Krema ve kaymakta katkı yağ dönemi sona erdi!

Krema ve kaymakta katkı yağ dönemi sona erdi!
 İnternet Editörü
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile krema ve kaymağın üretim, işleme, ambalajlama, etiketleme ve piyasaya arzına ilişkin kurallar yeniden düzenlendi.

Yeni düzenleme ile birlikte, kremanın ve kaymağın tekniğine uygun, hijyenik ve güvenli şekilde üretilmesi için ürün özellikleri detaylı şekilde belirlendi. Tebliğ; çiğ süt, krema, rekonstitüe krema, rekombine krema, fermente krema, çırpma kreması, köpük kreması ve kaymak gibi ürünleri kapsıyor.

Tebliğde Öne Çıkan Düzenlemeler:

  • Krema ve kaymak yalnızca inek, koyun, keçi ve manda sütünden üretilebilecek.

  • Doğrudan tüketime sunulacak ürünlerin pastörizasyon veya eşdeğer ısıl işlemden geçirilmesi zorunlu olacak.

  • Krema ve kaymakta süt yağı dışında başka hayvansal veya bitkisel yağ kullanılamayacak.

  • Çeşnili işlem görmüş kremalarda baharat, meyve, sebze veya bal kullanılabilecek ancak kaymakta çeşni maddesi kullanılamayacak.

  • Köpük kremada yalnızca karbondioksit, nitrojen ve azot oksit gazı kullanılabilecek.

  • Fermente kremalarda kullanılan laktik asit bakterilerinin tüketim süresi boyunca canlı ve aktif olması gerekecek.

  • Etiketlerde ürünün yağ oranı, şeker veya tuz ilavesi açıkça belirtilecek.

Geçiş Süreci

Tebliğ ile birlikte, 27 Eylül 2003 tarihli eski “Krema ve Kaymak Tebliği” yürürlükten kaldırıldı. İşletmelere 31 Aralık 2025’e kadar uyum süresi tanındı. Bu tarihe kadar üretilmiş olan ürünler ise raf ömrü sonuna kadar piyasada kalabilecek.