Konyalıların Ramazan'da Yaptığı Hata Belli Oldu!

Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmek hem beden hem de ruh sağlığı için son derece önem arz ediyor. Oruç tutan bireylerin, iftar ve sahurda alacakları besinlerin dengeli bir şekilde seçilmesi, gün boyunca enerjilerinin korunmasına yardımcı olur. İftar, gün boyunca kaybedilen sıvı ve besin öğelerinin geri kazanılması için önemli bir fırsattır. İftara hafif bir çorba ile başlamak, mideyi yormadan sindirime yardımcı olur. Sahurda ise, uzun süre tok kalmayı sağlayacak protein kaynaklarına yönelmek gerekir. Ayrıca, bolca su içmek de uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen öneriler arasında yer alır.
TAHİN MİDE KORUYUCU GÖREVİ GÖRÜYOR
Ramazan ayında doğru beslenme noktasında bilgi veren Diyetisyen Berna Kalfa ise, sağlıklı beslenmenin bütün hayat boyu olması gerektiğinin altını çizerek Ramazan ayı içerisinde düzenli beslenmeye biraz daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Diyetisyen Kalfa, “Sahurda kahvaltılık tarzı yiyerek, yağlı ve kızartmalı ürünlerden kaçınarak hafif ve gün boyu susatmayacak şeyler tüketmeliyiz. İftarda ise hurma ve su ile orucumuzu açtıktan sonra çorba ile devam edip 10 dakika sonra ana öğünümüzü yemeliyiz.
Ramazan ayında özellikle yağlı besinlerden mutlaka kaçınmalıyız. Bu süreçte porsiyon kontrolüne mutlaka dikkat etmeliyiz. Bunun yanında mümkün olduğunca şerbetli tatlılardan uzak durmalıyız. Bu noktada porsiyon kontrolünde sütlü tatlılar bir tık daha masum kalıyor. Hatta iftardan hemen sonra tatlı tüketmek de doğru değil. Akşama kadar aç kalıp iftarda birden yemek yiyince zaten şekerimiz yükseliyor. Eğer hemen tatlı yenirse bu şeker daha da yükselir. Bunu da istemeyiz. Ayrıca kalp hastaları başta olmak üzere kişilerin aşırı yağlı besinlerden de kaçınması gerekiyor. Mide rahatsızlığı çekiyorsanız Ramazan ayında tahin tüketebilirsiniz. Tahinin mide koruyucu özelliği bulunuyor. Mide ferahlığı için bitki çayları da tüketilebilir. Ancak meyve suları veya asitli içecekleri önermiyoruz. Taze sıkılmış meyve suyunu da tavsiye etmiyoruz. Çünkü onun da şekeri yükseltme potansiyeli var” diye konuştu.
YEMEKLERİ YAVAŞ VE ÇİĞNEYEREK YEMELİSİNİZ
Konyalıların genelde yemeği hızlı yediği de biliniyor. Bu konuda da açıklamalarda bulunan Kalfa, Ramazan ayında sahurda ve iftarda yemek yeme noktasında çok fazla yüklenilmemesi gerektiğini vurgulayarak, iftardan 1 saat sonra hafif bir şekilde ara öğün yapılabileceğini aktardı. Kalfa, “Sabahtan akşama kadar aç kalındığı için iftarda çok hızlı bir şekilde yemek yiyenler olabiliyor. Besinlerin yavaş ve çiğneyerek tüketilmesi gerekiyor. Sofrada 20 dakika boyunca yeme süresini uzatmalısınız. Çünkü 20 dakika sonra beyne tokluk sinyali gidiyor. Bunun yanında Ramazan’da sebzeye daha fazla yönelmeliyiz. Bu ayda kabızlık çekenler olabiliyor. Sahurda da mevsim yeşillikleri mutlaka tüketilmeli” ifadelerine yer verdi.
İFTARDAN SAHURA DURMADAN YEMEK YEMEK YANLIŞ
Akşam yenilen yemeklerin daha çok karın bölgesinde yağlanmaya sebep olduğuna dikkat çeken Kalfa, bunun akşam saatlerinde o yağları eritecek bir zaman diliminin olmamasından kaynaklandığını aktardı. Diyetisyen Kalfa, “İftardan sahura kadar sınırsız bir şekilde yemek yemekten kaçınmalıyız. Ara öğün şeklinde planlama yapmalıyız. Aksi takdirde Ramazan ayında kilo vermek yerine kilo alımları oluyor” dedi.
BOL BOL SU TÜKETMEYİ VE ÇAY TÜKETİMİNİ AZALTMAYI UNUTMAYIN
İftar ve sahur arasında bol bol su tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Kalfa, şunları dile getirdi: “Aslında mide asidinin azalacağından dolayı iftarda çok fazla su tüketilmesini istemeyiz. Tabi ki su bolca içilmeli ama araya 1 saat gibi zaman dilimi konulmalı. Sonrasında yatana kadar 1 buçuk litre su içilmesi lazım. Bunun yanında Ramazan döneminde bütün sağlıklı beslenme çeşitleri gibi sporu da destekleyici olarak yapmalıyız. Tansiyon ve şeker gibi rahatsızlığınız yoksa daha çok ikindi vakti spor yapmayı, yürüyüşe çıkmayı öneriyoruz. Çünkü bu saatlerde daha fazla yağ yakımı oluyor. Yemekten sonra ise spor yapmak doğru değil. Ayrıca Ramazan ayında iftardan sonra bolca çay tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü çay, yediğimiz besinlerin emilimini engelliyor.” TUBA KAYA