Konya'da Hastanelerin Neden Dolup Taştığı Belli Oldu!

Konya'da Hastanelerin Neden Dolup Taştığı Belli Oldu!
 Muhabir
Kış döneminde, çeşitli virüs türlerinin akut üst ve alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olabileceğini belirten Prof. Dr. İbrahim Erayman, risk gruplarının dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

NEÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Konya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erayman, her yaştan insanda enfeksiyona neden olabilen solunum yolu hastalığı Metapinömovirüs (MPV)’den korunmanın yollarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

dahili-yogun-bakim-001.jpg

KAYIPLAR YAŞANABİLİYOR!

HMPV'nin Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) gibi diğer yaygın solunum yolu virüsleriyle aynı zamanda yayıldığını belirten Erayman, “İnsan Metapnömovirüs (HMPV) solunum yolu enfeksiyonu İnfluenza dediğimiz grip gibi bir hastalık. Şu anda insanlarda oldukça yaygın. Özellikle risk faktörü olan yaşlıları hastanelere başvuruya zorluyor. Yoksa insanlar kas ağrısı, halsizlik, öksürük deyip evlerinde yatar, dinlenirler. Ama yaşlılar, zor durumda olanlar hastaneye başvurmak zorunda kalıyorlar. Hatta bazıları yoğun bakım ünitelerine yatırılmak zorunda kalıyorlar ve bazen nadiren de olsa yaşam kaybı bile olabilecek duruma geliyor. Esas korunma yöntemleri aşı olmak, aşısı olan virüslere karşı aşılanmak, kalabalıklardan uzak durmak, sağlıklı beslenmek, soğukta dışarı çıkmamak, iyi korunmakla mümkün” dedi.

3644-hmpv-virusu-cinde-hizla-yayilmaya-basladi-hpmv-nedir-neden-artiyor-001.webp

BELİRTİLERİ COVİD’E BENZİYOR!

Solunum yollarında enfeksiyonlara yol açan Metapnömovirüsün belirtilerinden bahseden Erayman, “Mevsim rahatsızlıkları kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. MPV’nin öksürük, halsizlik, ateş, kas ağrısı, ilerlerse nefes darlığı gibi belirtileri bulunuyor. Bazen Covid 19'daki gibi tat, koku kayıpları bile olabilir. Kalabalığa girmemek, sağlıklı beslenmek, kötü havadan kaçınmak, sigara içmemek bunlar çok önemli” ifadelerini kullandı.

mtyyyjq5ymi3nwjiywq.jpg

YETİŞKİN AŞI ORANLARI ÇOK DÜŞÜK

Hastalıklara yakalanmadan önce önlem alınması gerektiğini ve bunun da aşıyla mümkün olabileceğini vurgulayan Erayman, “Aşısı olan hastalıklarda aşı olmak gerekiyor. İnfluenza, halk arasında grip aşısını olmak lazım, zatürre aşısı(pnömokokal) olmak gerekiyor. Ama maalesef bizim ülkemizde yetişkin aşı oranları çok düşük. Bebeklik aşılarında mükemmeliz o ayrı bir konu ama erişkinleri, yaşlıları, bağışıklık sistemi baskılanmışları korumak için bu aşılar var ve maalesef insanlar yaptırmıyorlar. Risk grubunda olanlar ücretsiz olduğu halde aşı yaptırmıyorlar. Maalesef aşı karşıtlarının bunda etkileri çok. Bazı meslektaşlarımız da buna alet oluyorlar. Çok küçük bir azınlık aşı karşıtlığı yapmaya çalışıyor. Hekimlerimiz çoğunlukla bu iş için savaşan insanlar, mücadele eden insanlar” diye konuştu.

4256-hmpv-virusu-hizla-yayiliyor-yeni-belirtiler-ve-kuresel-tehdit-hangi-semptomlar-alarm-veriyor.webp

HASTA BAŞVURULARI ARTTI

Genellikle kış mevsiminde tüm dünyada salgınlara neden olan; burun, boğaz, akciğer dahil olmak üzere tüm solunum yollarını etkileyen Solunum sinsityal virüsüne de MPV kadar rastlandığına değinen Erayman, “Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) dediğimiz virüs de bu ara çok dillendiriliyor, saptanıyor. Bunların hepsi genel bir solunum yolu, enfeksiyon virüsleri solunum yolu virüsleri olarak isimlendirilir. Dönem dönem bazıları öne çıkar. Ama İnfluenza kural olarak grip etkeni en baştadır her zaman. Halbuki bunun da aşısı var. En çok olanın aşısı var ve insanlar duyarsız oluyorlar maalesef aşı hayat kurtarır” dedi.

-Büşra KÖSE