Lezzetli Ama Tehlikeli De Olabilirler! Yaz Sofralarındaki Gizli Tehdit!

Lezzetli Ama Tehlikeli De Olabilirler! Yaz Sofralarındaki Gizli Tehdit!
 İnternet Editörü
Mangal keyfi ve dondurma serinliği, bilinçsiz tüketildiğinde sağlığı tehdit ediyor. Yanlış pişirme yöntemleri kansere, açıkta satılan dondurmalar ise gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor

Yaz aylarının vazgeçilmezi haline gelen mangal keyfi ve serinleten dondurmalar, bilinçsiz tüketildiğinde ciddi sağlık risklerine yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle yanlış pişirme tekniklerinin ve kalitesiz ürün tercihinin tüketici sağlığını tehdit ettiğini vurguluyor. Beslenme uzmanları, mangal yaparken en sık yapılan hatalardan birinin etin doğrudan alevle temas etmesi olduğunu belirtiyor. Bu durum, “heterosiklik amin” ve “polisiklik aromatik hidrokarbon” gibi kanserojen maddelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Uzun süre yüksek ısıya maruz kalan kırmızı et, özellikle mide ve bağırsak kanseri riskini artırabiliyor. Bununla birlikte, açıkta satılan veya piyasa fiyatının çok altına sunulan dondurmalar da ciddi tehlike oluşturuyor. Gıda güvenliği uzmanları, dondurmanın uygun koşullarda saklanmadığı takdirde bakteri üretebileceğini ve bu durumun başta ishal ve mide bulantısı olmak üzere çeşitli zehirlenmelere yol açabileceğini ifade ediyor.

66acc9e27d6cd.jpg

YANLIŞ MANGAL YAPIMI TEHLİKELERE YOL AÇIYOR!

Mangalda pişen etin kanser yapma riskinin, bazı faktörlere bağlı olarak artabileceğine dikkat çeken ve havaların ısınmaya başlamasıyla bazı uyarılarda bulunan Başkan Ada, mangalda pişirme işlemi sırasında ortaya çıkan yüksek ısının, etteki proteinler ile yağların reaksiyona girmesine neden olabileceğini aktardı. Bu reaksiyon sonucunda kanserojen bileşikler olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar) ve heterosiklik aminlerin (HCA'lar) oluşabileceğini açıklayan Ada, “Ancak, bu riskler bazı önlemler alınarak azaltılabilir” dedi. Ada, “Etin fazla uzun süreli yüksek ısıda pişirilmesi yerine, daha kısa süreli pişirme tercih edilmelidir. Etleri marinasyona tabi tutarak, pişirme öncesi etin yüzeyine zarar veren reaksiyonların azaltılmasına yardımcı olabilirsiniz. Etleri mangala koymadan önce aşırı yağları temizlemek, zararlı bileşiklerin oluşma riskini azaltabilir. Izgaranın çok alev alması veya etin alevlerle temas etmesi yerine, daha düşük ateşte ve ızgara yüzeyinden uzakta pişirme tercih edilmelidir. Mangalda etle birlikte sebzeler veya meyveler pişirmek, reaksiyonları dengeleyebilir ve sağlıklı bileşiklerin oluşumunu destekleyebilir. Daha az yağlı etler tercih ederek, yağ damarlarının ızgara üzerine düşmesi ve alevlerle temas etmesini azaltabilirsiniz. Etin sürekli olarak aynı yüzeyle temas etmesini engellemek için dönüşümlü olarak pişirmek iyi bir fikirdir. Temiz bir ızgarada pişirmek, yanık kalıntıların ve dumanın kanserojen bileşiklere neden olma riskini azaltabilir” diye anlattı.

1.jpg

UCUZ ALAYIM DERKEN SAĞLINIZDAN OLMAYIN

Mangalda yapılan et keyfi gibi dondurma da sıcak havaların en vazgeçilmez serinletici besini olarak bilinir. Ancak dondurma alırken de dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. Başkan Ada, bu konuda da önemli tavsiyelerde bulunarak, “Kaliteli malzemelerle üretilmiş dondurma tercih edin. İyi bir dondurma, daha doğal ve taze lezzet sunar. Etiketlerdeki malzeme listesini kontrol ederek katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılar içerip içermediğini gözden geçirin. Doğal renkler ve kıvamı tercih edin. Aşırı parlak renklere sahip veya çok yumuşak dondurmalar genellikle fazla katkı maddesi içerir. Taze dondurma, daha iyi lezzet sunar. Dondurmanın raflarda ne kadar süre beklediğini sormaktan çekinmeyin. Dondurma fiyatı genellikle kaliteyi yansıtır. Çok düşük fiyatlı dondurmalar kalitesiz olabilir. “Süt bazlı mı, bitkisel mi tercih ediyorsunuz? Laktozsuz veya şekersiz bir seçenek mi arıyorsunuz?” gibi tercihlerinizi göz önünde bulundurarak seçim yapın. Güvenilir bir dondurma dükkanı veya markası tercih edin. Temizlik ve hijyen konularına dikkat eden yerlerde alışveriş yapmak önemlidir. Alerjiniz varsa, içerikleri dikkatlice inceleyin ve alerjen içermeyen bir seçenek seçtiğinizden emin olun. Diğer müşterilerin deneyimlerini inceleyerek hangi marka veya dükkanın daha iyi olduğunu öğrenebilirsiniz. Sonunda, damak zevkinize uygun olan dondurmayı seçmeyi unutmayın” diyerek sözlerine son verdi. -Tuba KAYA

a2415d9f-65bb-481e-8dd4-4c9ec746fcf4.jpg