekmek büfelerinden yapılan tam buğday ekmek alışverişi; yemekhaneler, öğrenci yurtları, okullar ve toplu tüketim yapan kuruluşların tüketimi ile birlikte 7 katına çıkarken, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Kampanyası” kapsamında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Tam Buğday Ekmeği Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Fenni Fırın” markasıyla şehre kazandırılan ekmek fabrikasında üretilen çeşitli ekmeklerle beraber Fenni Fırın büfelerinde de satışa sunuluyor. Peki, tam buğday ekmeğin fayları neler, günde kaç dilim tüketilmeli? Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Tuğba Çelik, merak edilen soruları sizler için cevapladı.
Tam buğday ekmeğinin lif açısından zengin olduğunu vurgulayan Çelik, “Tam buğday ekmeği lif açısından zengindir. Sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler. Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Beyaz ekmeğe göre daha düşük glisemik indeksi vardır, kan şekerini daha yavaş yükseltir. Tokluk sağlar, lif ve kompleks karbonhidrat içeriği sayesinde uzun süre açlık hissini azaltır. Vitamin-mineral kaynağıdır. B grubu vitaminleri, demir, magnezyum ve çinko içerir. Kalp ve damar sağlığını destekler. Lifli beslenme kolesterolün düşmesine yardımcı olabilir” dedi.
BEYAZ EKMEK NEDEN ZARARLI?
Beyaz ekmek ve tam buğday ekmeği arasında sanılanın aksine büyük bir kalori farkı olmadığını belirten Çelik, “Biz diyetisyenlerin özellikle beyaz ekmek yerine tam buğday ya da çavdar siyez gibi diğer ekmek türlerini önermesinin sebebi kan şekerine olan etkileridir. Beyaz ekmek kan şekerinde ani yükselmeye sebep olur. Bu ani yükselmeyi tolere etmek için salgılanan insülin ile ani kan şekeri düşmesiyle çok kısa sürede açlık hissedilebilir. Bu da hem diyabet hem de obezite için risk demektir” ifadelerini kullandı.
EKMEĞİ HAYATINIZDAN ÇIKARMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ!
Gluten hassasiyeti olanların tam buğday ekmeğini tüketmemesi gerektiğini ifade eden Çelik, “Tam buğday ekmeği gluten içerir çünkü buğday gluten açısından doğal olarak zengindir. Gluten sağlıklı bireyler için zararlı değildir. Ancak çölyak hastaları, gluten hassasiyeti olanlar veya buğday alerjisi olanlar ya da sindirim problemi olanlar için tüketilmemelidir. Günümüzde bu kadar gluten tartışmalarının olmasının birçok sebebi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi doğal tam buğdaya ulaşım zorlaşıyor ve ekmeklerdeki gluten değişiyor. Bir diğeri ise normalde tüketilmesi gereken miktardan çok fazla tüketilerek sindirilebilecek limit aşılıyor böylece ekmeğe karşı bir önyargı oluşturuluyor. Eğer sindirilebilecek bir miktarda kalırsanız hayatınızdan tamamen çıkartmak zorunda kalmazsınız” cümlelerine yer verdi.
GÜNDE KAÇ DİLİM TÜKETİLMELİ?
Tam buğday ekmeği tüketim miktarının kişiden kişiye değiştiğini söyleyen Çelik, ”Kişinin yaşına, kilosuna, hareket düzeyine ve günlük karbonhidrat ihtiyacına göre ekmek tüketim miktarı değişiyor. Ortalama sağlıklı bir yetişkin için 2–4 ince dilim uygundur. Fazlası gereksiz kalori ve karbonhidrat yüküne neden olabilir” diye konuştu.
EN SAĞLIKLI EKMEK ÇEŞİTLERİ NELER?
Lif ve besin öğesi açısından en dengeli seçeneğin tam buğday ekmeği olduğunun altını çizen Çelik, en sağlıklı ekmek çeşitlerinin sıraladı. Çelik, “Tam buğday ekmeği lif ve besin öğesi açısından en dengeli seçenek. Çavdar ekmeğinin glisemik indeksi düşük, tokluk etkisi yüksek. Siyez ekmeği daha doğal, lif ve protein oranı yüksek, bazı kişilerde daha kolay sindirilir. Ekşi mayalı ekmek sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini daha yavaş yükseltir. Ekmekler arasında benim tavsiyem sağlıklı seçeneklerin her birini belirli aralıklarla tüketip hepsinin yararlarından faydalanabilmektir. Beyaz ekmek ve işlenmiş unlu gıdaların fazla tüketimi obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet ve kalp-damar hastalıkları riskini artırır. Tam buğday ekmeği, kontrollü tüketildiğinde bu riskleri azaltmaya yardımcı olur çünkü lifli yapısı ve düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekeri dalgalanmalarını önler ve uzun vadede daha sağlıklıdır” ifadelerini kullandı.